05.12.2023

ГЕРБ ще участва само в заседанията, в които ще се приемат конституционните промени, докато не се напише механизъм за взимане на решения в „сглобката“

ПГ на ГЕРБ-СДС ще участва само в заседанията, в които ще се приемат конституционните промени и няма да подкрепят нито един закон на Министерския съвет, докато не се напише механизъм за вземане на решения в сглобката. Така от партията отговарят на уволнението на директора на болница “Пирогов”.

Дадохме време на правителството, месеци наред правихме компромиси, включително и миналата седмица по тема „Здравеопазване”. Оттеглихме кандидата си за подуправител на НЗОК, въпреки че беше избран и имахме постигната формална договорка с колегите от ПП/ДБ. За пореден път не се спазват ангажименти, конкретният случай е еднолично взимане на решения от здравния министър по отношение на болница “Пирогов”. Това заяви на брифинг пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в кулоарите на Народното събрание.

Атанасова съобщи, че конкретният повод е решенията, които еднолично взима министърът на здравеопазването по отношение на “Пирогов”. “Тази тема е дискутирана и преди. Имахме личното уверение на министър-председателя, че няма да има политически намеси в нито един обществен сектор“, заяви тя.

Председателят на ГЕРБ-СДС напомни, че от парламентарната група са получили лично уверение на министър-председателя, че няма да има политически намеси в нито един обществен сектор. “Спекулира се с темата за здраве, започва политическо кадруване, което е недопустимо! В мой личен разговор с Денков по отношение на Пирогов, той даде заявка, че това няма да се случи. Очевидно Денков не взима решенията-някой друг ги взима. Вероятно министърът на здравеопазването”, допълни тя.

Десислава Атанасова добави, че от парламентарната ѝ група са объркани кои са лидерите на ПП/ДБ и кой е министър-председател. „Миналата седмица Денков пое ангажимент пред нашата парламентарна група и пред мен лично, а днес здравният министър взима решения без изобщо да се съобрази с него“, съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„За нас е важно да се отговори на един въпрос-кой е премиерът в България? Според Денков няма нарушения, които да изискват смяната на директора на „Пирогов“, заяви народният представител от ГЕРБ и председател на здравна комисия към Народното събрание Костадин Ангелов и добави, че явно министърът на здравеопазването проф. Хинков взима решенията , които Денков казва, че няма да бъдат взети.

Ангелов заяви, че Николай Денков очевидно се обезличава от собствените си министри. „Пирогов“ е на печалба, директорът се сменя, защото преди време огласи случая с един политически съветник-Мустафа Емин. Това е в основата на смяната“, добави той. Председателят на здравната комисия допълни, че в момента се диктуват измислени проблеми в прессъобщение на Министерство на здравеопазването, които да се напишат като мотив за отстраняването на директора.

СНИМКА: НОВА ТВ

< Назад