16.09.2014

Александър Ненков: Държавата се нуждае от едно стабилно правителство – дясно правителство, което да изведе страната от тежката ситуацията

Медия: Агенция „Фокус”

Фокус: Господин Ненков, предизборната кампания започна. Кандидатите за народни представители от листите на ГЕРБ заминаха за бедстващите райони, където помагаха на местните жители. Много от вашите опоненти ви обвиниха в популизъм. Имат ли основание да ви обвиняват в подобно нещо и какво направихте за хората по тези места?

Александър Ненков: Популизъм би било, ако това беше някакъв еднократен акт. Всъщност ние винаги сме се отзовавали, когато и където сме могли. За да се прекрати този спор, тъй като мисля, че вече прекалено много се преекспонира тази тема, бих пожелал и апелирал към всички хора, които спорят дали е, или не е популизъм, просто да се включат във всякакви такива кампании, за да можем да помогнем на тези хора. В тези населени места, в които бяхме, хората не го възприемаха като популизъм, а напротив. По-скоро очакваха още повече подкрепа от страна на своите съграждани. Що се отнася до това какво сме направили, може всеки от вас – всеки един журналисти или гражданин, да отиде и да види. Естествено, че ни не можем да помогнем изцяло на 100% на хората – няма как да възстановим къщите и дворовете им. Тази грубата част, тази първоначална подкрепа, от която всяко едно домакинство се нуждае, сме се опитали да я осигурим.

Фокус: Вие сте водач в 23-ти МИР гр. София. Там ваши опоненти са Божидар Лукарски(СДС), Жельо Бойчев(БСП), Любен Дилов-син(ББЦ), Мариана Георгиева(ДПС), Валери Симеонов(НФ) и Борислав Борисов(АБВ). С какво се различавате от останалите кандидати и защо хората трябва да гласуват за вас?

Александър Ненков: Една е основната разлика – ние сме били вече в управление и сме имали възможността да го правим. Имаме си своите позитиви и големи успехи, както и недостатъци, които считам, че сме взели като поука и в един следващ управленски мандат няма да бъдат допуснати. Държавата се нуждае от едно стабилно правителство – дясно правителство, което да изведе страната от ситуацията, в която се намира в момента. Защо да гласуват за нас и конкретно за мен? Аз не се считам за един единствен кандидат на партията, независимо, че съм водач в една листа. Аз съм екипен играч. Партията ни притежава един много сериозен отбор от професионалисти, които вече са били и в управление. Има и такива, които още не са били, но имат желанието, амбицията и възможността да подобрят сферите, в които те се чувстват подготвени. Най-важното за тези избори след 5-ти октомври е да се състави правителство, което да има максимална подкрепа от обществото, респективно от парламента, за да може наистина да осъществи реформите, които предлагаме. Без реформи както в здравеопазване и социалната сфера, така и във всяка една друга, без реформи, които да са болезнени в голямата си степен в началото, няма как изведем държавата на пътя, на който искаме. Виждате, че ние 7 години, след като сме член на Европейския съюз, вместо да се доближаваме до по-развитите държави от нас, по-скоро ние се отдалечаваме. Ключът към обръщането на тази тенденция е именно реформи. Ние никъде в нашата програма, нито при срещите, които правим с наши избиратели, не сме обещавали нищо, което не е реалистично. По-скоро обещаваме, че ни чака много работа и че много реформи ще бъдат болезнени и ще бъдат направени. Затова ни трябва едно стабилно правителство, което да бъде подкрепено от по-голяма част от обществото.

Фокус: Едно от предизборните обещания на ПП ГЕРБ е само за първите две години от бъдещото управление на държавата да бъдат санирани половината от панелните блокове в страната. Реалистично ли е това обещание и имате ли ясен план, по който ще работите?

Александър Ненков: Да, разбира се, че е реалистично. Имаме много ясен план. Искам да направим така, че 50% от жилищните сгради да бъдат направени по енергийна ефективност. Това има няколко ефекта. Първият е, че всяко едно домакинство ще успее да редуцира между 30-40% от сметките, които плаща за електро и топлоенергия. Това от своя страна ще доведе до това, че тези средства ще влязат в потреблението, тъй като едно семейство, когато спестява част от разходите, ще има възможността да харчи повече. Със сигурност парите, които ще бъдат необходими за изграждането и направата на тази енергийна ефективност, ще даде и нова възможност на хиляди хора, особено в сектора на строителството и да бъдат ангажирани с изработването на тази програма. Не на последно място трябва да отбележим, че енергийната ефективност е бъдещето. Ние не залагаме на популистки обещания, че цената на тока няма да се вдига – напротив. Цената на тока трябва да бъде вдигната. С колко предстой да се види, но при всички положения тя трябва да отговаря на пазарните критерии, а не на плоски и популистки политически обещания. Трябва да търсим резерви за това как да редуцираме своето потребление, а не да търсим как да изкуствено да намаляваме една цена, която генерира много големи дефицити в цялата система на енергетиката. В крайна сметка пак данъкоплатеца в даден момента ще трябва да плати този дефицит. Ние залагаме именно на тази програма – както икономически да се подпомогне бизнеса – нови работни места, хора, които работят в тази сфера, да произвеждат материалите, необходими за реализирането на тази програма, така и да подпомогнем хората да имат по-ниски сметки и да могат да използват тези пари по-целесъобразно по тяхно усмотрение. Представете си един жилищен квартал, който е изцяло от панелни блокове – половината от тях да бъдат санирани. Говорим за една по-добра градска среда, за едно по-голямо самочувствие на живущите в тези квартали, защото в момента те по никакъв начин не изглеждат лицеприятно. Не само самочувствие, защото в крайна сметка, когато една сграда бъде направена по този начин, тя със сигурност увеличава и своята пазарна стойност. Специално панелните жилища или някои от тях излизат от употреба в следващите години и е много важно да се помисли за тях. С колегите сме се обединили около тази идея, защото никой не иска да се стига до момента, в който ще трябва хората от една сграда да излязат от нея, тъй като тя вече конструктивно не е безопасна за живеене.

Фокус: Имате ли представа какви средства ще са необходими за санирането и само от държавата ли ще бъдат поети те?

Александър Ненков: Да, сградите ще бъдат санирани с държавни пари. Могат да бъдат чрез заеми или с пари, предвидени в бюджета. Тези пари и начинът, по който ще влязат в икономиката, със сигурност ще се възвърнат бързо. Практиката показва, че ако сградата ви е 30-40% енергийно ефективна, то инвестицията в следващите 5-6 години ще се възстанови. Това говори за много добра възвръщаемост. Хората трябва да знаят, че трябва много бързо да се организират. Програмата е така направена и така искаме да я реализираме, че да има необходимост само от едно съгласие от етажната собственост, което да бъде заявено в съответната община. Парите ще бъдат ограничени в първите две години и 100% безвъзмездни и се налага да има по-голяма конкуренция, защото парите няма да стигнат за всички. Колкото по-бързо се организират хората, толкова по-голяма е вероятността техния блок да бъде реновиран. Вече след втората година, може би, ще се мисли върху вариант, за който да има и съфинансиране. Идеята е да се види първоначалният ефект и да се види реалният резултат след първите две години както в потреблението, така и визуално. Чак след това вече да се търси евентуално съфинансиране от страна на етажната собственост. Всеки, който има желание, е хубаво бързо да реагира, за да може евентуално да се възползва от тази програма. Това все още е в сферата на предизборна кампания и се надявам, че след като мине 5 октомври и имаме своето управление, ще имаме възможността да реализираме и то в най-спешен порядък.

Фокус: Партията ви обяви, че дори да има мнозинство в следващия парламент, ще предложи на Реформаторския блок да влезе в управлението. Защо ще направите този компромис, след като от блока поставиха много неудобни условия за вас и също така, когато им бъде зададен въпрос за предходните правителство, не се изказват много ласкаво за ГЕРБ?

Александър Ненков: Без голяма подкрепа в парламента няма как да имаме стабилно правителство. В това е нашето желание, говорене и вяра – трябва да има едно дясно-центристко управление, в това число то не изключва и Реформаторския блок. Първо, не искам да ги коментирам, защото тяхното поведение е изцяло вътрешнополитическо и те трябва да си решат как и какво искат да правят. Колкото повече партии споделят еднакви ценности и приоритети, толкова по-добре и толкова повече ще се гарантира едно стабилно управление. В противния случай бяхме свидетели на това година и половина. Видяхте, че когато едно правителство няма подкрепа от страна на парламента, когато няма кворум, когато има три диаметрално различни партии, чиято цел е да се вкопчат във властта и по никакъв начин да не я изпускат, то какво се случи? За година и половина държавата загуби много ценно време, загуби своите приоритети и своята евроатлантическа ориентация. Това е причината за предизвестения край на това правителство. Крайно време е някои политици да осъзнаят, че без национални приоритети, около които да са обединени повече политически партии, няма как да изведем страната на правилния път. Вярвам и апелирам към хората да излязат и да гласуват, защото това е много важно за да може следващото правителство не само в парламента, но и извън него да има сериозна подкрепа от страна на обществото, която е необходима за правене на реформи. В противен случай нещата няма да бъдат такива, каквито на нас ни се иска.

Фокус: Повечето социологически агенции дават сигурна победа за ГЕРБ, но не и мнозинство в парламента. Може ли да се вярва на тези изчисления и ако са верни, кои са възможните ви партньори в следващото управление, освен Реформаторският блок?

Александър Ненков: Други възможни партньори на този етап няма. Аз преди всичко съм оптимист. Не вярвам на социологически проучвания до така степен, че те предопределят какво ще се случи. На 5 октомври ще имаме възможност да го направим, но аз въпреки всичко смятам и нашата цел е повече от 50% и да има пълно мнозинство в следващия парламент. Това не отрича и търсенето на общо правителство или на коалиция с Реформаторския блок.

Фокус: Защо е невъзможна коалиция с ДПС?

Александър Ненков: Отговорът на този въпрос е много прост и ще го кажа, тъй като много се преекспонира тази тема. Ако ГЕРБ някога са имали желание да направят коалиция с ДПС, то можеше да го направят още през 2013 година на предишните парламентарни избори. Ако целта ни е била да бъдем просто на всяка цена във властта, то тогава можеше да направим такава коалиция, но не сме я направили.

 

< Назад