29.06.2016

Джема Грозданова: Вече ни е обидно да поставяме въпроса за Шенген, затова тръгваме по нов път на реакции малко извън дипломацията

Медия: Радио К2

Джема Грозданова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, председател на Комисията по външна политика, член  на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Референдумът във Великобритания за напускане на ЕС.

Джема Грозданова обясни, че Англия и Уелс основно за гласували за напускане на ЕС, а Шотландия и Северна Ирландия за оставане, затова са тръгнали приказки, че е възможно Шотландия отново да направи референдум за независимост. Тя продължи, че все още има изключително много неизвестни и това е проблем за нас, защото ние очаквахме да бъдем в тройка с Великобритания и Естония за председателството на ЕС, но вече се оказва, че Великобритания няма да участва в тази тройка и нагласите, които сме имали, ще бъдат променени. Очаква се и чисто организационно нашето председателство да бъде изтеглено с 6 месеца, което създава и организационни проблеми.

„Припомнете на нашите слушатели какво точно съдържа чл. 50 и защо толкова време се отделя на процедурата?”, попита водещата Клара Маринова, Джема Грозданова заяви, че напоследък се твърди, че член 50 е създаден в Лисабонския договор точно заради Великобритания и продъжли, че според въпросния член държава, която иска да напусне ЕС, трябва да подаде нотификация до ЕС и очакванията са Обединеното кралство да го направи в най-кратки срокове. Народният представител от ГЕРБ изрази мнение, че очаква това да се случи в началото на септември, защото Дейвид Камерън вече е заявил, че Великобритания трябва да има първо нов премиер и чак тогава да подаде своята молба за напускане. Самата процедура по напускането ще трае минимум две години. Всъщност в Лисабонския договор не е упоменат краен срок за този процес, затова са се чули мнения, че процедурата по напускането може да продължи дори повече от 3 години. „Това не е добре, защото се твърди, че всичко това ще доведе до несигурност в останалите държави членки!”, категорична беше Джема Грозданова.

Отражението на Брекзит върху работещите българи във Великобритания.

Джема Грозданова обясни, че всички държави от ЕС ще работят за това техните граждани да имат минимално изменение в своя статут. ЕС ще излъчи човек, който ще бъде главен преговарящ с Великобритания по всички тези въпроси. Тя продължи, че се говори, че ще бъдат увеличени и таксите за обучение за българи в британски университети, но все още няма сигурност по този въпрос.

Позициите на старите държави членки на ЕС и тази на по-скоро приетите.

Джема Грозданова обясни, че преди около година председателят на парламента на Италия е инициирал декларация, подкрепена от старите държави членки, в която се е говорило за федерализация, за Европа център и периферия и за еврозона извън еврозона. „Така че това е нещо, което е планирано и аз не смятам, че старите демокрации не са подготвени за този процес, който в момента тече, важното е ние къде сме в него!”, категорична беше Грозданова. Тя продължи, че се твърди, че ще получим покана за по-скорошно присъединяване към еврозоната, друг е въпросът ние дали сме готови за това.

Джема Грозданова добави, че страните от Вишеградската четворка застават зад единството и принципите на Европа такава, каквато е била, а Франция и Германия не са за това.

Въпросът за приемането ни в Шенген.

Джема Грозданова заяви, че сега не е моментът да се обсъжда приемането ни в Шенген, въпреки че ние много държим на този двуфазен договор, който сме били направили – първо морски и въздушни граници и след това сухоземни. Тя подчерта, че ние сме категорично за продължаване на пътя на България към Шенген, но засега не го вижда в близко бъдеще. Помолена да коментира думите на премиера Борисов преди заседанието на ЕС в Брюксел, че проблемите, които се обсъждат, не го касаят, докато има двоен стандарт по отношение на нашето приемане в Шенген, Грозданова отговори, че вече ни е неудобно да повдигаме темата за Шенген, защото си вършим достатъчно добре работата, повече от шенгенски държави. „Това твърдение Вие го знаете и то е вярно. Защото не може дори да сравним как си върши Гърция работата на границата и България, това са ясни неща. Затова на нас ни е обидно вече да поставяме този въпрос и да чуваме съответните реакции на известните държави, основно Холандия, които са категорични, че засега нямаме място в Шенген, което аз не приемам, затова вече тръгваме по нов път на реакции малко извън дипломацията!”, завърши Джема Грозданова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад