10.03.2023

Дупница отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи

Водачът на листата на ГЕРБ - СДС Христо Терзийски и кандидатите Радослава Чеканска, Любомир Георгиев и Иван Каназирски уважиха отбелязването на 80-годишнината от спасяване на българските евреи в Дупница.

“Важно е като народ да пазим своята историческа памет и да следваме достойния пример на предците ни, които в трудните времена на война и изпитания са издържали най-важния изпит в живота - този по човечност!”, заяви Христо Терзийски.

С цитат от еврейския закон „Талмуда”: „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, председателят на „Шалом“ в Дупница Леонид Хаздай завърши словото си в чест на годишнината.
Десетки дупничани, ученици и общественици чуха и разказ за част от онези бурни дни около готвената депортация на евреите от България. Пред насъбралите се хора, своите спомени от онези дни разказа и почетният гражданин на Дупница д-р Рахамин Шекерджийски, който е бил дете в онзи период. „Спасението на евреите в България започва от тук. От Дупница. Именно Димитър Икономов е първият, който надига глас и отива при Димитър Пешев, за да се подеме кампания за спасяването на нашия етнос. Повярвайте, но по-толерантен град за евреите в онези времена от Дупница нямаше“, не скри  емоцията си 89-годишният учен.

Венци и цветя пред паметната плоча на загиналите евреи в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война поднесоха кметът на Дупница инж. Методи Чимев и заместникът му Крум Милев, Общински съвет-Дупница и съветникът Емил Гущеров, кандидатите от ГЕРБ - СДС, читалища и граждани.

< Назад