23.10.2019

Димитър Димов, кандидат за кмет на район “Надежда"от ГЕРБ/СДС/: Променихме и облика на образователния сектор в „Надежда“

Интервю с инж. Димитър Димов, кандидат за кмет в столичния район „Надежда“.


  1. 1. Вече 3 мандата сте кмет на столичния район „Надежда“, каква работа свършихте?

За 12 години успяхме да решим много от проблемите в район „Надежда“.

Хората са забравили как изглеждаше района преди десетина години. Например, по бул.  „Ломско шосе“ стърчаха железа по линията на трамвая.  Заварихме две започнати детски площадки, а днес имаме над 50 нови площадки в междублокови пространства и близо 80 нови площадки в детски градини.  Промяната е видима, като за мен най-голямата придобивка за „Надежда“ е изграждането на метрото. Това съживи  северозападната част на столицата, и привлече много млади семейства към район „Надежда“. Променихме  и облика на образователния сектор в „Надежда“- със средства от ОП „Региони в растеж“ ремонтирахме по-голямата част от детските градини и училищата.

 

  1. 2. Успяхте ли да се справите с недостига на места в детските градини в район „Надежда“?

Не спираме да строим нови сгради на детски градини. Открихме над 600 нови места за децата на „Надежда“, като непрекъснато  се стремим да подобряваме условията във всички детски градини. Продължаваме с готов проект за изграждане на многофункционална сграда  в кв. „Требич“ - нова  детска градина за три групи, универсална зала, читалня и административна част. Предвиждаме и изграждане на нова детска градина в жк „Надежда“ 3 на съществуващ общински терен.

За мен е особено важно да подобряваме не само  сградния фонд, но  и качеството на обучителния процес в район „Надежда“. Затова подкрепям всички иновативни   проекти, които екипите на градините реализират.

 

  1. 3. Как се развиват училищата в район „Надежда“?

Отчитаме повишен интерес към образователната услуга в район „Надежда“. Над 4 300 ученици се обучават в нашите 9 общински училища., което е с почти 10 %  повече от преди няколко години.  Абсолютен успех е реновирането на  4 училища на територията на района със средства от   ОП „Региони в растеж“  2014-2020.  Във втория етап на проекта предстоят ремонтни действия и в 102  ОУ „Панайот Волов“. По този начин постигнахме пряк ефект върху образователната среда за близо 3 000 ученици от „Надежда“.

 

  1. 4. Проблемът с презастрояването е сериозен в София. Има ли незаконно строителство в „Надежда“?

Няма как в район  „Надежда“ да се строи незаконно.  Имаме изработени и приети подробни устройствени планове на всички части, които са публична информация.  Лично  съм участвал във всички обществени обсъждания, за да гарантирам точна  обратна връзка и да отговорим максимално  на  исканията на живущите. Например,  по предложение на гражданите от жк „Надежда“ 1, отпадна разширението на улица „Кирил Дрангов“ . Направихме го, за   да спасим кестените по тази улица, които помня от дете. Един от големите ни успехи е, че запазихме зелените площи в „Надежда“. Те са отразени в новите подробни устройствени планове, съответно като  предвиждане  за озеленяване или за паркинги. Отново се съобразихме с виждането и конкретните нужди на гражданите на “Надежда“.  Подобен е и принципът на работата ни при запазване границите на Северен парк – работим активно, за да съхраним  целостта на „зеленото сърце“ на „Надежда“. От една година, водим успешни   преговори със собствениците на 10 декара частна земя, в близост до парка.

 

  1. 5. Булевард „Рожен“ е важен за свързаността на северните квартали, на какъв етап е разширението му?

От 2013 г. работим по проекта за реконструкция на булевард „Рожен“.  През 2015 г. беше одобрен подробен устройствен план  за него в участъка от стоков базар „Илиянци“ до Северната скоростна тангента. През следващата година започнахме да извършваме отчуждения по трасето на новия булевард „Рожен“. До момента сме успели да изкупим около  половината имоти – близо 16 дка. В същото време, останалата половина   от собствениците на имоти обжалват оценките им   в съда. Категорично е мнението ми, че собствениците на имоти трябва да бъдат обезщетени по пазарни цени, защото трябва да се уважава и частната собственост, заедно с обществения интерес.

 

 

< Назад