Екатерина Захариева

Дата на раждане:
08 август 1975

Образование - Магистър по право на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Специализации - специализации по „Развитие на способностите за извършване на оценка на въздействие на законодателство и политики“ по проект „За добро обществено регулиране: институционализиране на процеса на оценка на въздействието в държавната администрация“, Консорциум „Джейкъбс енд Асошиейтс Юръп Лимитид“; по Европейско право; „Човешки права и околна среда“ във Венецианска комисия в Триест, Италия; по "Стратегическо планиране и координация за оценка на въздействието на законодателство и политики и участие на обществеността във взимане на управленски решения“ в Института по публична администрация в Дъблин, Ирландия, и в Националното висше училище по администрация в Париж, Франция.


Професионален опит – От 2001 до 2003 г. е адвокат. През 2003 г. е назначена за юрисконсулт в Министерството на околната среда и водите, а от 2007 г. е директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване". От 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в първото правителство на Бойко Борисов. На 23 януари 2012 г. е назначена за главен секретар на президента Росен Плевнелиев. От 29 май 2013 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройство в състава на служебното правителство на Марин Райков. С президентски указ на 29 май 2013 г. президентът Росен Плевнелиев назначава Екатерина Захариева за началник на кабинета на Държавния глава. От 6 август до 7 ноември 2014 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране в състава на служебното правителство на Георги Близнашки. На 12 декември 2015 г. става министър на правосъдието във второто правителство на премиера Борисов. От 4 април 2017 г. е назначена за заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи в третия кабинет на Бойко Борисов.


Народен представител в 45-ото, 46-ото, 47-ото. В 47-ото Народно събрание е бил зам.-предс. на Комисията по външна политика. Член на Комисията по конституционни и правни въпроси.