12.04.2014

Андрей Ковачев: Станишев го критикуват в ЕС, Борисов решава проблемите на хората

Илиана Беновска: С тази голяма тема, казвам добър ден, г-н Ковачев!

Андрей Ковачев: Добър ден, добро утро на Вас и на слушателите на К2!

Илиана Беновска: Втори сте в листата на ГЕРБ за изборите за ЕП, 43 дни остават до 25 май, какво ще правите за да убедите хората, за да избeрат не само Вас, а и повече хора от ГЕРБ?

Андрей Ковачев: Аз първо искам да Ви благодаря за ретроспекцията за последните 12 месеца, която направихте в България, пък и в Европа, и в нашето източно партньорство. Тези месеци бяха много интензивни! На 25 май, според мен всеки на базата на тези факти, ако не си е направил, би трябвало да си направи своя извод и това да го мотивира да гласува!

Илиана Беновска: Какъв извод трябва да направи българския избирател?

Андрей Ковачев: Той си го е направил! В България няма справедливост, вярваме повече на наднационалните, европейските институции. Дали това отговаря на реалностите, не знам, но това е усещането на голяма част от българските граждани. Това е извода, който те си правят- липса на доверие, желание за промяна, за прозрачност, а не структури от комунизма, задкулисие, странни назначения. От една страна говорим за енергийна диверсификация и да бъдем по малко зависими от Русия от тези над 90%. От друга страна, се прави точно обратното, ако може на 120 % да бъдем зависими с промените, които минаха на първо четене в НС. Аз се надявам, че всички гласоподаватели ще бъдат мотивирани и няма да оставят нещата просто така на някакви политически ядра, да продължават да определят нашето бъдеще в България и в ЕС.

Илиана Беновска: Всички говорят за задкулисието и Вие го споменахте! Само в БСП и ДПС ли е задкулисието, при вас как е в ГЕРБ?

Андрей Ковачев: ГЕРБ е млада партия, чак такова задкулисие да се търси в нея е малко несериозно. В партията БКП или БСП, независимо как се нарича, там българските граждани търсят задкулисието. Смятам, че ГЕРБ сме доказали, че сме честни и прозрачни. Грешки се правят, но слагаш ръка на сърце извиняваш се и продължаваш напред.

Илиана Беновска: С какво е хубав Бойко Борисов за избирателите, за какво трябва да го харесват?

Андрей Ковачев: Откритост, откровеност, пряма комуникация с хората, когато има проблем, било то европейски или кадрови, на местно или национално ниво. От тази пряка комуникация, няма по-точна. Хората харесват честност и откровеност.

Илиана Беновска: А с какво, пък Станишев е добър според Вас, можете ли така да погледнете на него, кои са добрите му качества?

Андрей Ковачев: Трудно ми е да кажа…

Илиана Беновска: Е, кажете нещо де, не е пълен само с лошотия!

Андрей Ковачев: Млад, перспективен лидер, в Европа също си казват- “нека да дадем шанс на младият източноевропеец, който не е обременен от комунизма”, последното го казвам малко саркастично, в кавички!

Илиана Беновска: Той е роден в комунизма и в комунистическо семейство, как не е обременен?

Андрей Ковачев: В Западна Европа има доста наивници на средна възраст, които не знаят какво е комунизъм и какво е задкулисна комунистическа агентура.

Илиана Беновска: Казвате, беше номиниран, беше…, а сега не го ли харесват?

Андрей Ковачев: Моите контакти и наблюдения от колеги, включително и от Социалдемократическата партия са, че одобрение към техният лидер не съществува и на преден план се поставя винаги г-н Шулц! Някак си ако може г-н Станишев да бъде позабравен, аурата или харизмата на г-н Шулц да остави настрана проблематиката с техния председател г-н Станишев. Той има сериозни проблеми, към него има сериозни критики…

Илиана Беновска: От къде, от страна на ПЕС ли?

Андрей Ковачев: От страна на определени партии или личности на европейско ниво в социалистическия спектар?

Илиана Беновска: Искате да кажете, че Станишев го критикуват в Европа? Защо?

Андрей Ковачев: Да разбира се, аз мисля, че това не е тайна. Проблеми свързани с управлението на България в последната година. Свързани с компромиса да се направи правителство със социалистически мандат, което да е напълно зависимо от партия като Атака и то напълно зависимо от тази партия. Това се преповтаря почти всекидневно. Това така наречено мнозинство, зависи от прищявките на Атака!

Илиана Беновска: ГЕРБ тук къде е виновен за това, че Атака капризничи и ни управлява?

Андрей Ковачев: ГЕРБ в началото на мандата на това НС, г-н Борисов каза, че е готов да даде своя глас, за да не е зависимо управлението от Атака…

Илиана Беновска: Ама те не му се довериха!

Андрей Ковачев: Беше отхвърлено това предложение и не само това беше нарушена традицията най-голямата партия да има председател на НС, по всякакъв начин беше показвано, че ГЕРБ ще бъдат изолирани, нищо няма да се случва с тях и нищо да зависи. Те да си правят каквото искат ДПС, БСП и Атака, а те решават нашите съдбини. Смятам, че на 25 май би трябвало да има мощен граждански отговор на тази подмяна!

Илиана Беновска: Вие ли сте проводника на манипулациите г-н Ковачев- цитирам Сергей Станишев- манипулациите на ЕНП в ЕК и ЕС за да подкрепят ГЕРБ и Борисов да победи за 11 път Станишев? Вие ли манипулирате, че ще бъдат наложени две наказателни процедури в/у енергийния сектор на България, едната заради опита да се отнеме лиценза на ЕРП-та, а другата, заради Южен поток?

Андрей Ковачев: Аз благодаря за тази оценка на г-н Станишев, че евродепутатите на ГЕРБ са толкова мощни и могат да манипулират ЕК, да накарат 500 евродепутати да гласуват!

Илиана Беновска: Цяла ЕНП манипулирате, за да манипулира тя ЕК!

Андрей Ковачев: ЕК и ЕП правят каквото решат, това правят!

Илиана Беновска: Вие имате по-голяма численост от ЕНП в ЕП!

Андрей Ковачев: Конкретно най-голямата политическа формация е ЕНП. Текста, който беше гласуван в ЕП за еврофондовете на България- там почти 500 евродепутата гласуваха този текст, от всички политически формации, включително социалистите. Ние гласувахме срещу това да има за България този тежак текст…

Илиана Беновска: Говрите за препоръките на ЕП за спиране на еврофондовете за България, който ЕК призовава- да възприеме решителна позиция по отношение на България и да реши дали изобщо е възможно използването на средствата на Общността съгласно правилата!

Андрей Ковачев: Бяхме критикувани, че ние сме накарали 500 евродепутата по предизборни мотиви, едва ли не да ни направят услуга!

Илиана Беновска: А, Вие ли написахте точка 296 в докла- за липса на напреда в България?

Андрей Ковачев: Не знам как може да си помислите, че ние можем да напишем тази точка, която е написана от докладчика, в Комисията по бюджетен контрол. Минала през Комисия с мнозинство и след това е гласувано в пленарна зала. Не сме толкова велики, но е добре като оценка- благодаря.

Относно енергетиката – намаляването на независимостта ни от Русия и точно обратното, което прави българското правителство. ЕК не е заспала, защото е края на мандата и вижда, какво се случва. Всички европейски лидери казват , че трябва да направим всичко възможно нашия континент да стане по-малко зависим от един енергиен доставчик- Русия. От друга страна българското правителство приема Закон, приет е на първо четене, който иска да направи България зависима на 120%.

Ние ли сме направили нещо, че ЕК да се събуди и да каже- внимавайте, не се прави така, ако ще имаме обща енергийна политика в Европа, трябва поне малко да бъдем коректни и да изпълняваме европейското законодателство.

Илиана Беновска: Да де но Станишев подчерта, че Бойко Борисов се среща с комисар Йотингер, Вие също бяхте на тази среща и сте го манипулирали?

Андрей Ковачев: Благодаря на всички, които смятат, че нашето мнение може да се приема 1 към 1 от ЕК и ЕП, то тогава на 25 май, “найстина има защо хората да гласуват за нас, ние сме много силни”.

Илиана Беновска: Не е ли голям залога, Борисов за 11 път да победи, не кого да е, а 2-рия в съвременната история след Георги Димитров българин на такава позиция?

Андрей Ковачев: Добре, че не правите разлика между социалистическа партия и между Коминтерна. Едно и също е!

Илиана Беновска: Не това точно исках да кажа…Хубава Ви е забележката!

Андрей Ковачев: ЕК, ЕП и голяма част от страните членки си спомнят много добре управлението на г-н Борисов, работиха добре с него, възстановиха доверието към България. Станахме прогнозируем партньор и е много близо до мисълта, че биха искали отново да има хора, на които може да се разчита. А не този хаос и цялата плеада от събития, които Вие изредихте в началото.

Илиана Беновска: Друга тема по която Станишев упреква Борисов е позицията му за Русия, той казва- “лицемерието на Борисов е тотално по отношение на Русия, ние сме свидетели на лицемерие на ГЕРБ и на Бойко Борисов във връзка с Русия и със ситуацията около кризата, която се развива”. Каква трябва да е позицията всъщност?

Андрей Ковачев: Позицията е изключително ясна- териториална цялост на Украйна, международните договори трябва да бъдат спазвани. Не спазват, няма как ЕС да няма някаква реакция, ако няма реакция означава, че така може и може да се продължи с други части от други д-ви или от същата. Нашият отговор би трябвало да бъде първо- ЕС и Русия трябва да бъдат стратегически партньори – в българския контекст не трябва да се дели на русофили и русофоби. Русия е голяма, важна, стратегически партньор, имаме, какво да работим с тях на световната сцена. Глобални предизвикателства, борба с тероризма, взаимно-изгодно икономическо сътрудничество, търговия, климат- има толкова много теми, по които да си сътрудничим! Обаче виждаме, че в Москва манталитет, като че ли от Студената война, който казва- да разпадането на Съветския съюз е едно от най лошите събития и ние ще опитаме да го възстановим, чрез възстановяване на влияние, което няма как да не събуди ужас в Балтийските републики и да не си спомнят за доктрината на Брежнев за ограничения суверенитет на Източна Европа. Надявам се в Москва да преодолеят този манталитет и желанието за хегемония в Източна Европа, надявам се сътрудничество да продължи и да имаме взаимно-изгодно сътрудничество, но не и извиването на ръце и използването на сила в 21 век за постигане на някакви териториални цели, което наблюдаваме в момента!

Илиана Беновска: Излизаме малко извън Европа, знаете, че вчера тук беше генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, срещна се с президента Плевнелиев, получи от него орден Стара планина 1-ва степен. Срещна се с Орешарски, Найденов и Вигенин, обаче не отговори, защо е той тук? Ще се разполагат ли американски бази в България, ще се разполага ли американска техника. Въобще, какво ще се случи с България- външна граница на ЕС, на 500 км от Украйна, на 2000 км от Сирия, уязвима, икономически и енергийно от Русия, а през главата й се карат ЕС, ООН, НАТО и други големи, големи!

Андрей Ковачев: Формален повод има, края на мандата на Расмусен, той обикаля и всички други страни. Ние сме пълноправен член на НАТО, ако сте слушали речта на президента Обама в Брюксел, 36 минути той каза, че Вашингтонския договор е валиден и всички държави членки са длъжни при опасност да са солидарни и да помагат на Полша или на Балтийските републики. Няма проблем, ако сметнем, че е необходимо и в България да се вземат мерки за да се гарантира нашата сигурност. Аз не съм бил на нито една от тези срещи и нямам представа, какво точно се е говорело. Някаква голяма изненада има за някой, а аз съм изненадан, че има някой изненадан.

Илиана Беновска: Въпроса е, кой ще плат 13 млд. санкции, които може би ще загубим?

Андрей Ковачев: Връщаме се на Русия?

Илиана Беновска: Това е темата, той не дойде за нещо друго. Говори се, че става въпрос за разполагане на американски бази тук и нещо друго, но не се казва ясно?

Андрей Ковачев: Най-добре е взаимно-изгодното сътрудничество, колкото ЕС или България ще загуби, толкова ще загуби и Русия. Не може да се казва, че само от едната страна ще бъдат загубите, а от другата страна ще бъде всичко наред. В интерес на Русия е също, да продължи взаимно-изгодното сътрудничество. Дано го осъзнаят в Москва, да не правят странни изявления например, да не пътуват в страни, с които има подписано споразумение със САЩ- това беше изключително странен ход на МВР в Москва.

Не можем да извадим тефтерите и да отидем да кажем- платете ни 13 млд, не може по този начин да се комуникира между страни членки на ЕС. Правителството е поело отговорността да бъде правителство, да вземат решение, което защити българските интереси като пълноправен член на ЕС. Това е тяхна пълна отговорност, да вземе това решение. Трудно е и в Германия, Кипър- има големи притеснения, че санкции могат да доведат до негативно икономическо развитие. От друга страна, каква е алтернативата- натиск в България, едва ли не “Европа не ни трябва, по-добре да си идем в Евразийския съюз и там да си бъде всичко наред”. Да направим справка със Съветския съюз- ако беше всичко наред, нямаше да фалира, нямаше социалистическата система, която е превъзнасяна да остави хората на гладна зима и на огромно опашки, даже без хляб и мляко. Нека да не влизаме в носталгия по времето на социализма!

Илиана Беновска: Благодаря Ви за това интервю, от днес до 25 май остават 43 дни, предполагам, че след празниците ще бъдете тук и ще се виждаме по кампанията?

Андрей Ковачев: Да, ще се виждаме и очаквам, надявам се на позитивна, европейска кампания, базирана на политиките, на това, каква Европа искаме…

Илиана Беновска: Не изглежда много позитивна да Ви кажа честно, вероятно ще е кампания на компроматите, но ще видим!

Андрей Ковачев: За съжаление, нашият български контекст е факт, но аз се надява да разговаряме, какво трябва да бъде направено за да наваксаме изоставането си в Европа!

Илиана Беновска: Много Ви благодаря и Ви желая успех!

Андрей Ковачев: Благодаря, хубав ден на слушателите ви!

Илиана Беновска: Благодаря!


< Назад