12.04.2013

Андрей Ковачев: Заради предизборната борба да не дестабилизираме България и образа й в ЕС

Водещ: Румъния бави членството на България в Шенген, това обявиха двама германски евродепутати: Манфред Вебер - вицепредседател на ЕНП, и колегата му Маркус Фербер, член на Бюрото на Християн-социалния съюз. Според тях, румънското правителство бави членството в Шенгенската зона не само на своята страна, но и на съседна България. Те коментираха тезата си на организиран от Фондация „Ханс Зайдел” форум и на пресконференция похвалиха България за постигнатия напредък. Продължаваме темата с българския евродепутат Андрей Ковачев, заместник-председател на Комисията по външни работи на ЕП. В същия ден, в интервю за сутрешния блок на Радио „Фокус” „Добро утро, България” българският евродепутат и заместник- председател на Комисията за борба с организираната престъпност, корупцията и пране на пари каза, че ситуацията с приемането на България в Шенген се е усложнила през последните четири години, заради управлението на ГЕРБ. Продължаваме темата с още един евродепутат – Андрей Ковачев, заместник-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент. Г-н Ковачев, виждате как се разминават вижданията за работата на България по членството в Шенгенската зона. И как проблематиката по това членство влиза в говоренето от предизборната кампания, защото г-жа Йотова води и листата на БСП в Пазарджик. Кампанията си е кампания, но дали е в наш интерес да продължаваме да подценяваме усилията си?

Андрей Ковачев: Аз наистина изключително съжалявам, че тази тема се използва от политическите опоненти на ГЕРБ за някакви предизборни дивиденти. Напротив, аз винаги съм го казвал, че ние трябва по общонационалните теми, особено тези, които са свързани с външни приоритети, да сме обединени и да не търсим това разединяване и да не се посочваме сами себе си като лош пример пред нашите европейски партньори. Многократно всички европейски институции са давали оценка, че България е свършила своята част от подготовката за членството на България в Шенгенското пространство и това, което се случи, че все още няма политическо решение за влизане на България и Румъния в него е вече извън обсега на Р.България. То става функция на вътрешнополитическата обстановка първо в някои от старите страни членки и разбира се, на това, което се случва около нас – както на север, така и на юг. На юг – Гърция, с проблемите, които имаше на гръцко-турската граница. Прибавиха се и политическите проблеми, които миналата година започнаха, след като социалистическото правителство в Румъния взе властта и се опита по най-различни начини да заобиколи Конституционния съд, да направи референдум, по-точно импийчмънт срещу президента Бъсеску, и които предизвикаха този извънреден доклад, решен от Европейския съвет за Румъния, в който имаше много сериозна критика срещу румънския подход и политическата ситуация там.

Водещ: Доколко можем да приемаме като налагаща се вече трайна тенденция тезата от изявленията на вашите колеги – германските евродепутати от Християндемократическия съюз и от Христиан-социалния съюз - Манфред Вебер и Маркус Фербер, че Румъния всъщност е страната, която тегли назад България?

Андрей Ковачев: Вижте, комплексен е въпросът, защо не е взето още политическото решение България и Румъния да стенат част от политическото пространство, когато всички европейски институции казват – и Съвет, и Парламент, и Комисия, че от техническа гледна точка ние сме готови. Има два аспекта – политическата ситуация в Румъния, също така и предизборната ситуация в някои страни, особено в Германия, септември месец имаме там избори – знаете и темата, които някои германски медии експлоатират – така наречената миграция вътре в ЕС – предимно също от румънски граждани и опасенията на някои германски политици за злоупотреба със социалните придобивки в Германия на тези предимно румънски граждани, ще донесе негатив за техните избори през септември месец, за управляващите предимно, разбира се, за някои от политическите партии, а също така и за местната власт в Германия, по-големите градове, които трябва да се справят с проблема. Що се отнася до Румъния, аз не бих искал да соча с пръст нашата северна съседка и да казвам „Техните проблеми в съдебната власт, в това как правителството на Понта не е достатъчно добре прието в ЕК, пък и в ЕП, има доста сериозна критика към тях – там е причината!” Ние сме съседи и аз не смятам, че от нас като съседи е коректно ние да ги обвиняваме тях. Но все пак чухме мнението на нашите колеги в ЕП и смятам, че то е доста по-меродавно, отколкото аз да давам оценки.

Водещ: Кога да очакваме влизането в Шенген?

Андрей Ковачев: Този анонс, който в началото вие направихте, че, видите ли, шенгенската тема е някаква предизборна тема сега за парламентарните избори в България – не е точно така. Не смятам, че това е основна тема в България – ситуацията, която имаме около нас, особено в Сирия, нестабилността в целия арабски свят и в Афганистан даже, говори за това, че ние като външна граница не трябва чак толкова да бързаме да бъдем Шенгенска външна граница, особено що се отнася до сухопътната граница. Аз бих подчертал като по-доброто за България двуетапното решение: първо за въздушните граници – ние знаем, че следващата възможност е през октомври месец, когато ще има Съвет по вътрешни работи и правосъдие, където може да бъде взето това решение, знаем, че има някои страни членки, които искат да изчакват докладите и за България, и за Румъния по мониторинговия механизъм, който се очаква през декември месец, така че решението вероятно ще бъде взето догодина по това време през март, когато има следващ Съвет. Всичко зависи и от изборите в някои от страните членки, особено в Германия. Много е жалко, между другото аз смятам, че това е нещо, което аз смятам за изключително несправедливо, защото ние сме извървели нашия път и ставаме заложници на вътрешнополитически борби в други страни членки. Това показва, че солидарността в ЕС все още не на това високо ниво и ние сме заложници на някои популистки изказвания, защото за мене двуетапното решение - първо за въздушните и морските граници, за сухопътни по-късно – е правилното и в интерес на целия ЕС. От няколкото наши летища в никакъв случай не може да се очаква да има някакъв проблем за сигурността на ЕС, напротив, ние с нашето участие в Шенгенската информационна система допринасяме за сигурността на целия ЕС. След нашето включване в Шенгенската информационна система, както казаха и колегите евродепутати в Германия, бяха разкрити много случаи на изчезнали движими имущества, коли предимно, бяха разкрити и издирвани лица,.

Водещ: Аз ви благодаря за тази среща и за коментара, който направихте. Ако поради независещи от нас обстоятелства, страната ни става жертва на популизма на други страни членки, за съжаление на ЕС, то поне ние да не си усложняваме съдбата, като допълнително прехвърляме залога във вътрешнополитическото българско пространство, такъв ли е изводът?

Андрей Ковачев: Точно така е. И наистина се надявам ние сами да не се правим по-черни отколкото сме и за да сочим нашия политически опонент за виновен – нещо, което в края на краищата ще бъде негативно за нашия имидж, за нашия образ пред нашите партньори. Не е в полза на България, така че нека въпреки политическата борба, която предстои в следващия месец, да не си позволяваме да дестабилизираме както страната, така и образа й в ЕС.


< Назад