13.06.2023

По идея на Андрей Новаков: Европа ще следи приоритетно големите транспортни проекти

Големите инвестиции в транспортна инфраструктура и свързаност да бъдат изведени като приоритет и за тях да има особен надзор от Европейската комисия, за да не страдат проекти от международно значение от вътрешнополитически сътресения в отделни държави. Това прие днес Европейският парламент в Страсбург, който гласува с мнозинство от 538 гласа доклада на евродепутата от ГЕРБ / ЕНП Андрей Новаков за изпълнението на големите инфраструктурни проекти в Европа. В доклада си за Комисията по бюджетен контрол Новаков настоява Европа да създаде ясна дефиниция за големите инфраструктурни проекти, за да бъдат изведени като отделна категория в правилата и да се разглеждат с предимство по ускорена процедура. Предложението е дефиницията за голям проект да се основава не само на цената на инвестицията, но преди всичко на нейната значимост за регионите и хората. „Макар Европа да има безспорни успехи и постижения, големите проекти в транспортна свързаност се бавят с години. Пътувам много - и в България, и из Европа. Има места, където хората не вярват, че ще доживеят да видят завършен тунел, ЖП линия, мост или някакво съоръжение, което трябва да промени живота и града им“, заяви Новаков по време на дебата в Страсбург. „Трябва да се научим да мислим превантивно. Днес ковид пандемията мина, на крачка от Европа се води война. Трябва да има увеличение на бюджетните средства за военна мобилност, а разширяването на TEN-T мрежата да обхване партньорите на ЕС от източното съседство, по-специално Украйна и Република Молдова.“
В Доклада си Андрей Новаков се основава на изследване на Европейската сметна палата (ЕСП), според което реализацията на големите транспортни проекти до 2020 г. отнема средно 15 години, също поради значителни закъснения (в някои случаи до 11 години) спрямо предварително заложените срокове за изпълнение.  Допълнително предизвикателство се оказва и фактът, че поради своите срокове някои от големите транспортни проекти попадат в обхвата на няколко програмни периода и различни грантови схеми, всяка от които изисква ново предложение за проект и процес на подбор. Това води до дублиране на усилията и повече административна тежест.
Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори пореден мандат. През последните пет години той е част от преговорния екип на Европарламентa за ежегодните бюджети на Европейския съюз. Той е координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).

< Назад