12.07.2023

ГЕРБ внесе предложение БЕХ да придобие до 20% дял в консорциума, разработващ находището на нефт и природен газ в “Хан Аспарух”

Предлагаме “Българския енергиен холдинг“ да придобие до 20% дял в консорциума, разработващ находището на нефт и природен газ в “Хан Аспарух”. Това обяви народният представител Делян Добрев на брифинг в Народното събрание. Той обясни, че ПГ на ГЕРБ-СДС е внесла проект на Решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори за условията и реда, при които “Българския енергиен холдинг“ ЕАД да придобие до 20% дял в консорциума, титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ "Блок 1-21 Хан Аспарух". След като проектът бъде приет, министърът ще има 60 дни за преговори.
Народният представител обясни, че консумацията на България в момента е около 2,5 милиарда кубика. "Тоест, добивът на български газ от българското Черно море ще е 5 пъти по-голям от цялата консумация на страната. Или с други думи, ние ще станем износител на газ за Европа, дори може би по-голям и от Азербайджан, например", посочи Добрев. По време на енергийна комисия от "Тотал" и OMV са обявили, че на база на техните прочувания очакват да открият в този блок количества газ между 210 милиарда и 510 милиарда кубика.
“До 30% от оборота ще влиза в държавата под формата на концесионно възнаграждение. Казано по друг начин 30% от добития газ ще остава безплатно за България, защото такъв е закона. Освен тези проценти възлагаме на министъра на енергетиката да проведе преговори, при които да се включим с до 20% в консорциума. Печалбата, която остава, ние ще получаваме пропорционалната част под формата на дивиденти. Това се прави с цел да максимизираме резултатите за държавата. До момента са направени три проучвателни сондажа, догодина се очаква четвърти. За придобиване на този дял държавата няма да дава пари. Тя ще участва пропорционално в инвестициите в последствие”, обясни Добрев.
На журналистически въпрос защо сега се предлага държавата да се включи, Добрев обясни, че до момента консорциума е инвестирал в този блок 450 млн. евро. Ако ние бяхме част от самото начало, трябваше да сме дали част от тези пари. Влизайки на късен етап, ние се облагодетелстваме от това, защото не покриваме никакви разходи за проучвателни дейности.

< Назад