07.07.2017

Галя Василева: Езикът на омразата в парламента не идва от ГЕРБ, ние търсим диалог и сътрудничество

Медия: Радио К2

Галя Василева, народен представител от ПГ на ГЕРБ в 44-то Народно събрание, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Има ли атака от страна на ГЕРБ към президентската институция?

„Какъв е проблемът, защо опозицията така остро ви нападна и каза, че търсите скандал, дискредитиране на президента и противопоставяне на институциите?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василева отговори, че това са приказки на опозицията, от ГЕРБ в никакъв случай не търсят конфликт с президента. „И аз не мога да си обясня защо на опозицията в последно време тезата й е, че ние скачаме срещу президента. Както и от създаването на комисията за изтребителите миналата седмица. Ние не сме го споменавали, просто искаме българските граждани да са абсолютно сигурни, че парите се разходват както трябва!”, обясни народният представител от ГЕРБ.

„Кажете ми кой печели и кой губи от тези скандали – и за самолета „Грипен? Защото Вие казвате, че не заставате срещу президента, но вашият председател на парламентарната група на пресконференция преди две седмици директно обвини президента в лобизъм, намеквайки и за корупция? А аз, като безпристрастен наблюдател, Ви казвам, че всичко можеше да приключи с едно решение на МС без изобщо да се започва целия този скандал!”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василева отговори, че никой не печели от всичко това, просто на база на тези скандали опозицията се опитва чрез евтин популизъм да спечели на своя страна общественото мнение. Тя добави, че всъщност губят хората, защото покрай тези скандали трудно се работи по същество.

Последното изследване на „Алфа рисърч”, според което правителството има 23% подкрепа и 33% неодобрение.

„Някак институциите нямат доверието на хората, защо това се случва?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василева отговори, че според нея сега с новите мерки, които правителството предприема за намаляване на бюрокрацията, доверието ще се засили. Тя продължи, че е нормално в началото, при сформирането на кабинета, доверието да не е много високо, но това нещо се променя във времето. Народният представител обясни, че ГЕРБ са отворени към диалог и в никакъв случай не търсят скандал.

Философията на законодателната дейност на ГЕРБ.

„Питам Ви за философията на законодателната ви дейност, защото управленска програма няма и ние не можем да се ориентираме за основните намерения, цели, задачи, но и ресурсна осигуреност?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василева отговори, че управленската програма на ГЕРБ ще бъде представена в най-скоро време. Тя продължи, че всяко едно управленско действие стъпва на база на това да се подобри стандарта на живот на българските граждани. Народният представител от ГЕРБ обясни, че една от стъпките в тази посока е именно намаляването на бюрокрацията, нещо, което е обещано още по време на предизборната кампания. Друг подобен пример е решението за ин витро процедурите.

Решението на ГЕРБ да не подкрепи предложението на „БСП за България” за преизчисляване на всички пенсии.

„Защо, искайки да повишите стандарта на живот, отказахте да подкрепите предложението за преизчисляване на пенсиите? Вие повишихте най-ниските пенсии, но с това се получи една страхотна несправедливост – повишение ще получат тези с най-ниски пенсии, а всички останали, които са се трудили и са се осигурявали цял живот, за тях няма корекция на пенсиите. Това беше много несправедлив ход, кога ще го поправите?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василева отговори, че повишаването на най-ниските пенсии е било първата стъпка. В дългосрочната програма на ГЕРБ за 4 годишния период има ясен ангажимент да се работи за повишаване на всички пенсии, както и повишаване на минималната и на средната работна заплата. „Просто трябва да разберем не всичко може да се случи с магическа пръчка. Правителствата на Борисов са работили в тази посока и в момента се продължават тези действия, за да може като приключим мандата да изпълним всички тези неща, които сме си поставили в началото!”, обясни Галя Василева.

Що се отнася до конкретните законопроекти, Галя Василева обясни, че те са в най-различна посока. Например в утрешната програма са включени за разглеждане промени в ГПК. Вероятно ще бъде създадена работна група, която да обобщи предложенията, направени от различни парламентарни групи.

„Мая Манолова ви благодари, защото я подкрепихте в нейния поход срещу монополите – на частните съдебни изпълнители, на банките, на топлофикациите. В какъв контекст сте я подкрепили, та чак ви похвали?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василева отговори, че още при разглеждането на доклада на Мая Манолова преди няколко седмици той е бил подкрепен от всички парламентарни групи и всички групи са готови да я подкрепят в нейната дейност, защото точно това е работата на омбудсмана – да помага на хората и да се бори срещу монополите.

Тенденцията изпълнителната власт да взима превес над парламента.

„Защо вие, народните представители, се съгласявате доброволно изпълнителната власт да стане първа, а вие да сте втората власт?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василева отговори, че двете институции работят в партньорство. „Ако нещата не се коментират и не се правят заедно, няма как да се случат!”, категорична бе тя.

Острото противопоставяне между управляващи и опозиция и използването на езика на омразата.

Галя Василева беше категорична, че тонът на омразата не се задава от ГЕРБ. Тя продължи, че ГЕРБ защитава принципите и позициите си. „Смятам,че по-голямата част от тона на омразата идва от опозицията и ние не можем да останем безгласни, защото голяма част от нещата, които казват, нямат плюс за никого!”, категорична бе Василева.

„Да, но те не са ви нарекли престъпници и убийци и не са казали, че ще ви пращат в Сибир, а има няколко души от вашата парламентарна група, които са известни с тези свои слова още отдавна преди да влязат в парламентарната ви група. Вие не се ли притеснявате от факта, че това се пише на ваш гръб? Вчера прочетох писмото на Жозеф Дол до Корнелия Нинова – изключително принципна, честна, почтена и европейска позиция!”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василева още веднъж изрази мнение, че този тон идва всъщност от опозицията. „Но Антон Тодоров е член на вашата парламентарна група!”, отговори водещата. Народният представител от ГЕРБ отговори, че все пак в парламентарната група на партията има отделни личности и всеки от тях има тема, която лично го засяга.

„Прави чест на млади депутати, като Вас, че се въздържате от подобни позиции и се държите достойно!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Галя Василева благодари и отговори, че има опит два мандата като общински съветник в Бургас, това я е научило, че ако се работи в екип и опитваш чрез диалог да убедиш отсрещната страна, нещата се случват много по-лесно. „Още едно признание ще получите от мен за Бургаския общински съвет и кмета на Бургас, вие получихте одобрението на цяла България с достойнството, с което си вършите работата, защото Бургас стана пример за един проспериращ град! Как се чувствате като народен представител сега, повече ли Ви харесва тази работа, или работата на общински съветник?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че доста от нещата са различни, но може да каже, че чувства огромна отговорност пред хората, които са гласували за нея и за ПП ГЕРБ. „Една огромна отговорност, че трябва да се стремим да направим всяко едно от нещата, които сме обещали по време на кампанията и трябва да работим за това нещо!”, завърши Галя Василева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад