19.04.2019

Декларация на ПГ на ПП ГЕРБ по случай католическия Великден

Декларация на ПП ГЕРБ

19 април 2019 г.

 

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми народни представители,

 

Днес най-голямата християнска църква в света чества своята Пасха. В навечерието на най-светлия християнски празник католическата общност в България е обзета от особен трепет и вълнение - в очакване на събитието, което ще озари нашето ежедневие с особен заряд и емоция. Събитие, което ще остави трайна следа в живота на всички нас, миряните, имали щастието да се докоснат до харизмата и жизнената енергия на Светия Отец. Така, както нашите предци са носители на изконният Завет, напомнящ на света, че има един героичен народ, жадуващ за своята свещена свобода - така Негово Светейшество, Папа Франциск, ще напомни на българския народ, че свободата и мирът са изначални човешки ценности за цялото цивилизовано общество. Посланието „Мир на земята“, което съпровожда Светия Отец в неговия апостолически път, е ясен знак и оценка за мирното съжителство на хора от различни етноси и религии на територията на нашата родина. Оценка за старанието ни да споделяме доброто с нашите съседи. Доброто, което сме получили в наследство, е плод на усилията на много хора - усилия, пренесени към нашите две ръце, както ясно може да се види от логото на посещението.

Папа Франциск ще посети страната ни в светлината на спомена от пребиваването на папския легат Монсеньор Анджело Ронкали от 1925 до 1934 година в България. По това време бъдещият папа се среща с некатолици и нехристияни и работи с всички общности в страната еднакво усърдно. По-късно, като духовен водач на Католическа църква, той свиква Втория Ватикански събор, който отваря Католическата църква за диалог с другите християни и с другите религии.

В наши дни българите католици живеят в мир с всички, славят се с пословичното си трудолюбие и жизненост, не пестят енергия и сили, раздавайки цялата си обич за напредъка на Родината.

За финал ще цитирам думите на Светия отец, които са част от традиционното му обръщение към християнския свят „URBI ET ORBI“, което в превод означава „Към града и към света“:

Исус е предсказал смъртта и възкресението си, използвайки образа на житното зърно. Той каза: “Ако житото не падне на земята и не умре, то остава само, но ако умре - то дава много плод”. И точно това се случи: Исус, житното зърно, засято от Бога в браздите на земята, умря, убито от греха на света. Той остана два дни в гроба; но смъртта му съдържаше Божията любов с цялата си сила, освободена и проявена на третия ден. Денят, в който днес празнуваме: Великден на Христос.

Също така умоляваме плодовете на мъдростта за онези, които имат политически отговорности в нашия свят, че винаги могат да уважават човешкото достойнство, да се посветят активно на преследването на общото благо и да гарантират развитието и сигурността на собствените си граждани.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

< Назад