27.10.2023

Великотърновският музей заслужава статут като на НИМ

Регионалният исторически музей във Велико Търново отдавна е надхвърлил мащаба и ролята си и е заслужил статут на национален. Под негово управление са множество обекти, в това число и два археологически резервата по смисъла на Закона за културното наследство - Антични и средновековни структури на Момина крепост, Царевец и Трапезица, както и Античен град Никополис ад Иструм. На територията на общината са още Архитектурно-музеен резерват Арбанаси и Архитектурно-етнографски ареален комплекс Самоводска чаршия.

През развитието на концепцията „Велико Търново – историческа и духовна столица“ минава и издигането на статута на Регионалния исторически музей. А заедно с Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица“ на практика е изграден комплекс от структури, които да работят в една посока.

Темата бе дискутирана по време на среща между настоящия кмет на Велико Търново Даниел Панов и десетки музейни дейци от старопрестолния град. Създаването на План за управление и стопанисване на музейните обекти може да очертае ясно постижими цели, насочени към стимулиране на археологическите дейности, консервация и реставрация, въвеждане на иновации в културните институти, обновяване на експозициите и др.

Съществуващите национални програми са ограничени като ресурс, но европейските хоризонтални програми са сериозна възможност за проектно финансиране.  Българският еврокомисар Илиана Иванова е именно с ресор иновации и култура и работна среща с нея ще бъде една от първите стъпки, които ще предприеме Даниел Панов след края на кампанията. Чрез проектно финансиране ще бъдат търсени средства за основно обновяване на Археологическия музей във Велико Търново, за завършването на Царския дворец на Царевец и други инвестиции в сферата на културно-историческото наследство, посочи Даниел Панов.

Музейните служители споделиха разочарованието си, че увеличението на средствата за музеите в тазгодишния държавен бюджет е пет пъти по-малко от исканото. Даниел Панов подчерта, че Националното сдружение на общините, на което той е председател, винаги е подкрепяло увеличаването на стандартите за музеи, библиотеки и галерии. Именно по настояване на НСОРБ в предходния бюджет държавно финансиране получиха още 51 общински музейни обекта, които досега бяха лишени от държавна подкрепа. Ще продължим да настояваме културните институти да разполагат и със средства за обогатяване на фондовете, каквито досега не са предвиждани в нито един държавен бюджет. На 14 ноември в Народното събрание, съвместно с Обсерваторията по икономика на културата, Министерството на културата и ресорната парламентарна комисия НСОРБ организира дискусия за политиката и средствата за култура. Пренебрежителното отношение към българските музеи и неглижирането на културата станаха емблеми на настоящото държавно управление и са позорни за всеки достоен гражданин.

Две големи инвестиции реализира Община Велико Търново по програма „Региони в растеж“ в сферата на културно-историческото наследство. Разширен и обогатен бе Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“, който е известен с детайлните и реалистични скулптури на търновските царе и бележити личности от времето на Второто българско царство. На финал са дейностите по реставрация и основен ремонт на друг емблематичен музей – „Възраждане и Учредително събрание“, където е написана и приета първата конституция на държавата – Търновската.

 

< Назад