26.10.2021

Бойко Борисов: Нека да се обединим за необходимостта от ваксинация и да се ваксинираме!

Обръщам се към партиите и към самия Радев, защото той показва, че еднолично ръководи това правителство. Хайде по темата ваксиниране веднъж завинаги да се обединим! Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на ГЕРБ. Той уточни, че обединяването около необходимостта от ваксинация трябва да бъде подкрепено и с личния пример на политическите лидери, които да се имунизират, както вече го направи самият Борисов и водещите политически фигури от ГЕРБ.

„243 починали днес. Казвах много пъти, че системата може да слага по 50-60 хиляди ваксини на ден. Тогава излизаме от кризата. Сега купуват тестове, да има до изборите. А после? Днес има 70 хиляди карантинирани. С този темп, ако продължи, защото те реално никаква мярка не са предприели, по време на изборите ще са над 100 хиляди карантинирани. Как ще гласуват тези хора?“, попита председателят на ГЕРБ. Бойко Борисов призова управляващите да кажат от какво имат нужда и с какво могат да им бъдат полезни медицинските специалисти от ГЕРБ. „Ако кажат ще спрем нашите специалисти да говорят, ще го направим. Ако трябва, ще ги върнем като лекари в болниците, вместо да ходят на събрания. Разбирам го и ще го направим, защото сме във война. Ако някой се прави, че при над 100 загинали на ден не е война и не е страшно, не го разбирам. Готов съм да понеса всякакви политически последствия от това. Няма да кажа една дума против мерките им за справяне с COVID-кризата, ако това им пречи. Но тези партии, които заради COVID дойдоха на власт, защо мълчат сега? Признайте си грешките, както ние сме готови да го направим, в името на човешкия живот“, призова още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ попита наистина ли Радев е казал, че Бойко Борисов е виновен за ваксинацията. „Имам много коментари но няма полза. Въвеждат полумерки, които няма да имат ефект. Ние спряхме ваксинацията с Астра Занека, когато цяла Европа я спря. Ако бяхме продължили и имаше последствия, кой щеше да носи отговорност? Поехме я ние тогава отговорността, но отидох във Виена и докарах 3 милиона ваксни, които те сега продадоха. И няма ден, в койо да не сме говорили за ваксини. И мен, дето ме е страх от игли, се правих на смел да ме ваксинират. Но бях ербап, само и само хората от ГЕРБ да се ваксинират. Защото това са 600-800 хиляди човека“, припомни председателят на ГЕРБ и попита дали ни беше лесно да затворим България? По думите му, със сегашните си действия, управляващите обрекоха и зимния сезон. „Няма да дойдат никакви туристи. Отговорност ще носят след 14-ти. А за цените на тока? Нрпавихме среща със синдикати и работодатели. Те принзаха, че моделът ни за справяне с кризата е справедлив и ще стабилизираме цените. Защо не го правят? Нека само да кажат какво искат от нас“, призова още веднъж Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че в продължение на една година неговото управление показваше какво трябва да се прави срещу COVID-пандемията. „Август щяхме да сме на 70% ваксинирани. С добро или с лошо, но щяхме да спасим нацията. Те какво правят? Кого лъжат с тези зелени сертификати? Себе си или нас? Ще мине 14-ти, но на 15-ти пак ще има България“, посочи Борисов. По думите му критиките няма да върнат починалите българи. „Необходим е политически консенсус. Време е да се държим като държавници, а не като партийци“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов отказа да коментира обвиненията на вътрешния министър Рашков за купуване на гласове, защото това е кризисният пиар на Радев. „Извадете си предишните репортажи. Когато Радев вижда, че си заминава, вади този човек. Ние им се надсмиваме, но при този тъжен Димитровден, това ще е ужасно. За милата ми България, за която толкова съм се борил, да е първа по смъртност“, изрази съжалението си председателят на ГЕРБ. Той бе категоричен, че като държава от Европейския съюз и НАТО, България трябва да взаимства мерките срещу пандемията не от Русия, а от държавите на Запад.

Бойко Борисов изрази възмущението си, че областният управител на Пловдив е бил освободен и след това върнат на поста си, само защото има роднинска връзка с бившата съпруга на кандидатът за народен представител от ГЕРБ Радомир Чолаков. По думите на Борисов, това показва начина на мислене на управляващите в момента и припомни, че близки на Драго Стойнев, Мая Манолова и други опозиционни на ГЕРБ политици не са били уволнявани от правителствата на ГЕРБ, защото това не е правилно.

 

 

 

< Назад