05.03.2015

Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ): Силен старт на подготовката на София за европейска столица на спорта за 2018-та година

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев взе участие в дискусията "Спортът в свободното време и развитие на градската инфраструктура", организирана от Столична община.  Форумът е част от подготовката на София за 2018 - годината, в която градът ще бъде "Спортната столица на Европа".

София получи титлата от Европейската асоциация на спортните столици и градове (ASEC-Europe) по време на специална церемония, която се състоя на 19 ноември 2014 г. в Европейския парламент в Брюксел.

"Българската столица показа, че може да подготви добра кандидатура и да я защити достойно. Подкрепата на спортните ни шампиони спояваше усилията и се превърна в емблема на кандидатурата на София", заяви българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев, който в качеството си на заместник-председател на Консултативната група евродепутати към Асоциацията, предложи кандидатурата на София за Европейска спортна столица.

Сред официалните гости на събитието бяха кметът на столицата Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Фандъкова която благодари на Андрей Ковачев за подкрепата му за кандидатурата на София.  "Когато имаме подкрепата на гражданското общество и ентусиазма на местното управление, успехите не закъсняват. Подобни инициативи обединяват енергията на гражданите за промяна и по-добро качество на живот!", заяви Ковачев, който е член на Председателството на Европейския парламент.

Специално за събитието в София пристигна председателят на ACES-Europe Джан-Франческо Лупатели. Г-н Стивън де Майер от общинската администрация на Антверпен (Европейска спортна столица за 2013 г.) представи добри практики от подготовката на белгийския град.

След дебата председателят на ASEC-Europe г-н Лупатели обяви Андрей Ковачев за национален делегат на асоциацията за 2015 - 2017-та година, като му връчи плакет. По-късно същия същият ден българският евродепутат от ГЕРБ присъства и на освещаването на Информационния офис "София: Европейска спортна столица 2018". Той отваря врати на бул. "Михай Еминеску" 5 и ще предоставя на жителите и гостите на София информация за възможностите за спорт, които градът предлага. Също така беше открита и обновената Зала "Триадица".

 

 

 

< Назад