03.04.2024

ГЕРБ-СДС: Законите важат за всички. Заповедите за премахване на незаконното строителство трябва да се изпълнят!


Незаконното строителство трябва да бъде премахнато, защото законите важат за всички български граждани. Това се заявява в позиция на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет.

Позицията ни е категорична и последователно защитавана още от 2021 г., когато кметът Йорданка Фандъкова и арх. Здравков издадоха заповедите за премахване. Заповедите бяха обжалвани и окончателно спечелени от Столична община. Сега г-н  Васил Терзиев има задължението да организира изпълнението на заповедта, съвместно с държавните институции. Професионалното и стриктно спазване на процедурата е задължително условие, защото поведението на другата страна досега ясно показва, че използват всяка една възможност за оспорване.

За нас е необяснимо поведението на структурите към Министерство на земеделието, които отказаха съдействие на служители на Общината. Настояваме земеделският министър да разпореди незабавна проверка за случилото се в Югозападното горско предприятие. Обяснения очакваме и от кмета Васил Терзиев – каква предварителна организация е направил за премахването на обекта.

И министърът, и кметът дължат отговори как се стигна до тази пародийна ситуация.

Още преди седмица неслучайно по време на обсъждане на бюджет 2024 неколкократно предложихме средствата за събаряне на незаконните строежи
да се увеличат поне с 50%.  Изрично посочихме обекта на язовир Искър като най-скъпия и обяснихме, че само там ще се изхарчат 80% от предложените от Терзиев  пари в бюджета за 2024 г. Това налагаше да гарантираме достатъчно финансиране.

За съжаление, кметът не ни послуша. Поради тази причина докато Общината не си възстанови от фирмата на Гайтански разноските от 2.4 млн. лева, ще е способна да възлага 5 пъти по-малко от планираните за събаряне опасни и незаконни сгради в София.

Хронология на събитията:
Сагата започна през юни 2021 година, а победата на Общината в казуса се дължи на волята на кмета Йорданка Фандъкова и отличната работа на арх. Здравков и екипа му. С три негови заповеди (заповед № РА-30-66 от 24.01.2022; Заповед РА-30-438/16.06.2021 г. и Заповед № РА-30-484/11.05.2022 г.) Здравков нареди премахването на общо 3 незаконни постройки, сред които ловен хотел с площ 3800 кв.м. и помощни сгради. Фирмата обжалва всички заповеди и водихме дълги и ожесточени битки на всички съдебни инстанции. В периода февруари - юни 2023 година Върховният административен съд като съд от последна инстанция постанови три решения в полза на Столична община. След това от фирмата поискаха отмяна на две от тях - вероятно с цел печелене на време. С решения на ВАС от 5 февруари и от 6 март тази година Общината окончателно спечели и трите дела след близо 3 години в съда. Решенията по казуса вече зависят изцяло от кмета Васил Терзиев!

< Назад