27.05.2014

Андрей Ковачев: Очаквах, че ЕНП ще бъде първа политическа сила в Европа

Водещ: Изборните резултати коментираме с Андрей Ковачев, втори в листата на ГЕРБ. Г-н Ковачев, честита изборна победа! Как приемате резултатите от евровота в нашата страна. Какво показаха те ?

Андрей Ковачев: Благодаря ви, първо, и резултатите са едно огромно удовлетворение за мен и за ГЕРБ, че голяма част от българските граждани, които са гласували, препотвърдиха нашето европейско членство и нашето европейско бъдеще и виждат мястото на България в Европейския съюз (ЕС) не само на хартия, но и като догонване на жизнения стандарт, поне на Централна Европа, в едно съвсем обозримо бъдеще - до края на този финансов период, до 2020г. Това е първото удовлетворение. След това и, разбира се, един своеобразен вот на недоверие спрямо сегашното управление, което е нелегитимно в България, защото знаем как то дойде на власт миналата година. След едни манипулативни избори и след Костинброд. Така че това, което се случи сега, е първата стъпка към предсрочни парламентарни избори, колкото се може по-бързо, в България.

Водещ: Очаквахте ли толкова голяма да бъде разликата между ГЕРБ и „Коалиция за България”?

Андрей Ковачев: Очаквах да има разлика, разбира се, това което видяхме е по-голяма разлика от очакването. Това показва първо, че ние сме успели да убедим чрез нашата кампания - позитивна, на място, срещайки се със десетки хиляди български граждани в малки и големи населени места, че е важно да се гласува и е важно да се гласува за европейското бъдеще на България. Ние знаем как го използваме по най-добрия начин, за да наваксаме огромното изоставане в толкова много сфери от нашият икономически и социален живот. Другото, което е важно да се отбележи, е което казах и в началото. Хората не харесват негативните кампании, не харесват говоренето, че си срещу нещо, или за какво си. В последно време БСП използваше и в клипове, и в говорене, доста негативно говорене спрямо ГЕРБ. Това не се хареса на голяма част от българите и аз се радвам, че е така. Радвам се, че българският избирател не награждава тези, които използват такъв похват.

Водещ: Каква е оценката ви за изборните резултати в останалите страни на ЕС – Франция, Германия и другите, разбира се? Очаквани ли бяха те и какви послания на европейските граждани откривате в тях ?

Андрей Ковачев: Аз очаквах, че ЕНП отново ще бъде първа политическа сила в Европейския парламент (ЕП). Разбира се, не се очакваше този успех, който 2009г. пожъна ЕНП да се повтори. Има вече много по-евроскептични играчи в Европа, които експлоатират гласовете на европейските граждани, за техните социални придобивки, за тяхната социална сигурност. Те успяват, когато „център-ляво“ и „център-дясно“ партиите не успяват да адресират тези страхове, да пожънат, макар и краткосрочен успех. Това, което виждаме във Франция и Великобритания, е доста притеснително и трябва да видим във следващият мандат на парламента как ще се работи, какви мнозинства ще бъдат възможни. Проевропейските партии - ЕНП, „Либералите”, „Зелените”, ще имат още по-голяма отговорност за бъдещето на нашия континент и за нашата конкурентоспособност, жизнения стандарт, работните места, социалните придобивки на европейските граждани, без да се злоупотребява със популизма, егоизма, чрез който се опитват да печелят политически дивиденти някои играчи от други страни-членки. Аз се радвам, че от България не бяха изпратени в следващия мандат на ЕП такива играчи, каквито имаше и в България, които експлоатираха тези страхове и на българските граждани.

Водещ: Вие ще бъдете евродепутат втори мандат. Какво от започнатото през първия ви мандат искате непременно да продължите и да завършите ?

Андрей Ковачев: Две са основните неща, които искам да започна. Едното е, разбира се, защитата на българските общности извън страната. Както исторически, така и по-новата емиграция, недискриминацията на граждани, определящи се като българи, живеещи в Македония, Сърбия, Украйна, Румъния, Молдова. Второто е да допринеса за по-добрия достъп, за по-качествено здравеопазване в ЕС. Това е една много болна тема, защото ние сме човешки същества и в един момент в нашия живот сме пациенти. Има големи неравенства в ЕС и това е предимно приоритет на отделните държави, но ЕС също може да помогне, особено на страни като България, да преодолеят някои от най-големите неравенства в достъпа до качествено здравеопазване.

Водещ: Изборните резултати, като че ли, отключиха очакванията за промени във вътрешнополитически план. Вече се заговори за предсрочни избори, и то не само от ГЕРБ, а и от други политици и партии и това говорене продължава. Назрял ли е такъв момент – за предсрочни парламентарни избори, и вие кога очаквате те да се случат?

Андрей Ковачев: Аз смятам, че такива избори трябваше да има заедно с европейските избори. Мисля, че тези стотици дни на протести миналата година показват, че голяма част от българските граждани, даже и голяма част от тези, които сега не отидоха да гласуват, нямат доверие в сегашното управление. От друга страна виждаме, че европейските институции не таят кой знае какво доверие към същото управление - виждаме замразяване и спиране на европейски средства. Така че, на България й трябва едно ползващо се с доверие на голяма част от своите граждани и на европейските институции правителство. Това правителство и това Народно събрание, в момента, за съжаление, не са такива. Затова и моментът е назрял за предсрочни парламентарни избори. На България й трябва колкото се може по-бързо едно легитимно правителство, което да може да има подкрепата на обществото, подкрепата на европейските институции. Да може да проведе реформи и да възстанови доверието на своите граждани и в съдебната система, където има проблеми, и в усвояването на европейските средства, които по най-ефективен начин да стигнат до българските региони, да няма това отвратително противопоставяне между правителство и местна власт - там, където не е в цвета на правителството, тя да бъде дискриминирана. За съжаление, по време на предизборната кампания аз видях толкова много примери в различни региони на такова противопоставяне.

Водещ: В съвсем близък план, какво очаквате да се случи в българския парламент в сряда? Тогава трябва да се проведат дебатите по вота на недоверие за политиката в енергетиката, внесен от ГЕРБ, очаква се и реакция на изборните резултати. Какви са вашите очаквания ?

Андрей Ковачев: В много от страните-членки, където левите загубиха изборите, председателите на техните леви партии имаха доблестта да подадат оставка. България не е сред тези страни. Аз смятам, че тези избори показаха по един своеобразен начин, суверенът показа и гласува своя вот на недоверие към сегашното управление, така че, в сряда би трябвало да има и едно своеобразно материализиране на този вот, и това Народно събрание да прекрати своето съществуване.

Водещ: Предстои да научим какво ще се случи, ще бъде един наистина интересен ден. Да поговорим и за още едни важни избори - тези за президент в Украйна. Те вече са факт. Бизнесменът Петро Порошенко е избран за държавен глава. Как очаквате да се развият събитията в Украйна след президентските избори?

Андрей Ковачев: Разбира се, ние очакваме и се надяваме на едно мирно решение на този конфликт, в Украйна. Надявам се, г-н Порошенко и г-н Путин колкото се може по-бързо да се срещнат, да намерят решение на конфликта, който беше проводкиран в последните няколко месеца, и то по много брутален начин. От една страна да се запази териториалната цялост на Украйна, тя да има възможността най-демократично да реши какво да направи. Дали да има европейска перспектива със споразумението за асоцииране и с по-нататъчно приближаване към ЕС или пък искат да отидат и подпишат митническото споразумение и митнически съюз с Руската федерация. Това решение трябва да бъде взето от Украйна. От суверенна Украйна, а не да бъде диктувано от Москва, Брюксел, Вашингтон или където и да било другаде. За това трябва политическата воля на политическия елит на Украйна, било то център, леви, десни и, разбира се, абсолютен отказ от насилие, използване на натиск и оръжие. Това в 21-ви век не би трябвало да е водещото – кой е по силен, кой има по-голяма армия или по-големи лостове за влияние, било то военни или икономически.


< Назад