22.10.2014

Българските евродепутати от ГЕРБ приветстват избора на новата Европейска комисия

Европейският парламент гласува на своето пленарно заседание в Страсбург новите еврокомисари под ръководството на Жан Клод Юнкер. Българските евродепутати от Групата на ЕНП гласуваха единодушно за техния избор.

Днешният вот е крачка напред към по-демократично и прозрачно управление в Европа. Никога досега в историята на Европейския съюз председателят на Еврокомисията не се е ползвал с толкова голяма парламентарна подкрепа, което означава и още по- голяма отговорност за него и 27-те комисари към европейските граждани и бъдещето на обединена Европа.

Очакванията към тях са огромни, проблемите за решаване в ЕС са много, но по мнението на евродепутатите от ЕНП/ГЕРБ, избраните след толкова сложна и сериозна процедура комисари, имат потенциала и реалния шанс да се справят успешно.

„Ние сме особено горди с избора на Кристалина Георгиева за зам.-председател на ЕК. Нейната позиция е огромно доказателство за личностните й способности и аз вярвам, че с нейната работа тя ще продължава да допринася за положителния образ на България в Европа", отбеляза Емил Радев. По думите му, новата Европейска комисия е дала много сериозна заявка за възстановяването на Европа след тежката икономическа и финансова криза от последните години, като неделима част от този процес трябва да е ефективната борба с организираната престъпност и корупцията, които източват милиони европейски средства.

Ръководителят на делегацията Мария Габриел ще настоява ЕК да обърне особено внимание на няколко предизвикателства- изграждането на енергийния съюз, въпроса с миграцията, икономическия растеж, безработицата сред младежта, ролята на жените и визовата политика. Тя призова г-н Юнкер час по-скоро да се реши приема на България и Румъния в Шенген и въпроса със свободното движение на работна ръка.

„Върху плещите на новата комисия пада огромната отговорност да допринесе за растежа и конкурентноспособността на европейската икономика. Оттам и да възстанови доверието на гражданите в европейския проект“, коментира Андрей Ковачев.

По думите на Ева Паунова, Жан Клод Юнкер създаде отбор от професионалисти, които да работят заедно, да се допълват и подкрепят. Половината от 28-те членове на новата Еврокомисия са от семейството на Европейската народна партия, което е силна гаранция, че дясноцентристките партии ще продължат да имат решаваща роля на европейско ниво и да задават дневния ред на Европейския съюз. Г-жа Паунова е убедена, „че комисарите от ЕНП, сред които и нашата Кристалина Георгиева, ще върнат Европа по пътя на растежа и вярата в европейската идея. „Ние в ГЕРБ също сме за отборния подход, който трябва да бъде в основата на работата, както на националните, така и на европейските институции“.

Попътен вятър на новоизбраната Европейска комисия!

< Назад