29.09.2022

Александър Иванов: Ще водим благоразумна и финансова политика, за да запазим устойчивостта на публичните финанси, които сега са под сериозна заплаха!

„Факт е, че последното редовно правителство получи своя вот на недоверие от българския парламент заради несправянето си със задачите, свързани с фискалната стабилност на България. Кабинетът „Петков“ претърпя икономически и финансов провал вследствие на политиките, които водеше. На първо място е необходимо България да се справи с политическата криза, защото именно тя доведе до формиране на тази четворна коалиция, която доказа, че не може да се справi с управлението на страната по адекватен начин, и всички български граждани се убедиха в това. Единствено опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, чрез предложените мерки в актуализацията на бюджета, предпази страната от колапс“. Това заяви Александър Иванов – кандидат за народен представител на ГЕРБ-СДС от 23 МИР София.

„Ние бяхме изпаднали в безтегловност. Инфлационните процеси в страната започнаха още в края на миналата година, преди да има война в Украйна. Смятаме, че следващият редовен кабинет трябва да дойде с ясна програма като основа за бъдещото управление на България, каквато ГЕРБ-СДС има и я представихме на всички български граждани и на останалите политически формации. Нашата програма „България след кризите – план за възстановяване“ е един много солиден сбор от мнения, препоръки и стъпки, които ще предприемем. Тя е разработена от над 60 експерта и е насочена основно към изправянето на България след политическата криза. А това може да се случи само чрез формирането на стабилно редовно правителство с ясни приоритети и ясни политически и финансови послания“, категоричен е Александър Иванов.

Той посочи, че по време на кампанията и срещите си с гражданите, се е убедил, че хората най-много се притесняват от инфлацията, породена от финансовата политика на Асен Василев.

„За съжаление поради неадекватното управление на предишното редовно правителство инфлацията в България е два пъти по-голяма спрямо средната за Еврозоната. Настоящото Министерство на финансите от служебния кабинет даде и своята бюджетна прогноза за следващите няколко години. При поетите неотменими ангажименти от правителството на Петков във връзка с държавния бюджет на Република България за следващата година се очертава дупка в него от над 11 млрд. лева. Тоест това, което Кирил Петков и Асен Василев изповядваха, че благодарение на инфлацията ще се съберат повече пари в хазната, не се случва. Напротив българските граждани обедняват два пъти по-бързо спрямо тези в останалите страни членки на ЕС, а пък българската хазна се пълни с все по-бавни темпове. На практика, ако няма разумно управление на финансовата рамка на страната, ще трябва да се теглят или огромни заеми, с които да се изплащат текущи разходи или да се вдигат данъци. Искам да подчертая, че ние сме изключили и двата варианта от нашата програма. Залагаме на по-балансирани мерки, които да не променят данъчния дел в страната. Смятаме, че има резерви и ще работим за повишаване на капацитета на приходните агенции, управленски и експертен, както по отношение състава на Агенция „Митници“, така и на Националната агенция по приходите, с цел събиране от страна на държавата на дължимите данъци, налози и акцизи. Това е един резерв, който ще освободи малко от ресурса, необходим за нормалното функциониране на държавата и обезпечаване на всички плащания по социални дейности, отбрана, сигурност, здравеопазване и т.н.“, обясни кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС.

По думите му веднага след изборите при формирането на парламентарно и управленско мнозинство и приемането на бюджета за следващата година е от първостепенно значение да бъдат преразгледани всички разходи.

„За пример ще дам само, че гласуваният бюджет за тази година за администрацията беше с 2 млрд. по-голям, необяснимо защо. Има нефункционални разходи, които трябва да бъдат преразгледани. Виждате, че основните лихвени проценти се повишават, а имайки предвид прогнозата, че държавата ще функционира на заем през следващите години, тези, които ни отпускат заеми, го правят на по-високи лихви. Вече сме свидетели на лихви от порядъка на 4,5% за десетгодишен заем на държавата, което означава навлизане в една сложна конфигурация“, категоричен е Александър Иванов.

По думите му разходите трябва да бъдат насочени към инфраструктура и към дейности, които могат да осигурят придадена стойност.

„Тоест да увеличават възможностите на българската икономика, тя да е по-конкурентноспособна, да реализира повече продукция на по-добри цени, за да може да се повишава благосъстоянието на работещите. Оттам нататък през техните данъци и отчисления, без те да се променят, да има средства за изплащане на социалните дейности на държавата, като обезпечаване на пенсиите, детски плащания и всички други сфери, в които държавата трябва да гарантира устойчивост – образование, здравеопазване, сигурност и т.н.. Но не трябва да се забравя инфраструктурата. Предходното редовно правителство нищо не започна и нищо не завърши. 7-8 месеца държавата не функционираше. И сега дори зимното поддържане не е обезпечено за следващата година“, отбеляза кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС за 23 МИР София.

Той подчерта колко важно е да бъдат преразгледани и помощите, които държавата предоставя.

„Държавата трябва да подпомага, тя има своята социална роля, само че това трябва да става на базата на ясни принципи, включително таргетиране. Когато средства се разпределят на всички по равно, не стигат до крайно нуждаещите се и подпомагат хора, които всъщност нямат нужда от съответната помощ“, посочи Александър Иванов.

Той даде за пример отстъпката от 25 стотинки на литър гориво.

 „За някой 25 стотинки не са съществена помощ, но ако тази подкрепа от държавата е правилно таргетирана и се насочи към онези, които действително се нуждаят от нея, тя може да бъде 40 стотинки примерно“, обърна внимание кандидат-депутатът.

 „Ще се стремим към това да възстановим провеждането на благоразумна, стабилна и консервативна финансова политика, за да запазим устойчивостта на публичните финанси, които сега са под сериозна заплаха! Трябва да гарантираме финансовата стабилност както на българските граждани, така и на българския бизнес, което естествено е свързано и с подсигуряването на националната сигурност на България. Ще се придържаме към предвидима данъчна политика, като се стремим да запазим данъчния модел чрез използване потенциала на приходните агенции и увеличаване на събираемостта на приходите“, каза в заключение Александър Иванов – кандидат за народен представител на ГЕРБ-СДС от 23 МИР София.

< Назад