26.03.2024

ГЕРБ-СДС: Спряхме Терзиев да ореже с 50% парите за здраве за София!

Терзиев опита да замаже гафа чрез щедрост

В проекта си за бюджет Терзиев отряза 6,5 млн. лв. за здравеопазване. След протест от групата на ГЕРБ-СДС миналата седмица и на синдикатите, вчера той оттегли предложението си. Това е първият ни голям успех като група съветници, която работи по Бюджет 2024 година. Този успех е за всички граждани на столицата.

Това написа във Фейсбук заместник-председателят на Столичния общински съвет и общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.

„Защитихме 13,8 млн. за здравеопазване за общинските здравни заведения и медицинския персонал. Опитът на Терзиев да покаже гафът си като щедрост е жалко поведение за управленец“, добавя още той.

„За мен лично това е важен урок, че от работата ни като опозиция на кмета има смисъл, дори когато задачата е проста и се състои в това да не допуснем нещата да се влошат“, категоричен е Георгиев.

Георгиев коментира, че винаги е казвал, че в интерес на гражданите е да се спори за това на кого е била добрата идея, отколкото да се обвиняваме чий е бил лошият резултат.

„Важното в случая е, че успяхме да вразумим г-н Терзиев и ще можем да осигурим модерна апаратура за гражданите в общинските болници.
Благодаря на директорите на общински здравни заведения за бързата реакция и подкрепата. Този път разумът надделя, защото сме заедно и упорствахме докрай. Така ще бъде и занапред. Искрено съм признателен и на колегите от БСП от здравна комисия за подкрепата в битката да не допуснем орязването на средствата.“, пише общинският съветник.

Ето и хронологията на събитията около темата със здравеопазването в Бюджет 2024 г.:

1. На 28 януари Васил Терзиев предложи проект на бюджет за 2024 г., в който предвижда „икономия“ не от друго, а от инвестициите за медицинска апаратура за общинските болници и строителство на нови детски ясли. Подписът му стои под орязване от 13.8 млн. лева за 2023 г. на 7.3 млн. лв. или общо с 6.5 млн. лева.

2. На заседание на здравна комисия на 13 март за обсъждане на бюджета Георги Георгиев и д-р Антон Койчев  обясниха защо това е абсурдно, пагубно и ГЕРБ-СДС няма да го позволи. След това за два дни бяха  събрани разчети от директорите на всички болници за най-спешните им нужди от апаратура - рентгени, операционни маси, хирургически инструменти, ехографи и др. Беше изпратена на съветниците и екипа на кмета да се запознаят и да кажат от кой апарат да бъдат лишени АГ „Шейново", Първа градска или други от здравните ни заведения. Последва втори конфликт по темата на заседание на комисията по здравеопазване на 20 март, когато не се чуха разумни обяснения от зам.-кмета по финанси и здравеопазване Иван Василев защо да се приеме тази безумна идея. Видеозаписите от тези заседания и разискванията ни са публични.

3. На 25 март, цели два месеца след внасянето на проекта си за бюджет, г-н Терзиев явно се е уверил, че икономията на 50% от парите за здраве не е добра идея. И размислил. Затова вече рекламира, че ще „увеличи парите с 6.5 млн. лева“. Не, всъщност просто няма да ги намалим с толкова спрямо парите за 2023 година. Което не е същото, все пак - лъжа е, че ги увеличава с 6.5 млн. лв. Явно с тази негова поправка се съгласява с ГЕРБ-СДС да бъдат запазени на същото ниво като последния бюджет „Фандъкова“. Не ги увеличаваме, но не режем 50% от тях. Катарзисът е факт и това е хубаво. Най-важното обаче е друго - белята ще бъде избегната.

< Назад