24.05.2015

Бойко Борисов: 65 млн. сме дали за просвета и духовност

Борисов: С Груевски не говорих при Папа Франциск, със Заев говорих по телефона, за да не излезе, че България се меси в Македония. 65 млн. сме дали за просвета и духовност. Ще ремонтираме стената между Турция и България.

Министър-председателят на България Бойко Борисов говори пред журналисти след молебена в църквата „Свети Павел“ в Рим по случай Деня на славянската писменост и българската просвета и култура 24 май.

„Да ни е честит на всички българи най-светлият празник и да се гордеем, че имаме светите братя Кирил и Методий. Още веднъж искам да благодаря на патриарха, на владиката, на нашата православна църква. Тъй като сме в Рим, нека благодарим още веднъж на Светия отец“, каза Борисов.

Премиерът продължи с историята на църквата „Свети Павел“, където по думите на Борисов преди 2000 години е бил окован Апостол Павел, който е голяма светиня за католическата църква. Според българският министър-председател е голям жест това, че се дава възможност за български православни литургии през съботите и неделите в този храм. Борисов благодари още веднъж на Папа Франциск и италианския премиер Ренци за това, че са помогнали това да се случи, както и за добрата организация по време на посещението на българската делегация в Италия.

„И вчера с владиката се помолихме да няма повече бедствия и аварии в България, защото така се погубват много животи и средства“, каза още Борисов.

 

„Възможно ли е през Вашия втори мандат, г-н Борисов, да се увеличат парите за култура, образование и духовността“, попита Беновска

По думите на Борисов сумите по европейски програми за тези сфери за увеличени на максимум и тази година са 67-68 млн. лв., а отделно има много средства, дадени под формата на дарения.

„Аз мисля, че ако с този темп се ремонтират и строят, мисля, че много скоро няма да има какво да ремонтираме. Сега се подготвяме да ремонтираме и „Св. Александър Невски“, там ремонтът ще е около 20 млн. лв.“, разкри Борисов и добави, че тези средства ще дойдат изцяло от бюджета и изрази съжаление, че храмът не е ремонтиран дълго време.

„А като говорим за ремонти на този свят ден, можете ли да кажете, попитахте ли министърът на отбраната Ненчев защо се руши 30-километровата стена между България и Турция?“, попита Беновска

„Това не е работа на министър Ненчев, а на тези, които са я построили така“, смята Борисов. Той не пожела да продължи коментарът по темата заради празника, но увери, че това, което се руши, ще бъде ремонтирано.

„Всеки петък тръпна да видя колко ще са дълги опашките, защото нали асфалта не се ядял, ама в същото време виждате дойде ли петък или неделя, какво чудо става“, каза още Борисов и се ангажира със срок до 15 юли да бъде завършена магистралата до Пловдив.

Премиерът припомни за посещението си с владиката в Плиска, където по думите на Борисов вече са преведени първите 500 хил. лв. за археологически изследвания.

„Няма строителна площадка в България, където да не излиза археология, да не излиза култура“, каза Борисов и допълни, че скоро се очаква откриването на „българския Лувър“ и изрази задоволство, че картините, които ще бъдат изложени там са два пъти повече от очакваното.

На въпрос от журналист дали Борисов би подкрепил инициативата на Светия Синод частица от мощите на Свети Кирил да бъде пренесена в България, премиерът отговори:

„Аз по принцип подкрепям всичко на Светия Синод, защото съм дълбоко вярващ. Даже дори и 20-те млн. за „Александър Невски“ да ми се видят много, само съм казал да ги намерят и съм ги намерил 10 тази година, а догодина ще ни трябват другите 10.“

По отношение на друг въпрос от страна на журналист във връзка с подпомагане на български училища извън страната, Борисов заяви, че именно, за да има пари за такива цели, е необходимо да има ръст в икономиката и да има стабилност.

„До 2020 г. периодът е такъв, че ако дадеш 10 лв., получаваш 90 лв. безвъзмездно от ЕС. Би било глупаво държавата да не се възползва от европейската солидарност. През 2020 г. магистрали вече няма да се строят с европейски пари“, смята Борисов. По думите му е необходимо да се развива ЖП транспортът, защото ако той стане достатъчно бърз и удобен, това ще доведе до облекчаване на движението.

Според Борисов това, че главата на македонската православна църква архиепископ Стефан е присъствал на днешната литургия е „бяла лястовица в отношенията с Македония“.

„Ние като съседи искаме действително те да подпишат Декларацията за добросъседство и да спомагаме максимално за бързото присъединяване на Македония към ЕС“, заяви Бойко Борисов.

 

„А Вие с Груевски вчера видяхте ли се, като се засякохте при папата?“, попита Беновска

Българският министър-председател каза, че не се е видял с Груевски, защото всяко едно такова действие би могло да се приеме като вмешателство от страна на България в Македония. Все пак Борисов призна, че се е чул по телефона с председателя на СДСМ Зоран Заев.

„Искам да благодаря още веднъж на всички парламентарни партии, които изпратиха днес свои представители – по този начин действително показваме, че светлите празници са наистина свети и всички сме единни в тях. После ще имаме време по изборите да се покараме малко, но такъв е животът“, каза още премиерът.

„Полагаме огромни усилия и се надявам в следващите години да имаме повече средства. Има ръст на икономиката, тази събираемост, която в момента има… Ето и снощи арестуваха граничари, че превеждат трафиканти и правят контрабанда – службите вече, заедно с прокуратурата, в тази насока ще бъдат безкомпромисни и мисля, че резултатите са видни, не е нужно даже да ги изтъквам“, завърши Бойко Борисов.

 

< Назад