26.05.2016

Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП): С актуализация на европейското законодателство в областта на авторското право ще се улесни работата на библиотеките

Стремежът към по-широк и по-лесен достъп до информационни ресурси и същевременно защитата на правата на авторите бяха сред акцентите на провелия се по инициатива на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев форум под наслов „Книжовното наследство - от буквата до дигиталната библиотека”. Събитието, с което в Европейския парламент в Брюксел бе отбелязан 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, популяризира библиотечната дейност в България и почете делото на Светите братя Кирил и Методий.

„За да се приспособи към съвременните технологични реалности, европейското законодателство се нуждае от актуализация в областта на авторското право. Само така ще може да се улесни работата на библиотеките и ще им позволи да следват ритъма на прогреса”, подчерта Емил Радев, който е посланик на библиотеките.

„Промяната в областта на авторското право е необходимост и предпоставка, за да се доближим до завършването на единния цифров пазар”, категоричен бе и председателят на правната комисия в ЕП Павел Свобода, който също се включи в обсъждането.

Необходимостта от преразглеждане на Директивата за авторското право с цел улеснение на работата на библиотеките беше коментирана и с водещи експерти на програмата „Обществени библиотеки 2020” на фондация „Четмо и писмо” и холандската асоциация на обществените библиотеки. Участници във форума бяха и представители на библиотеките във Варна, Силистра и Шумен, на Икономическия университет и Първа езикова гимназия в морската ни столица. Сред гостите бяха също докладчикът по Директивата за авторското право в ЕП Юлия Реда, както и депутати от комисиите по правни въпроси, култура и образование.

В хода на дискусията директорът на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна д-р Емилия Милкова повдигна темата за бъдещето на библиотеките в ерата на новите технологии. „Нашата мисия е да възпитаваме любов към книгата и към четенето, а библиотеката да бъде място, където всеки да може да получи знания. Именно затова работим по редица проекти, свързани с дигитализацията и се стараем да обединим традициите с новото предназначение на библиотеките в 21 век“, сподели тя.

Според доц. д-р Андрияна Андреева, ръководител на катедра „Правни науки” в Икономически университет - Варна, „правните аспекти на дигитализирането на библиотеките са тясно свързани с авторските права и имат нужда от по-сериозно регулиране на европейско ниво”.

„Библиотеките се променят непрекъснато и вече не са просто място, където можеш да намериш книги. Промените идват със своите предизвикателства и проблемите, които авторското право поставя пред дигитализацията, са само част от тях“, изтъкна Илона Киш от програмата „Обществени библиотеки 2020”. Франсиен ван Боемен от холандската асоциация на обществените библиотеки подчерта, че електронната книга е равна на книгата на хартиен носител и правилата за двете трябва да са еднакви. В този смисъл чрез бъдещата промяна в Директивата за авторското право трябва да се търси не само правна закрила за авторите и носителите на авторски и сходни права, но и по-лесен достъп до дигитално съдържание, предоставян от библиотеките, заключиха експертите.

Победителите в конкурса за есе, който евродепутатът Емил Радев организира съвместно с Първа езикова гимназия, представиха удивителния манастирски комплекс в местността Караач теке във Варна, където е открит уникален по мащабите си скрипториум с основополагащо значение за развитието на българската книжнина.

В рамките на форума и в духа на празничния 24 май химнът „Върви, народе възродени” прозвуча и в Европейския парламент в Брюксел.

 

< Назад