25.01.2015

Министър Десислава Танева посети Русе по покана на народните представители Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Свилен Иванов

„В понеделник, 26 януари 2015 година, Държавен фонд „Земеделие” ще започне изплащането на средствата по Схемата за единно плащане на площ”. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Русе този следобед по време на среща с представители на земеделския сектор от Област Русе. Тя гостува в града по покана на народните представители от ГЕРБ Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Свилен Иванов. В препълнената зала на комплекс „Рай“ Танева обсъди новите политики в земеделието заедно с близо 160 души от различни подсектори.

 

Десислава Танева заяви, че при застъпвания на площите заявени за подпомагане, земеделските производители ще получат средствата си само за тези площи, които не са застъпени. Остатъкът от субсидията ще бъде изплатен след установяване, кой има право да ползва съответната застъпена площ.

Кампанията по директните плащания за 2015 година и новостите по нея също бяха обсъдена по време на дискусията. Едно от най-важните условия, което се въвежда в таз годишната кампания е доказването на правото на ползване на земеделските земи от страна земеделските стопани. По този начин министерството ще въведе ред в поземлените отношения и земеползването в страната. Тя с помощта на екипа си представи и новите схеми за директни плащания, които са насочени към секторите животновъдство, плодове и зеленчуци и оранжерии.

От сряда ще започне и изплащането на втория транш на националните доплащания за животновъдите.

Министърът отговори на множество различни въпроси от граждани и браншови асоциации, поставени писмено и устно с помощта на екипа си. Тя обясни случващото се в коментар на редица мнения от залата по въвеждане на нивомерни системи за засилен контрол на ведомствените бензиностанции. Предстоят още преговори, като ще се вземе най – справедливото и разумно решение, увери народният представител Пламен Нунев.

 

Министър Танева и Пламен Нунев проведоха разговор с областния управител Стефко Бурджиев и кмета на Община Русе Пламен Стоилов. Сред обсъдените въпроси бе този за земите на "Лесопарк Липник" и "Западен парк Приста". "Имате пълната ни подкрепа и смятам, че в близко време ще довършим процедурата. Тя се движи и има нашето съгласие", каза министърът относно замяната на общински земи за държавните гори. Решението обаче е в ръцете на Министерски съвет. Общински съвет - Русе гласува преди два дни за замяната. След приключване на процедурата Община Русе има намерение да обособи там зони за отдих.

 

 

< Назад