08.12.2016

Галя Захариева: Почти сигурно вървим към предсрочни избори, в ГЕРБ сме готови за тях

Медия: Радио К2

Галя Захариева, народен представител от ПГ на ГЕРБ, зам.-председател  на Комисията по образованието и науката, член  на Комисията по труда, социалната и демографската политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Обвиненията към премиера, че игнорира блиц контрола.

„Днес направи силно впечатление недоволството на опозицията по повод отсъствието на министър-председателя в оставка Бойко Борисов от парламентарния блиц контрол. Направена е справка, той е присъствал два пъти досега, поне тези данни изнася опозицията. Защо се случва така, че премиерът някак си страни от Народното събрание, не уважа докрай вашия труд, пък и нас, избирателите?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева отговори, че не разполага с данни колко пъти е идвал на блиц контрол министър-председателят, но подлага под съмнение всичко, което се казва от опозицията, особено в сегашната политическа обстановка. Тя продължи, че министър-председателят винаги е уважавал законодателния орган и когато е имал възможност е присъствал на контрол. Просто днес е имало заседание на МС и то се е забавило повече от обикновено.

„Да си говорим честно, винаги се е отнасял с известен ирония към вашия труд. Да си припомним как беше нарекъл в миналото издание на Народното събрание народните представители – безделници!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Галя Захариева не се съгласи и обясни, че политиките на МС могат да бъдат развити като краен резултат със съдействието на Народното събрание.

Изказването на премиера в оставка, че се надява „един ден здравият разум да надделее и в България” и „няма да се подведем по всеобщата лудост”.

„Ще цитирам дословно едно съждение на министър-председателя в оставка. Той казва: „Надявам се, че един ден здравият разум ще надделее и в България … и няма да се подведем по всеобщата лудост, колкото и да е модерно, колкото и да е сладко за ухото.” Е, какво значи здрав разум, който ще надделее един ден? А днес? А днес? Лудостта ли е модерна? И чия? Как разбирате това много интересно съждение?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева обясни, че въпросното изказване е било по повод ширещия се популизъм на представители на доста политически сили. В тези думи има немалка доза истина. „За съжаление голяма част от българските граждани могат да бъдат повлияни от стремежа си в желанието си добрите неща да се случват по-бързо в ежедневието ни, да се повлияят от част от популистките идеи на много от политическите фигури в момента. Но пък в същото време смятам, че хората са достатъчно разсъдливи, за да виждат и разбират кога какво може да се постигне!”, обясни народният представител от ГЕРБ.

„Аз не смятам, че ние, целокупният български народ, страдаме от липса на разум. Аз по-скоро виждам неразумни действия в някои от така наречения политически елит. Когато един от вас дава такива оценки на народа си, това не е добре!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Галя Захариева отговори, че това не е оценка. Това е послание и към политическия елит да бъде по-разумен в говоренето си пред хората. Но в никакъв случай това не обида.

Какво не е било наред в президентската кампания на ГЕРБ и какво ще се промени в кампанията за парламентарните избори?

„Направихте ли си своите изводи какво в предизборната кампания за президентските избори не е било наред, та не успяхте да постигнете 11-тата си изборна победа?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева отговори, че ГЕРБ са направили необходимите анализи, националният предизборен щаб работи и партията ще бъде готова за следващата предизборна кампания. Народният представител от ГЕРБ изрази мнение, че кампанията лице в лице и срещите с хората е най-правилна. Може би е необходимо това да се случва в по-голям мащаб. Освен това не бива да се забравя, че парламентарната кампания е по-различна от президентската, със сигурност ще има нови неща.

„Прави впечатление, че непрекъснато повтаряната мантра за стабилност и огромни успехи на ГЕРБ вече не сработва. Очевидно и някъде там трябва да се търсят новите послания. Ще сменяте ли посланията, или още е рано да се говори за това?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева отговори, че все още има действащи парламент и кабинет, така че е твърде рано да се говори за бъдещата кампания. Според нея обаче стабилността и сигурността на гражданите са много важни послания, към които трябва да се стремят всички политици.

Какво ще се случи с референдума?

„Как ще обясните на вашите избиратели, че те са гласували на един референдум, а няма да се изпълнят решенията на референдума?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева обясни, че има определен срок, в който въпросите от референдума трябва да бъдат разгледани от Народното събрание. Така че така или иначе коментар върху поставените проблеми ще има. А отделно от това по самата конкретика има много какво да се говори.

„Не беше ли редно да промените тези 11 лева на реален получен глас?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева отговори, че когато се е гледал законът за държавния бюджет не са били направени предложения в тази посока. Парламентарните формации са заявили своята готовност да коментират този въпрос когато се обсъждат всички казуси, свързани с референдума.

Вариантите за развитието на политическата ситуация у нас.

„Какви са вашите прогнози за възможните варианти за развитие на политическата ситуация у нас сега и в близките седмици?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева отговори, че според ГЕРБ в рамките на сегашното Народно събрание е почти невъзможно да се реализира успешен мандат. Разбира се ще има разговори, но принципната позиция на ГЕРБ е, че няма как да се създаде кабинет. Според Захариева ако някой е трябвало да вземе мандата, това е бил БСП, защото последните изборни резултати са показали, че голяма част от хората са подкрепили тяхната политика. От БСП е трябвало да поемат тази отговорност, но за съжаление не го правят. От ГЕРБ са готови да се явят на избори, резултатите от тях ще покажат какви политики ще продължат да се правят.

„Ясно е, че и третият мандат вероятно няма да бъде усвоен. Какво смятате, че ще се случи оттам нататък?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител от ГЕРБ отговори, че си има институции и правила, по които те действат. „Ще очакваме решението на президентската институция!”, завърши Галя Захариева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад