31.05.2016

Цветан Цветанов: Германия оценява високо мерките на българското правителство за охрана на граница на ЕС

Германия оценява високо предприетите мерки от българското правителство за охрана на външната граница на Европейския съюз. Това заяви държавният секретар на Федералното министерство на вътрешните работи на Германия д-р Емили Хабер по време на среща с председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Двамата разговаряха в сградата на федералното министерство в германската столица Берлин, където Цветанов е на работно посещение.

По време на разговора председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов запозна държавния секретар на федералното министерство с осъществените реформи в сектора за сигурност след 2014 година и най-вече възстановяването на работата на ГДБОП в структурите на МВР. Цветанов представи и основните моменти от приетите закони, регламентиращи рамковата дейност по националната сигурност, работата на НСО, „Военна информация” и Държавната агенция за разузнаване. Бяха дискутирани и предстоящите законодателни промени в сектора за сигурност, както и темата за върховенството на закона.

Бежанския проблем също беше основен акцент по време на срещата. Цветанов и д-р Емили Хабер се обединиха около извода, че всички предприети мерки от страна на България за охрана на външната граница на ЕС са изключително ефективни. Беше дадена висока оценка за законодателната промяна, която разреши на армията да подпомага МВР при охраната на границата при необходимост, както и изграждането на възспиращите съоръжения. Цветанов и Хабер подчертаха и ползата от сключеното споразумение между Европейската комисия и Турция за реадмисия, в следствие на което има намаляване на бежанския поток към Европа в сравнение с последните месеци и години.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов благодари на д-р Хабер и за постоянния съветник на федералното министерство в България през последните години, благодарение на което работата между двете министерства е на отлично ниво. Двамата оцениха високо и общите действия на България и Германия в борбата с трансграничната престъпност и борбата с корупцията и трафика на хора.

< Назад