11.10.2023

Живко Тодоров: Ще увеличим инвестициите в профилактиката на здравето

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, който се кандидатира за четвърти мандат, представи основните ангажименти, които поема за здравеопазването в града, по време на среща с десетки общопрактикуващи лекари и с областния председател на съсловната организация д-р Слави Славов.

В нея участваха и общинските съветници арх. Мартин Паскалев и Бояна Танева Манова, които са кандидати от ГЕРБ за следващия мандат в местния парламент.

„Представихме проект и очакваме финансиране за изграждане на нов корпус в двора на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, в който ще бъде пребазирано детското отделение, за да отговори на съвременните условия за лечение и профилактика, която е особено важна за ранното диагностициране на заболяванията“ – съобщи Живко Тодоров. Той добави, че сред приоритетите му е увеличаване на инвестициите в тази посока. Община Стара Загора вече прилага програма за очен скрининг на децата в детските градини. „Ще задълбочим взаимодействието си с Тракийския университет в посока на осъществяване на профилактични прегледи за гръбначни изкривявания в началното образование. За улеснение на лекарите ще създадем и внедрим общинска система за електронно досие в детското и училищното здравеопазване. Ще въведем и ранно детско здравно образование, което ще спомогне за повишаване на разбирането за важността от редовни профилактични прегледи“ – категоричен е Живко Тодоров.

Общината ще инвестира и в информационни кампании и скрининги на различни социалнозначими заболявания, като ще разчита на партньорството на личните лекари.

Живко Тодоров посочи още, че е особено важно и подобряването на материалните условия в общинската доболнична помощ. „Ако Общината не успее да придобие бившата сграда на АГ комплекса на Университетската болница, ще бъде построена нова сграда за ДКЦ 1. Не на последно място ще спомена, че предвиждаме модернизиране на ученическото хранене с цел осигуряване на по-качествени и здравословни продукти. В тази връзка искам да споделя и един от основните ни ангажименти в сферата на здравеопазването – ще ремонтираме всички медицински кабинети в училищата и детските градини“ – съобщи кметът.

Живко Тодоров изрази своите искрени благодарности към всички лекари за високия професионализъм и отдаденост за спасяването на живота на много хора по време на тежките изпитания, провокирани от ковид пандемията. Присъстващите на срещата лекари оцениха високо триажния кабинет, който Община Стара Загора разкри в условията на разпространението на коронавируса и подчертаха неговата необходимост заради повишаващите се нива на заболелите през последния месец.

Кметът на Стара Загора сподели, че винаги е бил на мнение, че спортът е здраве, затова грижите на него и екипа му са насочени и към подобряване на базите на спортните клубове. „Тази политика ще продължи устойчиво и през следващите години, защото това е инвестиция в постиженията на старозагорските спортисти, които прославят града ни извън пределите на България. Ще бъдат изградени физкултурни салони в училищата, които не разполагат със спортна база. Всеки квартал на Стара Загора ще има площадка за масов спорт. Това са малка част от планираните и реално изпълними ангажименти, които поемам, и се надявам, че ще получа подкрепата, за да покажа резултатите след четири години“ – каза в заключение Живко Тодоров.

На местните изборите се гласува с № 7 в бюлетината за избора на Живко Тодоров за кмет на Стара Загора и за общински съветници от ГЕРБ.

 

< Назад