28.07.2023

Делян Добрев: Предлагаме отново отнемане дерогацията на ,,Лукойл”

Внесохме отново проект за отнемане дерогацията на "Лукойл", както и предложение за назначаване на управител в предприятието. Това обяви народният представител Делян Добрев пред медии в Народното събрание, след като входира предложение за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Той обясни, че предложението ще влезе в пленарна зала през септември месец, а гласуването се очаква през октомври. Искането е подписано и от ПГ на ПП-ДБ и ДПС.

“Новото в предложението, е че срокът за отнемане на дерогацията ще е 30 дни, а не както първоначално предложихме 7 дни. След приемането очаквам финансирането към Русия и оттам към войната с Украйна да спре”, обясни Добрев. По думите му ,,Лукойл" още не внасят във Фонда за енергийна ефективност повече от 6 месеца. Не са изпълнили и обещанието да платят 700 млн. данъци. "Достатъчно бяхме толерантни, те използват тази дерогация за собствена изгода и финансират режима в Русия", посочи народният представител и допълни, че в момента всеки литър гориво продължава да бъде надписван с 50, 60 стотинки.

В мотивите към законопроекта се посочва, че особеният търговски управител ще е отговорен пред Народното събрание и контролиран от него. Той ще се избира по предложение на Министерския съвет от Народното събрание. В изключителни случаи, при които няма действащо Народно събрание, особеният управител ще се назначава от Министерски съвет.

< Назад