21.07.2014

Андрей Ковачев: Околната среда или имиграцията са подходящи за българския еврокомисар

- Г-н Ковачев, член сте на комисията по външна политика в Европарламента, който миналата седмица гласува резолюция за Украйна, а часове по-късно стана трагедията със сваления малайзиски самолет. Каква трябва да е реакцията на Европа?

- Случилото се не е инцидент - би бил, ако става дума за техническа неизправност или грешка. Тук имаме свален пътнически самолет, който е пътувал по международно трасе. Тази човешка трагедия трябва да е разтърсващ алармен сигнал за събуждане, ако в Европа все още има заспали и лидери и обществено мнение за това, какво се случва в Украйна. А то е предизвикано от провокациите на Москва. Очаквам Европа наистина вече да се е събудила и много сериозно да преразгледа отношението си към управляващите в Кремъл. А те трябва незабавно да покажат воля и да преустановят подпомагането на сепаратисти, на терористи на територията на Украйна и активно да сътрудничат с международната общественост за намиране на изход от създадения от тях конфликт.

Що се отнася до самата катастрофа - трябва независимо разследване, което да стигне докрай, а не да се размие с общи приказки. Разследването трябва незабавно да получи достъп до мястото на произшествието и до черните кутии на самолета.

- Русия отрича да има общо със случая, но каква трябва да е реакцията на ЕС - още не сме чули позиция нито от новия шеф на ЕК Жан Клод Юнкер, нито от Жозе Барозу. Остро се изказаха само британският и холандският премиер. А българският външен министър настоя за незабавно, пълно и независимо разследване.

- Холандия и Великобритания искат от Европейския съвет да има много ясна и категорична позиция за Украйна и отношенията с Русия. Последователната политика на ЕС е Русия да бъде партньор, но промяната, която се случи в отношенията, не е по вина на ЕС. Промяната е заради политиката на Путин за създаване на Евразийски съюз, но съюз не на доброволен принцип, както е в ЕС, а чрез натиск, изнудване и агресия, каквито виждаме в Украйна. Надявам се и Русия да прогледне, че пътят, по който върви, няма нищо общо с ХХI век, със свободния избор и демокрацията.

- Обсъждат ли се нови и още по-тежки санкции за Русия, както заплаши президентът на САЩ Барак Обама?

- Ако няма ясна и категорична положителна реакция от Москва, вместо откровената и безогледна пропаганда, че едва ли не Западът е виновен, без допълнителни санкции няма как да се мине.

- Жан Клод Юнкер практически обяви замразяване на разширяването на ЕС в следващите 5 години - какъв знак е това за преговарящите страни?

- Не е изненада, в предизборните кампании за евровота в страни като Франция и Германия това бе един от акцентите - ЕС има нужда от вътрешна консолидация преди ново разширяване. Това обаче не означава, че процесът на разширяване няма да продължи - преговорите със Сърбия, Черна Гора, евентуално решение за старт на преговори с Македония са и ще останат в ход. Обратното би било пагубно за тези страни, би демотивирало политическите елити и гражданите за продължаване на реформите.

- Има ли риск този курс на новата ЕК, в която няма да има и комисар по разширяването, да демотивира и Украйна, Молдова и Грузия, които подписаха договори за асоцииране към ЕС и се надяват на интеграция?

- Трябва да се направи разлика между страните от Западните Балкани и страните от източното партньорство. Последните за момента нямат перспектива за пълноценно членство в ЕС, а за асоциирано. Което в никакъв случай не означава, че усилията за интеграция са прекратени.

- Изненада ли ви подкрепата на премиера Орешарски за това Кристалина Георгиева да участва в надпреварата за върховен представител на ЕС по външната политика?

- Похвално е, че в последния момент г-н Орешарски е събрал смелост да го направи, но това е абсолютно недостатъчно. Ако подкрепата е реална, правителството трябваше в последните месеци да лобира активно, особено когато се знае, че в лицето на Кристалина Георгиева България има шанс да заеме важен пост в ЕС. Кабинетът не направи абсолютно нищо, по-скоро имаше обратни сигнали. БСП постоянно повтаря, че еврокомисарския пост трябва да заеме социалист.

Това не е официалната българска номинация - тя не е минала през решение на МС. А след като европейските лидери не се разбраха за постовете върховен представител и председател на Съвета и решението остана за втората половина на август, това значи, че номинацията на български еврокомисар би трябвало да направи служебното правителство.

- Има риск постът външен министър на ЕС да остане за социалистите, при това положение за какъв ресор ще може да се бори България?

- Решението, към кое политическо семейство да бъде върховният представител на ЕС, е в ръцете на държавните ръководители и е чисто политическо. Това в никакъв случай не е оценка на качествата на съответните кандидати. Смятам, че България, благодарение на работата на г-жа Георгиева, има шанс в комисията на Юнкер да заеме силни позиции. Защо не и заместникпредседателско място в ЕК? Или ресор, който е изключително важен в момента за България, какъвто е "околна среда". Другият спряган портфейл е за новия комисар по миграцията. За това място има сериозен интерес от страни като Италия, Испания, Португалия, Гърция, които като България са на първа линия при бежанската вълна заради гражданската война в Сирия. Г-жа Георгиева има шанс да получи силен ресор и се надявам правителството да не го пропилее.

- Приоритет ли ще е енергетиката във външната парламентарна комисия, на която сте член?

- Трябва да се работи за изграждането на вътрешен енергиен пазар, а това означава между страните членки да има възможност да текат енергийни източници двупосочно. Така че ако една страна изпитва трудност, да може да бъде захранена от друга страна - член на ЕС. Това представлява т.нар. Енергиен съюз - вътрешен пазар, работещи интерконекторни връзки и ЕК да координира дългосрочните договори на Европа. Не трябва да се позволява повече политиката "разделяй и владей". Пример - "Газпром" предлага различни цени на синьото гориво - ниски цени за Германия и Италия и високи за страни като България. Приоритет е и разработването на собствени залежи. Радвам се, че кабинетът на ГЕРБ даде концесията за проучване и добив на газ в Черно море. Надявам се до 2020 г. България да може не само да задоволява нуждите си от природен газ, но и да изнася.

- Но ГЕРБ наложи мораториум върху проучванията за шистов газ.

- Знаете каква беше обществената нагласа и "селективните зелени". Можете да си представите откъде идват тези нагласи - от една източна страна.

- И им се поддадохте?

- Никой не иска да се поема риск за екологията или качеството на питейната вода. Затова бе правилно да се наложи мораториум, докато има яснота, че добивът на шистов газ е безопасен.

- Избран сте за квестор на ЕП - обяснете смисъла на този пост.

- Ръководството на ЕП се състои от 20 евродепутати начело с председателя. Той има 14 заместници, а останалите сме петимата квестори. Квесторите отговарят за всичко, свързано с дейността на евродепутатите - финансови, социални, транспортни дела и т.н. За разлика от българския парламент тук квесторите не се занимават с разпоредителски функции.


< Назад