10.09.2021

МГЕРБ в Пловдив почете паметта на жертвите от комунистическия терор

Младежката организация на  ГЕРБ в Пловдив за пореден път бе единствената организация, която почете паметта на жертвите на комунистическия терор заедно с представители на Съюза на репресираните от комунистическия терор. Пред паметника „Свидетелят” в центъра на града на събитието по повод тъжната годишнина от 9-ти септември 1944 г., дойдоха също граждани и общественици.

“Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 хиляди и 30 хиляди интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци, лекари. Историята трябва да се помни, за да се учим от нея. Вечна памет на жертвите на комунистическия терор. Стореното няма да бъде забравено и простено”, заяви членът на Националния изпълнителен съвет на МГЕРБ Йосиф Танев.

„Ние, представителите на МГЕРБ, за поредна година сме тук, за да почетем паметта на жертвите на комунистическия терор. За нас е кауза да се знае, помни и предава на идните поколения истината за този мрачен период от историята на България, за да не допуснем никога да се повтори. Гордеем се, че имено благодарение на партия ГЕРБ комунистическият период влезе в учебниците по история и децата от няколко години вече го изучават. Направи ми впечатление, че днес доста популярна стана една снимка от 1944 г., на която се виждат шумкари, които победоносно влизат в градовете с вдигнат юмрук. Доста притеснително e, че президентът Румен Радев изглежда и се държи по същият начин, разедини обществото, яхна протестите от 2020 г. и в крайна сметка вкара държавата в хаоса, в който се намира в момента – ще се провеждат парламентарни избори за трети път в една календарна година, което не се е случвало никога в историята на България. Преклонение и памет за жертвите на комунизма, ние няма да забравим!“, заяви Мирослав Тенев, който е областен ръководител на МГЕРБ Пловдив.

„Днес отбелязваме една тъжна дата от българската история. Дата, която продължава да разделя обществото ни и за още по-голямо съжаление която част от това общество отбелязва като празнична. Целият период след 9-ти септември обрича България на разруха, последиците от която се наблюдават и до днес. От името на членовете на Европейския парламент от групата на ЕНП/ГЕРБ полагаме цветя в памет на загиналите от комунистическия терор и ще продължаваме да полагаме усилия историческата истина да бъде неподправено изучавана от младите поколения“, заяви Калоян Сухоруков, който е асистент на евродепутата д-р Андрей Ковачев.

Днес се навършват 77 години от окупацията на България от съветската армия, с помощта на която през 1944 г. у нас е извършен държавен преврат. Тогава започват черните дни за българския народ и следва жестоката разправа с елита на България – в периода между 08.09.1944 г. и 17.10.1944 г. са избити 26 500, само за 40 дни. По същото време се образува и фалшивият народен съд, който има за цел да заличи следите от извършените престъпления. Много хора са избити без съд и присъда и до днес не е ясно къде са загубили живота си и къде са гробовете им.

< Назад