10.10.2023

Живко Тодоров: Инвестициите в образованието дават перспективи за успешното развитие на нацията ни

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който се кандидатира за четвърти мандат, проведе среща с председателя Иван Поров и Изпълнителния комитет на Синдиката на българските учители в Стара Загора. В нея участва и кандидатът за общински съветник от ГЕРБ Бояна Танева Манова, която е настоящ член на Постоянната комисия по образование, наука и защита на правата на децата в местния парламент.

Живко Тодоров представи своя план за ускорено развитие на община Стара Загора, като акцентира на образованието.

„Образованието винаги е бил изключително важен приоритет за мен и като човек, и като кмет на общината. Отнасям се с уважение и респект към тази сфера, защото е в основата на успешното развитие на всичко, към което се стремим. Особено важни са условията, в които учителите преподават и децата учат. През последните 12 години успяхме да обновим сградите на почти всички училища и смело мога да заявя, че те вече са със съвременен облик. Наш ангажимент е да продължим да ги поддържаме и реновираме. Предстоят да бъдат ремонтирани базите на Начално училище „Зора“ и детската градина в квартала, Основно училище „Самара“, Спортно училище „Тодор Каблешков“ и Детска градина № 31 „Слънце“. На 9 октомври стана ясно, че проектът на Общината за ремонт на общежитието на Спортното училище е одобрен. В рамките на следващите четири години, ако спечеля отново доверието на своите съграждани, ще бъдат обновени още сградите на Детска градина № 3 „Ян Бибиян“, Детска градина № 33 „Люляк“ и Детска градина № 68 „Патиланско царство“. Ще бъде разширен сградният фонд на Второ основно училище „Петко Р. Славейков“ – сподели пред ръководството на синдиката Живко Тодоров – и добави, че през септември беше открита новоизградената Детска градина „Липа“. „Ще построим нова детска градина с яслени групи и в кв. „Железник“, защото градът се разраства и това е положителен сигнал, че се развиваме в правилната посока“ – каза още той.

Кметът обсъди с участниците в срещата и темата с ускорено навлизащия изкуствен интелект. „Осигурили сме взаимодействие и работим с водеща компания в сектора. Децата трябва да придобиват умения в тази посока. Не веднъж съм казвал с гордост, че Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ предлага иновативни специалности. Завършващите имат отлична възможност да продължат висшето си образование в Тракийски университет в тези направления.

Програмата на Живко Тодоров в сферата на образованието предвижда още да бъдат разширени SТЕМ кабинетите (Наука, Технология, Инженерство, Математика) в училищата, защото те дават възможност образованието да се основава на практиката. Към Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“ ще се създаде Общински детски научен център. Ще има и общинска програма за стимулиране на деца с високи постижения от 1-ви до 12-и клас.

„Не на последно място ще спомена, че предвиждаме модернизиране на ученическото хранене с цел осигуряване на по-качествени и здравословни продукти. В тази връзка искам да споделя и един от основните ни ангажименти в сферата на здравеопазването – ще ремонтираме всички медицински кабинети в училищата и детските градини“ – каза още кметът на Стара Загора.

Иван Поров обобщи всичко направено от Живко Тодоров и екипа му за голямото подобряване на условията в образователните институции в Стара Загора и обяви от името на Синдиката на българските учители в града подкрепата за четвърти мандат.

Живко Тодоров получи книгата „Сърце“, с автор Виктория Бешлийска, с пожелание да продължава да работи със сърце.

На местните изборите се гласува с № 7 в бюлетината за избора на Живко Тодоров за кмет на Стара Загора и за общински съветници от ГЕРБ.

< Назад