03.11.2021

Георги Даскалов: ГЕРБ и СДС доказаха, че са единствените, които могат да управляват добре в ситуация на пандемия

Георги Даскалов е роден в Бургас. Завършил е „Фармация“ в Медицински университет – София. В момента е мениджър на аптека в Сливен.

Може да подкрепите Георги Даскалов като гласувате с № 32 в бюлетината, с преференция 111.

 

Въпрос: Вие сте фармацевт и управлявате една от най-посещаваните аптеки в Сливен. Усещате ли промяна в потреблението при избухването на поредната  COVID-вълна?

Георги Даскалов: За съжаление драстично се увеличиха клиентите ни през последния месец. Много хора търсят препарати за превенция или за лечение на коронавирусната инфекция. Изключително търсени са и тестове за ковид. Има недостиг на някои лекарства. При всички вълни на заболеваемостта е имало увеличение на хората в аптеката, но сега направо е страшно. Такъв наплив никога не сме имали. През целия ден има чакащи на опашка пред аптеката.

 

Въпрос: Има ли недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и ако да - как може да се преодолее?

Георги Даскалов: Да, както казах има недостиг на някои лекарства, особено на антикоагуланти срещу тромбози. Доставките са толкова малко, че не успяваме да покрием търсенето. По принцип всяка от вълните водеше след себе си дефицит на най-изписваните медикаменти. Когато получим, доставките са в малки количества и се изчерпват бързо. Знаем, че с приоритет се снабдяват болничните заведения, но има и много хора, които са на домашно лечение и имат нужда от тези медикаменти. Държавата трябва да се намеси и да провери защо доставките не са редовни и да предприеме мерки, за да осигури нужните количества.

 

Въпрос: Адекватни ли са, според Вас, взетите в момента мерки за справяне с растящата заболеваемост?

Георги Даскалов: Категорично смятам, че са абсолютно неадекватни. Мерките очевидно не дават резултат. Пандемията започва да излиза от контрол. Бизнесът фалира. Хората са притеснени за работата си. Такова тежко положение до сега не сме имали. В Министерство на здравеопазването знаеха още през лятото, че ни чака нова вълна. Още тогава трябваше да се започне разяснителна кампания за ваксинирането, да се осигурят консумативи, лекарства. Да се осигурят и средства за хората на първа линия – лекари, медицински персонал, както и за фармацевтите. А сега в болниците изнемогват. Ежедневно стотици хора губят живота си.

 

Въпрос: Как предлагате да се управлява COVID-кризата?

Георги Даскалов: Ваксинацията срещу COVID-19 трябва да остане доброволен акт. Това обаче не означава, че трябва да се бездейства. Трябва да се обяснява на хората, че това е единственият начин за намаляване на тежестта, както върху болниците, така и за самите тях. Трябва да се възстановят допълнителните стимули от 1000 лв. за здравните работници на първа линия, защото те не достигат за много от тях. Това води до напрежение и демотивация.

 

Въпрос: Кое е най-важното, което хората трябва да знаят, за да се предпазят или да прекарат по-леко заболяването?

Георги Даскалов: Ваксината е единственият доказан за сега начин да се предпазим от болестта или ако се заразим, тя да протече по-леко. Разбира се това е въпрос на личен избор, но нсички здравни специалисти са категорични, че ваксините са безвредни за хората и ни защитават. Необходима е спешна промяна в комуникационната политика на здравното министерство и провеждане на информационната кампания за ваксинация срещу КОВИД-19, която да се противопостави на невежеството и фалшивите новини, които в съчетание с липсата на политическа воля и разбиране за национални приоритети взимат все повече жертви. необходими са решителни и адекватни мерки в здравната сфера и в управлението на ковидкризата. Да не забравяме и трите Д, за които говорихме и при предишните вълни на КОВИД - Дисциплина, Дистанция и Дезинфекция!

 

Въпрос: Ще промени ли пандемичната ситуация политическата обстановка в страната?

Георги Даскалов: Да, безспорно епидемичната обстановка оказва своето влияние върху политическия живот в страната. След толкова месеци несигурност и хаотичност, хората са обезверени и все по-трудно се доверяват на политиците. Някои от малките формации яхнаха вълната и се заиграха със страховете на хората. Използват създалата се криза, за да трупат дивиденти, но за сметка на обикновените българи. В момента не се дават ясни, конкретни и работещи решения за справяне с кризата.   

 

Въпрос: Защо на 14 ноември сливналии трябва да гласуват с номер 32?

Георги Даскалов: Защото показахме, че можем да се справим в критични ситуации. Абсолютно сигурен съм в това, че ГЕРБ и СДС са единствената алтернатива на хаоса, който цари в момента. При управлението на ГЕРБ в сферата на здравеопазването бяха постигнати важни неща, за които години наред е нямало воля да се реализират. Затова е важно да продължат и да се надграждат успешните политики в здравната и социалната сфера. Самият аз, ако бъда избран за народен представител, ще работя за разработването и въвеждането на спешни мерки за превенция срещу вируса и преодоляване на последствията от него, както и за достъпно и качествено здравеопазване в малките населени места. ГЕРБ и СДС доказаха, че са единствените, които могат да управляват добре в ситуация на пандемия. Време е да се върне и здравословната среда в българския Парламент!

 

< Назад