13.11.2023

Бойко Борисов във Велико Търново: Повече не трябва да ни наричате сглобка!

Бюджетът да се преработи, в него да са разписани

проектите за инфраструктура и за общините, подчерта лидерът на ГЕРБ

 

Две неща могат да изкарват ГЕРБ от „сглобката" - бюджетът и корупцията. В сферата на производството на петролни продукти и всичко, свързано с тях, година и половина има висша степен на корупция. Кой, как и защо - ГЕРБ чака разследване. Повече не трябва да ни наричате сглобка. В тази превърнала се в цинизъм дума не виждам нищо рационално или добро за хората".

Това категорично заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща във Велико Търново. В старопрестолния град заседава Изпълнителната комисия на ГЕРБ, а след това се проведе разширена среща с кметове, общински съветници, областни координатори и народни представители. Домакин бе кметът на Велико Търново Даниел Панов.

„Евроатлантизмът - също дума трудна за преглъщане, е единствената, която ни държи. Светът е толкова сложен, война в Украйна и Израел, напрежение по много фронтове. Единственото добро на това управление е, че държи ясна посока на страната", обясни Борисов. А всичко останало е в противовес с идеологията на ГЕРБ - консервативна партия в център-дясно. И освен правосъдната и конституционната реформа, трябва да се говори и за инвестиции в инфраструктурата на България.

Борисов разкритикува остро проекта за бюджет, предлаган от финансовия министър Асен Василев:

На глас сме изричали и то - преди избори, че няма да вдигаме пенсиите, защото бюджетният дефицит трябва да е нула или на излишък. Това се казва физиономия, идеология на хора, които искат правилно управление на публичните финанси. Затова слагахме такива като Дянков и Горанов, които казваха на всички кметове - не може, няма пари за толкова много. Асен Василев е длъжен, вместо да раздува, да слага несъбираеми неща, да направи бюджета реален. Кметските избори минаха. Да кажем: „3-те години хаос доведоха до това, че ще се режат приходи. Няма да се вдигат пенсии, ще се замразят на това ниво. Ще се дадат пари на общините, за да се раздвижи инфраструктурата. Това е честният разговор с българите. 3% дефицит са точно 3 магистрали. 7 млрд. ги няма в бюджета днес. Взети и махнати. Няма ги“, бе критиката на лидера на ГЕРБ.

Бойко Борисов категорично заяви, че депутатите няма да позволят правителството да превърне кметовете в декоративни. „Това е кмет, който е хубав, радват му се и не може да свърши нищо. Три години българските общини нямат никакво допълнително финансиране“, посочи той. И продължи:

Няма ли я магистрала „Хемус", пътя Русе-Търново записани, както и проектите на общините за инфраструктура, няма какво да си говорим. Разбирам - като има дефицити, трябва да има време да се изчистят. Но те не се чистят, като наливаш в социалните системи милиарди и лишаваш общините от инфраструктурни проекти само за да издържиш още година. Догодина това ще се мултиплицира, нито инвестициите ще станат повече. А с тия 15% данък за големите инвеститори не само няма да дойдат нови, а ще почнат да бягат и тези", аргументира се Борисов. И заръча на кметовете да не се връзват да вдигат данък сгради, защото ще излязат лоши“.

Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в България Даниел Панов също с остър тон заяви:

Повече не може да живеем по този начин. Нас ни избра народът и трябва да се борим за добра изпълнителна власт, с която да има добра комуникация и да работи за развитие на градовете. Изпълнителната власт не е детска градина, в която да се инатиш и да не говориш с кметовете, нито е поле за експерименти. Нямаме време за нови нулеви мандати", обърна се той към колегите си, припомняйки трудната комуникация с държавата. Нужна е коренна промяна и работеща държава, най-вече за хората, които питат кога тя ще започне да работи", завърши Панов.

ГЕРБ категорично е първа политическа сила след местните избори и кметове са избрани в повече от 50% от всички общини, с близо 50% от населението на страната. Общинските съветници от листите на партията са 1499 -  най-много от всички останали партии и коалиции. Съотношението на гласовете на ГЕРБ спрямо ПП-ДБ е 2:1 в полза на ГЕРБ. Кметовете на кметства са се увеличили от 699 на 1095.

90% неизпълнение на записаните цели в общата управленска програма на правителството е оценката на парламентарната група на ГЕРБ, каза Десислава Атанасова. И заяви, че категоричната позиция на всички народни представители е да не се приема законодателна инициатива, която не е съгласувана с парламентарната група. „И ако това, което заявяваме като приоритети, не се случи и не се реализира в държавния бюджет, г-н Борисов, аз предлагам "разглобка", каза Атанасова.

Делян Добрев също не спести критиката си към ППДБ, наричайки ги „мними евроатлантици" и напомни предложението си отпадане на дерогацията. „Настана вой, плашат с какво ли не. Мнимите евроатлантици ги видяха в Европа“, добави той. 

Обещаните от Асен Василев 1 млрд. лева във фонд за общините е „имагинерен“, настоя Николай Наков. И припомни, че до края на септември трябваше да има методика, разписана в регионалната комисия, за инфраструктурни проекти по 3 направления – общински улици и пътища, водопроводи и благоустройство. „Ще настояваме този милиард да се разходва с целеви проекти за конкретни общини“, каза Нанков и прогнозира още забавяне на магистрала „Хемус".

На финала на заседанието Борисов даде зелена светлина на преговорния екип да съобщи решението им на ППДБ. „Може да продължим, или не. Но не може да излъжем хората. Тези избори показаха, че 2:1 хората вярват на нас. Ако не може да управляваме поради недостига на депутати в НС, не означава, че трябва да предаваме хората, които са гласували за нас", завърши Бойко Борисов.

 

< Назад