29.11.2022

Бойко Борисов бе удостоен с Орден "Кръст-Христос Вседържител" от Вселенския Патриарх Вартоломей I

Руската агресия в европейска Украйна е брутален антихристиянски акт, който причинява огромно страдание на украинския народ. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на срещата си с Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей I в Истанбул. Борисов заяви, че за него е голяма чест да бъде приет на аудиенция в Центъра на Православието - Великата Христова Църква на Константинопол (Истанбул) в кабинета на Негово Всесветейшество. От своя страна Патриарх Вартоломей увери лидерът на ГЕРБ, че се моли за здравето и благополучието на българския народ.

"Изказвам най-дъбоката си синовна признателност и осъзнавам изключителната отговорност, че съм удостоен от Първосветителя на вселенското Православие с Орден “Кръст - Христос Вседържител” на Майката-Църква във връзка с 130-годишнината от полагането на Основния камък на Желязната църква “Св. Стефан” в Истанбул, възстановена благодарение на споразумението между нашето правителство и моя голям приятел - президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган", подчерта Борисов.

Преди срещата си с патриарха, той посети Желязната църква "Свети Стефан", която бе цялостно реновирана при правителство на ГЕРБ. Борисов припомни, че
преди 4 години, на 8 януари 2018 г., заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган заедно откриха възстановения уникален български храм край брега на Златния рог, известен като Желязната църква.
"Когато дойдохме за първи път тук, всеки един елемент от храма бе пропит от ръжда, а конструкцията бе на път да се срути. Днес над Истанбул се носи камбанен звън и се извисяват златни кръстове. Всичко това се дължи на добросъседството и приятелството ни с Ердоган. Той също държи много на етническата толерантност и дружбата на двата ни народа", подчерта лидерът на ГЕРБ.

След молебена в храма Високопреподобният архимандрит Харалампий - духовен ръководител на православните българи в Града на Босфора, подари на Борисов отломък от един от камъните, с които е бил измъчван и страдалчески убит св. Стефан. Дарът е поднесен на българската църква “Св. Стефан” в Истанбул от Йерусалимската Патриаршия с нарочен Акт. Тази свещена каменна реликва бе предадена на председателя на ГЕРБ в присъствието на Екзарха на Йерусалимския Патриарх Теофил III,  като ще бъде дарена лично от Бойко Борисов на новостроящия се православен храм “Св. Стефан” в Южния парк в София.
Архимандрит Харалампий благодари на Борисов за делата му и за това, че като министър-председател е градял манастири и училища, подпомагал е и българската диаспора. "Вие достойно представяте българското име навсякъде по света. Нека Господ ви дава сили да пазите християнската вяра с градежа на църкви, училища и с любовта на хората- независимо, че две години имаше експерименти", добави архимандрит Харалампий.

В двора на Вселенската патриаршия в Истанбул лидерът на ГЕРБ поздрави и  архиепископа на САЩ Елпидофор. "Вие сте голям лидер и ние ще се молим за вас. Господ да ви благослови", обърна се към Борисов архиепископът.

< Назад