05.12.2015

Андрей Новаков: През 2016г. ЕС ще има €1.8 милиарда за младите по Еразъм +

През 2016г. ЕС ще  има €1.8 милиарда за младите по Еразъм +. Това заяви еврдепутататът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на конференция за най-важните теми
от работата на ЕП през новия мандат, която се провде  в Пловдив. Събитието се организира от Информационното бюро на ЕП в България в сътрудничество с Европа Директно- Пловдив.

 

По време на конференцията Андрей Новаков обобщи, че в бюджетът на ЕС са  включени 155 млрд. евро в бюджетни кредити и 143,9 млрд. в кредити за плащания, както беше договорено между ЕП и Съвета на ЕС. „Парламентът осигури възможно най-много средства за миграция и бежанци, малки и средни предприятия, студенти и програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, подчерта Новаков.

 

 

Според него, успех за България е, че Програма „Еразъм +“, която е най-успешната в ЕС и важна за страната ни инициатива за мобилност в образованието, обучението и предприемачеството, получи 30% увеличение спрямо 2015г., достигайки 1.8 млрд. евро.  Новаков допълни, че делегацията на Европейския парламент, от която той бе част, е постигнала договарянето на 10 млрд. евро, което с над 11% повече в сравнение с 2015 г., в подкрепа на програма „Хоризонт 2020“. Инструментът финансира научни изследвания и иновации в ЕС и е важен за страната ни с цел изграждани на учени кадри и капацитет.

 

Той бе категоричен, че   програмите "Еразъм+"  и "Еразъм за предприемачи“ позволяват на младите хора да отидат в чужбина, да видят един работещ бизнес, да се върнат тук и да го развиятл Той изтъкна, че програмата „Еразъм за млади предприемачи” трябва да работи в цял свят. „Еразъм за млади предприемачи” трябва  да започне да работи не само на Стария континент, но и в света, за да могат младите хора да придобиват опит от опитни предприемачи и от САЩ, Бразилия и други страни“, категоричен бе евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

 

 

 

 

 

< Назад