30.04.2016

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: Членството на България в ЕС е един от основните двигатели за положителните обществени и икономически промени

По покана на германската секция на Съюза на европейските федералисти в град Хаан, федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев изнесе лекция на тема "България в ЕС - как се промени страната?"

В началото на своето слово пред присъстващите в кметството на града той заяви, че за да отговорим на този въпрос, трябва да си припомним къде се е намирала страната в началото на демократичните промени.

"Опашки за елементарни хранителни стоки, банкови банкрути и хиперинфлация бяха част от ежедневието! Това беше наследството на комунистическия режим, който идеологически банкрутира още по-рано!"

Според него присъединяването на България към Европейския съюз е най-важното събитие през последните 26 години, което е определило посоката на политическото й развитие. Той определи европейската интеграция на страната като един от основните двигатели за положителните обществени и икономически промени през последните години и подчерта нейните огромни ползи.

"Европейската солидарност ни помогна по-бързо да преодолеем тежкото тоталитарно наследство. За последните 10 години брутният вътрешен продукт нарасна двойно, а българският износ за Германия се утрои! Това стана възможно благодарение и на средствата от европейските фондове, чието усвояване до 2009 година беше изключително ниско. С тяхна помощ се изгради модерна транспортна мрежа - магистрали, ЖП линии, екологично чист градски транспорт, инвестира се в конкурентоспособността на българския бизнес и по-висок жизнен стандарт за българските граждани."

Българският евродепутат заяви, че обратно на това, което популистите проповядват, предизвикателствата пред Европа изискват повече сплотеност между страните членки и общи политики.

< Назад