08.02.2024

Тодор Балабанов, общински съветник от ГЕРБ: Катарзис или предизборна лъжа на кмета на Промяната за продажбата на общински имоти

Катарзис ли има  в публичната позиция на кмета на Промяната  или лъсна поредната  му предизборна лъжа ?!  Истината стана ясна на днешното заседание на  ПК „Собственост и стопанство“,  на което беше приета Стратегия и Годишна програма за управление и разпореждане с общински имоти.  Какъв катарзис преживя общинската администрация и кметът, че за 2024 г. се предлагат за продажба над 400 общински имоти,  попита  Тодор Балабаланов , общински съветник от ГЕРБ и член на ПК „Собственост и стопанство“. Той посочи, че Община Варна смята да продава 133 чисти незастроени общински терени, 122 имота със свой малък дял, но досега винаги е блокирала ликвидиране на такава съсобственост, за да не се строи, както и 120 имота – земя под законни сгради,  повечето от които стари къщички, които редовно се бутат, за да се вдигат мегаломански строежи. Тодор Балабанов припомни изявлението на Благомир Коцев пред медиите от 9.01.2024 г. :  „Спиране на продажбите на общински имоти и промяна в ОУП са двете основни мерки, които Община Варна ще предприеме, за да спре презастрояването  на града“. В бюджет 2024 не са заложени пари за промяна на ОУП, въпреки че общинският съветник от ГЕРБ арх.Стоян Петков внесе предложение за това.  Ще припомним, че Коцев като областен управител блокира и осакати  бюджета на Община Варна за 2022 г. заради продажба на общински имоти , като го прати в съда, където делото се точи още.

Общинският съветник Тодор Балабанов  поиска още в началото  отлагане на заседанието на комисията предвид, че не е изтекъл законовият 14-дневен срок  за публично обсъждане на нейните предложения, но управляващото мнозинство не се съобрази.  Със същия мотив за неизтекъл срок за публично обсъждане ПК „ Транспорт“ ден по-рано отхвърли предложението на групата на ГЕРБ за безплатен градски транспорт на ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания.

< Назад