11.02.2022

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПП ГЕРБ

Холокостът е една от най-болезнените страници в човешката история. Трагедията на милионите невинни жертви на нацисткия режим е незаличима следа в паметта на Европа и света. Водени от сляпа и безсмислена омраза, авторите на това кърваво посегателство получават заслужената тежка оценка на времето  - погнуса, отрицание и най-вече обещание пред идните поколения, че делата на лицата на терора ще бъдат помнени и никога повторени.

 

Няма по-голяма обида към паметта на жертвите и техните наследници от ревизионизма и опитите да бъдат възраждани и почитани личности и практики, свързани с мрачните времена, в които антисемитизмът и омразата променяха съдби и унищожаваха животи. Именно такъв позорен опит е организирането на познатото като „Луковмарш“ факелно шествие, чиито позорни послания България търпя 17 поредни години. Фигурата на ген. Луков – ръководител на пронацистката организация „Български национални легиони“, поражда асоциации с една непривична на нашия толерантен народ същност. Българите, спасили своите сънародници евреи от лагерите на смъртта, не биха могли да се олицетворяват от хора, чиито идеи са били свързани с разделение, дискриминация, унижение и незачитане на правото на всяко човешко същество да живее свободно в собствената си страна. Преклонението пред личности като ген. Луков не са почит към славната история на България, а тъкмо напротив – връщане към едни от най-мрачните години от нея, поругаване на подвига на целия български народ, на Българската православна църква, на видни политици, общественици и интелектуалци, изправили се срещу най-ужасното зло и непозволили техни братя и сестри да бъдат обречени на сигурна смърт.

 

Верни на европейската си демократична същност, ние от ГЕРБ, с усилията лично на министър-председателя Бойко Борисов, и в партньорство с всички български институции, сред които МВнР, националния координатор за борба с антисемитизма, МВР, ДАНС, прокуратурата и Столична община, две години подред успявахме да предотвратим провеждането на позорното шествие „Луковмарш“. За първи път в 17-годишната си история това срамно събитие бе осуетено и две поредни години то не мърси булевардите на столицата. С това страната ни категорично демонстрира своята отдадена на най-висшите човешки ценности и идеали природа и се дистанцира от опитите на някои да подменят истината.

 

В началото на 2022 г. промяната вече е налице в множество сфери на обществено-политическия живот. Редом с останалите й дефицити, за съжаление с нея виждаме и тенденция по възстановяване на порочни практики от миналото, които доскоро считахме за преодолени. Създаденият днес в страната хаос за съжаление изключително благоприятства формирането на среда, в която носителите на крайни и противоречиви идеи се чувстват свободни да изразяват чрез действия своите антидемократични възгледи. Очевидната липса на чувствителност в управляващата коалиция по темата борба с езика на омразата, поражда риска от реабилитиране на „Луковмарш“, чието факелно шествие застрашава международния имидж и репутация на България като страна, доскоро ефективно прилагаща мерки за борба с антисемитизма, ксенофобията, расизма и нетолерантността.

 

Поради тази причина днес от ГЕРБ призоваваме всички компетентни институции категорично да се противопоставят и да не допуснат София да стане отново арена на едно срамно събитие, което поставя незаслужен позорен отпечатък върху българския народ. Има теми, приемствеността в които е признак за зрялост и осъзнатост, за разбиране че мирът, уважението и търпимостта са висши ценности, които трябва да бъдат отстоявани и защитавани всеки ден.

 

Спрете „Луковмарш“!

< Назад