07.01.2014

Андрей Ковачев: Подадохме ръка на десните за предсрочен вот

- Г-н Ковачев, евровотът е през май. Председател сте на българската делегация на ЕНП в Европарламента - какво свършихте за 5 г.? Хората трудно разпознават повечето евродепутати, да не говорим знаят ли какво изобщо вършат.

- Това е феномен не само в България - дейността на евродепутатите е по-малко известна от тази на премиера, кмета, министрите, на националните политици. Отчетите на депутатите от ЕНП са в интернет, постарахме се да има информационен център в повечето големи градове. Не приемам изказвания от рода - не знам нищо за ЕС. За ЕС има толкова много информация, че всеки може да се запознае с всяка тема, стига да иска. Не само в интернет, но и в медиите или може да се обади по телефона и да се поинтересува. Но е вярно, че ако евродепутатът е бил в националната политика - депутат, министър, той е много по-познат.

- Как се реди листа за евроизбори тогава, вие къде бихте били в тази на ГЕРБ? Кога започва съревнованието в ГЕРБ?

- Аз не наричам това съревнование. През февруари предстои Национална конференция на ГЕРБ. А номинациите ще се правят както досега и както във всички демократични организации - местните структури ще направят предложения, ръководството на ГЕРБ ще ги пресее. Това предстои. Факт е, че всички български евродепутати, не само ние от ЕНП, в този мандат успяхме да защитим важни национални приоритети. Има достатъчно примери - и компенсациите за АЕЦ "Козлодуй", дебатите около многогодишната финансова рамка бяха успешни, убедихме ЕП, че България трябва да бъде част от Шенген, макар и това още да не е факт.

- И да няма изгледи скоро да бъде.

- Но от гледна точка на ЕП и Еврокомисията България има пълна подкрепа. Колкото до ЕНП - ние успяхме да убедим нашата група, която е най-голямата в ЕП, позициите на България да станат и официални позиции на дясното европейско семейство. А когато позициите на България са позиция на най-голямата и силна европейска фракция, почти сигурно е, че те се превръщат и в позиции на Европарламента. Аз самият работя в комисията по външна политика и по проблемите ни с Македония и Сърбия, за Западните покрайнини. Докладчик съм и за Украйна - по договора за асоцииране към ЕС и отношенията с Русия - тема, която пряко засяга България.

- ЕС яде политически шамари в Украйна, това дали е добър пример?

- Това е сблъсък между Русия и ЕС. Администрацията на Путин иска да възстанови лидерско, да не кажа господствено положение в страните от бившия СССР и Източния блок, в това число и България - чрез енергийни проекти и форми на политически натиск.

- От вас чухме призив към Мартин Шулц и Ханес Свобода - водачите на ПЕС в Брюксел, да се намесят за предсрочен вот у нас. Г-н Борисов като премиер се оплакваше от "подривна дейност" на опозицията, че злепоставя страната - не се ли притеснявате от такива обвинения?

- ЕС не е външен за България съюз. ЕС е вътрешна политика. Когато има демократичен проблем и дефицит у нас, това не може да бъде премълчавано. Ако се търси партиен дивидент, можем да говорим за "злепоставяне". Сега има реален проблем - повече от половин година протест. Няма значение дали е масов или по-малоброен на улицата - за огромна част от българските граждани и у нас, и по света протестът от случващото се в България е в душите им. Действията на кабинета "Орешарски" и мнозинството на БСП, ДПС и "Атака" доведоха до обществен взрив, какъвто не е имало поне от 1997 г. В обществото има нетърпимост към задкулисието, но това задкулисие има конткретика - от промените в сектор "сигурност" до непропорционалното влияние на ДПС в изпълнителната власт. Няма проблем, че ГЕРБ е в опозиция. Проблемът е как се стигна дотук - всички сме свидетели на яростните нападки и представяне на ГЕРБ като партия с лидери, които повсеместно подслушват и използват държавата за репресия. Помним костинбродския случай - в деня за размисъл се направи масирано внушение как, видите ли, ГЕРБ ще фаршифицира вота. Затова не признахме резултата и поискахме нови избори. Затова е и моят призив към лидерите на ПЕС - те носят отговорност - президентът им Сергей Станишев е мандатоносител в България. Репутацията на ПЕС е застрашена заради случващото се тук. Станишев зависи от поведението на "Атака", взема странни кадрови решения за руски енергийни проекти като "Южен поток", пренебрегвайки Брюксел.

Има нещо, за което не се говори - управляващите обявиха навръх Коледа повторен търг с 10 дни време за подаване на оферти за доставка и монтаж на съоръжения за българската част от газопровода. Инвестицията е за между 3 и 4 млрд. евро. Споразумението за "Южен поток" не е ободрено от ЕК - то противоречи на третия енергиен пакет от общата европейска енергийна политика - регламент, който България трябва да спазва.

- Инвестиционното решение за "Южен поток" бе подписано през ноември 2012 г., когато на власт беше ГЕРБ. Заедно с неприемливата за ЕК клауза само "Газпром" да транзитира газ по тръбата. Защо?

- Междуправителственото споразумение за "Южен поток" между България и Русия е подписано през 2008 г. от тройната коалиция с финансов министър г-н Орешарски. През 2012 г. България взе последна окончателното инвестиционно решение, което не поражда задължение за строеж, а е техническа стъпка. По това време няма официално становище на ЕК. Неодобрението на договора с "Газпром" заради противоречие с европейската енергийна политика дойде с писмо от ЕК през август 2013 г. Въпреки това се правят първи заварки, копки и се откриват търгове.

- Не сте знаели какво пише в документите за "Южен поток" ли? Още през 2012 г. Иван Костов предупреди, че ЕК няма как да допусне проекта със спорната клауза.

- Решението от 2012 г. е техническа стъпка. Нямаше официална позиция на ЕК. След негативната реакция кабинетът продължи със заварки и търгове. Това е разликата.

- Ако клаузата я е имало през 2008 г., защо не я предоговорихте, вместо да подписвате инвестиционното решение?

- Позицията на ЕК е обявена през август 2013 г. Правителството явно не се съобразява и, от една страна, продължава с процедурите по строежа, а от друга - отдава суверенитета на страната на ЕК да се оправя с Русия. Не смятам, че някоя партия би била срещу проект, който е смислен. Само че в конкретния случай, както и при АЕЦ "Белене", положението е различно. Слава богу, сагата "Белене" успяхме да я затворим. Това не пречи на БСП още да заблуждава хората, че без "Белене" ще стоят на свещи и да говори за рестарт. Тук идва въпросът каква партия е БСП. Партия, която доведе България до 45 г. тоталитаризъм, после 25 г. стои във властта като задкулисен играч със свои хора, с агенти на ДС, които трансформираха политическа власт в икономическа. Наследникът на БКП - БСП, се страхува да прекрати връзката с комунизма, защото смята, че има електорат, който не би приел това. Последователно се внушава носталгия по комунизма в противовес с "лошата демокрация".

- Вие сте активен и последователен в подкрепа за комисията по досиетата, за разкриване на тоталитарното минало. Но в ГЕРБ има трима депутати, работили за ДС. Как се чувствате от този факт?

- Не смятам, че има идеални партии и ситуации. А и няма как, особено когато навсякъде в годините е било пропито от агентурата на ДС. Аз лично бих предпочел да няма такива хора на позиции в ГЕРБ. Но не може да се отрече, че ГЕРБ обяви 1 февруари за официален ден за почит на жертвите на комунизма. Че при ГЕРБ МВР предаде всички архиви на ДС на комисията по досиетата. Отпадна параграф 12 от закона, който прикриваше кадри на ДС на публични позиции.

- Последното е предложение на "Синята коалиция" - на ДСБ и СДС, а не на ГЕРБ.

- Имаше отпор, без ГЕРБ това решение нямаше да мине. В БСП се говори за закриване на комисията по досиетата. Под претекст, че се защитават "интересите" на офицери и агенти от ДС, които тръбят как е застрашена националната сигурност. Има институции, които още бойкотират закона за досиетата - НРС и "Военна информация" през 2013 г. обещаха пред президента да предадат архивите на ДС. БСП лобира в интерес на остатъците от ДС. Забравя се, че комунистическият режим със закон е обявен за престъпен. Как се нарича партия, която защитава "юмрука" му - ДС? Не казвам, питам.

- "Атака" ви е трън в очите - кворумът в парламента и някои гласувания зависеха от тях, особено при бойкота на ГЕРБ. Защо обаче сега "Атака" ви притеснява, а когато половин мандат подкрепяха ГЕРБ, получаваха благодарности, а не етикет "антиевропейска и ксенофобска" партия?

- Да, така наричам тази партия. Често се вади този аргумент, затова си направих труда да проверя колко пъти кабинетът на ГЕРБ или важни гласувания са зависели само от ГЕРБ и "Атака". Нито веднъж. Кабинетът на ГЕРБ никога не е бил зависим от парламентарното поведение на "Атака". За разлика от кабинета "Орешарски".

- Чудесно - а защо ГЕРБ гласува единодушно "за" идеята на "Атака" за удължаване на мораториума върху продажба на земя на европейци, което противоречи на договора ни с ЕС? Ако те са "антиевропейска партия", как да разбираме този вот на "проевропейската" партия ГЕРБ?

- Ще цитирам г-н Борисов - бяхме подведени от всеобщата лудост. Какво да кажа - това е един срамен момент - да се подведеш по популизма, защото уж много българи не искат да се продава земя на чужденци, не е оправдано. Това гласуване беше глупаво и ГЕРБ си посипа главата с пепел. Ние нямаме проблем да признаем и да се извиним. Ще припомня, че и БСП масово гласуваха за същото.

- Как работите с евродепутатите от десницата Светослав Малинов и Надежда Нейнски? Защо Реформаторите не приемат ГЕРБ за партньор? Как ЕНП гледа на това, ще има ли опит да ви сдобряват?

- Работим добре, в Брюксел търканията на национално ниво ги няма. ГЕРБ постоянно подава ръка към десните, ако не за друго, то поне за прекратяване на мандата на сегашното вредно за страната правителство. Иначе всеки от нас си тича в собствената политическа писта. Те трябва да кажат какво предстои, ако има парламентарни избори. Позицията на ГЕРБ е ясна - ще искаме управление на партиите от ЕНП. Колкото до евровота - за ЕНП е важно формациите от семейството поне да не воюват помежду си. Надявам се, че в Реформаторския блок ще има разбиране, виждам положителни сигнали. Всеки има трески за дялане, но ГЕРБ си взема поуки - имаше и кадрови, и политически грешки, но въпреки тях мандатът на ГЕРБ беше успешен.


< Назад