30.09.2014

Бойко Борисов: ГЕРБ се нуждае от максимално голям резултат в името на спасението на държавата

Никога България не е била в толкова опасна ситуация като в момента – тежка икономическа, финансова, тежка политическа и външнополитическа криза. Никога преди народът не е имал нужда повече да бъде сплотен, силен и стабилен, за да можем да излезем от тази криза. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов във Велико Търново. По думите му, в момента не става вече въпрос за партии и мнозинства, а за стабилност и излизане от тежка криза. „Точната дума е спасение на държавата. Трябва да се положат усилия от всички политици – сега им е лесно  да обещават. Затова от нас не сте чули друго обещание, освен много работа и усилие“, подчерта Борисов.

Бойко Борисов беше категоричен, че ГЕРБ се нуждае от максимален брой депутати, защото ако влязат много малки партии това означава, че големите ще бъдат зависими от тях, което ще доведе до изключителна нестабилност на държавата. „Трябва ни максимално голям резултат, за да можем да предложим на другите партии да спасим заедно България – това не е коалиция или разбирателство. Това е в името на спасението на държавата, защото всичките и параметри са на червено“, заяви Борисов. Лидерът на ГЕРБ пожела на БСП и ДПС, които сега говорят срещу актуализация на бюджета, да управляват отново. Според него тези партии ще започнат веднага след изборите да говорят за актуализация, както го правеха през август месец, защото знаят, че няма пари. „Само с популисткия закон за МВР, който приеха трябват 160 милиона допълнително. За здравната каса  - още 450 млн. лева на година. В същото време икономиката не работи – откъде ще дойдат тези пари? Децата и пенсионерите са близо 4 милиона, работят милион и триста. Как ще дръпне държавата, откъде ще дойдат тези пари – само с обещания за пенсии, заплати и приказки за мед и масло? Енергетиката я задължиха с 4 милиарда. 20 години лъгаха, че ще правят „Белене“. Защо не я построиха? 2 милиарда са изразходени. 1 милиард за „Цанков камък“, само за 80 мегавата“, обясни той.

Бойко Борисов призова присъстващите да гласуват по съвест. „Знаете какво правихме четири години – магистрали, зали, ж. п. линии, мостове. Вижда се от метрото в София до „Меден рудник“  в Бургас. ГЕРБ можем да си покажем всичко, което сме направили. Покажете ми направеното от Орешарски за година и половина, от Сергей Станишев, от Доган, от Местан – какво са направили те?“, каза той. Борисов подчерта, че  градовете, които имат втори мандат управление на ГЕРБ-София, Стара Загора, Бургас, Пловдив, в момента са най-добрите градове за живеене. Според него и Търново върви по този път. „Близо 200 милиона са тук. Обещавам Ви Трапезица да стане отново атракция, защото това носи пари. Най-посещаваният обект е Царевец, знам, че ще го направим и за Трапезица – трябва да бъде обект, да свети“, посочи Борисов.

Председателят на ГЕРБ обясни, че партията се нуждае от максимално голям изборен резултат, за да има добра стартова позиция при преговорите в Европейския съюз. „Иначе ще ни извиват ръцете. Няма да се поддам на такива като Радан, Костов и компания и ще им върна мандата. Нямаме ли над 105-10 депутата няма какво да участваме в преговори, от нас си зависи – ние или ще строим, ще управляваме стабилно, ще правим реформи, или не ни трябва да управляваме“, категоричен беше Бойко Борисов.

Според Борисов Иван Костов  е оглавил Реформаторския блок и те не работят за дясно-центристка коалиция, а искат да дадат мандата на БСП. „Убеден съм в това. Първите избори за ГЕРБ бяха европейски, имахме 5 евродепутати и нямахме къде да ги приемем. ЕНП направиха извънреден конгрес в Мадрид, за да приемат ГЕРБ. Само една партия от стотиците в Европа гласува против – Костов, от цяла Европа. За да може БСП да управляват с ДПС колкото се може повече години. Затова нямайте илюзии, че с „Реформаторския блок“ може да се проведе преговор и те да искат дясно-центристка коалиция. Не искаха Дянков  - няма Дянков, не искаха Цветан Цветано -  няма Цветан Цветанов, ама сега да няма и Бойко Борисов? Да направим коалиция, но да няма никой от ГЕРБ. Да ги изкараме отпред и да ги сложим. Как ще стане. Затова победа твърдо и напред! И 2009 година заварихме България в тежка криза. Само ние можем да я извадим отново от тежка криза“, категоричен беше Бойко Борисов.

Борисов заяви, че ГЕРБ има всички приятели в Брюксел – от председателя на Европейската Комисия, до представителите на ЕНП. „Неслучайно тук беше председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер, сега тук е генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез, пристига и председателят на ЕНП Джоузеф Дол. Жан-Клод Юнкер започна кампанията си от София. Имаме огромна подкрепа от Европа, защото те видяха какво можем“, подчерта той.  Лидерът на ГЕРБ акцентира върху това, че в най-тежкото финансово време за света от 1934 година партията е  успяла да запази банковата система стабилна четири години. „Дойде БСП, дойде ДПС и събориха банката. Дойде ли Румен Гечев – банките падат. Дойдат ли БСП-ДПС плюс „Атака“ със златното пръстче спират фондовете, дойде ли ГЕРБ-пускат фондовете. Дали заради батко и братко, дали заради друго – това са фактите“, обясни Бойко Борисов.

„Европейските лидери очакват Бойко Борисов да се върне на тяхната масата“,  заяви генералният секретар на Европейската народна партия Антонио Лопез пред гражданите на Велико Търново. Той посочи, че България има нужда от промяна и стабилност. Лопез бе категоричен, че управлението на Пламен Орешарски е оставило България с огромни дългове и спрени европейски средства. „Затова искам да ви помоля да гласувате за едно стабилно и силно правителство, начело с Бойко Борисов“, призова генералният секретар на ЕНП ЕН.  „Убеден съм, че ние в ЕНП и ГЕРБ искаме да направим най-доброто за България“, подчерта още Антонио Лопез.

< Назад