29.03.2023

Красен Кралев, ГЕРБ-СДС: Политиките в областта на спорта бяха едни от най-успешните по време на трите управленски мандата на ГЕРБ

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС в София бяха домакини на среща – дискусия с изявени български спортисти и представители на различни спортни федерации и клубове в България, по време на която бяха обсъдени проблемите и приоритетите в спорта.
„Смятам, че политиките в областта на спорта бяха едни от най-успешните по време на трите управленски мандата на ГЕРБ. Въпреки че разполагахме с бюджет между 70 и 90 млн. лева, успяхме да реконструираме над 100 обекта. За първи път вдигнахме парите на клубовете двойно, увеличихме финансирането на федерациите, бяхме домакини на изключително престижни международни състезания – световни, европейски първенства, подготвихме едно от най-успешните участия на Олимпийски игри за последните 30 години. Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах посети нашата страна и беше възхитен от това, че сме единствената държава, която е успяла да организира три световни първенства в рамките на една седмица през 2018 година“. Това заяви бившият министър на младежта и спорта и кандидат за депутат на ГЕРБ-СДС във Варна Красен Кралев.
Той изтъкна, че с идването на служебното правителство на Румен Радев всички инфраструктурни проекти са спрели, а Радостин Василев и „Промяната“ буквално са обявили война на българския спорт.
„Големият проблем е, че правителството на „Промяната“ счупи държавата“, категоричен бе Красен Кралев.
„Моята лична кауза е, че трябва да се борим бюджетът за спорт да бъде 0,2 % от БВП, което към днешна дата ще рече около 300 млн. лева, които трябва да се дават за издръжка на клубове и федерации, както и за инфраструктурни проекти. Отделно плановете ни са още 100 млн. лева да има към бюджета на Министерството на образованието и науката, за да може да продължи програмата за изграждане на спортна инфраструктура в училищата. С Красимир Вълчев имаме обща идея такъв бюджет да се състои, защото не може да разделяме дейността на ММС от тази на МОН, това е един цялостен процес за възпитанието на нашите деца“, посочи кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС.
Красен Кралев и Анатоли Илиев, който е зам.-председател на Комисията по спорт към Столичния общински съвет и зам.-председател на Фондация „София - европейска столица на спорта“, начертаха цялостната стратегия на коалицията за правилното развитие на спорта в България:
1. Рязко увеличение на парите за спортните клубове до 200 %;
2. Доусъвършенстване на системата за разпределение на средствата за финансиране на федерациите. Увеличение на финансирането на федерациите, като се обърне специално внимание и на успешните неолимпийски спортове и на такива със специфика в спортния календар, като тенис и ски например;
3. Създаване на специална програма за развитие на колективните спортове;
4. Реформа в държавните спортни училища за по-добър подбор на млади таланти, качествено образование и по-нататъшна реализация;
5. Развитие на спортната инфраструктура;
6. Продължаване на програмата за изграждане на физкултурни салони и площадки в училищата;
7. Изграждане на спортни зали с капацитет до 1500 зрители и 20х40м игрално поле;
8. Създаване на програма за изграждане на плувни басейни в цялата страна;
9. Продължаване на традициите България да домакинства на най-престижните международни спортни форуми.
„Благодарение на доброто представяне София стана постоянна „Европейска столица на спорта“, а през 2024 година ще бъде и „Световна столица на спорта“, отбеляза Йорданка Фандъкова.
Заместник-председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС и председател на комисията за децата, младежта и спорта Татяна Георгиева заяви, че благодарение на Столична община спортът в София е станал достъпен за всички чрез изграждането на множество спортни съоръжения на територията на целия град.
Проф. Лозан Митев – ръководител на катедра „Мениджмънт и история на спорта“ в НСА и член на БОК, засегна темата за изключително важната роля на спорта в училище. Според него именно там се крие разковничето за създаването на бъдещите шампиони на България.
Той подчерта, че децата трябва да се насочват към различните видове спорт още от ранна детска възраст според техните интереси и качества, като обърна внимание на необходимостта от повишаване нивото и интензитета на часовете по физкултура в училищата.

< Назад