03.12.2021

ДЕКЛАРАЦИЯ на ПГ на ГЕРБ - СДС

Уважаеми господин председател,

 

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

 

През тази година, два последователни парламента се провалиха в опита си да излъчат редовно управление на страната. Този провал беше наказан от българските избиратели с рекордно ниска избирателна активност и срив на подкрепата за партиите, които участваха пряко в него. Тези два факта, трябва да бъдат отчетени от всички нас и сме длъжни да се съобразим с тях.

Заради ниската избирателна активност, настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи нови авантюри и да пилее време в произвеждане на скандали. Още от сега е ясно, че кавото и да бъде мнозинството в 47-ото народно събрание, то няма да бъде плод на силна обществена енергия, а ще бъде резултат от компромиси.

Трябва да си дадем сметка, че конфигурацията в настоящия парламент е много повече плод на необходимост, отколкото на позитивен избор на гражданите. Тя е много повече резултат на гласуване против, отколкото на гласуване за. Не е ясно, колко български граждани бяха лишени от правото си на глас заради машинното гласуване и репресиите от страна на служебното правителство. Затова, всяка илюзия, че някой е победил безапелационно и на тази база има право да диктува определени правила на останалите, ще се разбие в действителността. Така, както се разби в действителността, илюзията на т. нар. протестни партии, че имат мнозинство в 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Надяваме се, че грешките, които провалиха последните два парламента, няма да се повторят в този и всички заедно ще подходим с достатъчно голяма доза смирение и отговорност към сложната ситуация, в която се намира страната. Осъзнаваме напълно необходимостта от съставяне на редовно правителство и структуриране на работещ парламент, като първа крачка към излизане от политическата криза и предприемане на бързи мерки по отношение на здравните, икономическите и социалните предизвикателства. Затова, още от днес, можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на ГЕРБ – СДС.

 

Уважаеми госпожи и господа,

 

В 47-ото Народно събрание, Парламентарната група на ГЕРБ – СДС ще бъде опозиция на очертаващото се ляволиберално мнозинство на Продължаваме промяната, БСП, Има такъв народ и Демократична България. Не възприемаме ролята си на опозиция като политически инструмент за нагнетяване на напрежение в обществото.

Наясно сме, че предизвикателствата пред страната са прекалено големи и на тях може да се отговори само с разумни решения, обществено единение и политическо съгласие по най-важните за страната теми. Затова сме готови да водим конструктивни и публични разговори с всяка политическа сила в настоящия парламент и да подкрепим, всяко предложение, което отстоява българския национален интерес, спомага за по-бързото преодоляване на кризите в, които се намираме и дава перспектива за развитие пред страната. Същевременно искаме да Ви напомним, че през тази година три пъти се явихме на избори и три пъти печелим доверието на повече от 20% от българските избиратели.

ГЕРБ беше създадена преди 15 години на днешния ден и днес е момента да благодарим на всички хиляди членове и симпатизанти, които ни подкрепяха, въпреки заплахите, изчегъртването, репресията.

Благодарим ви, няма да ви предадем.

И днес ние носим отговорност пред нашите почти 600 000 избиратели, които очакват от нас ясни и категорични позиции и непримиримост към неспазването на законите и Конституцията на страната. И нашите избиратели ще получат точно това. Колкото и да е нужно редовно правителство и стабилност в управлението у нас, ние няма да допуснем това да става на цената на българския национален интерес, в разрез със закона и със злоупотреба с думи  като „нулева корупция“ и „почтеност

През последните години, в ролята си на управляващи, ние бяхме подложени на непрестанни атаки и работихме в условия на остро обществено противопоставяне. Затова сме наясно повече от всички в тази зала, колко е важен подхода на опозицията към управляващото мнозинство. И преди и сега, ние разбираме ролята на опозицията не непременно, като способност да се излъчва шум и агресия. В тежки и сложни времена като днешните, ролята на опозицията, би трябвало да бъде на разумен коректив, който не само да критикува, но и да дава предложения и да участва активно във взимането на важни решения. Затова, пожелаваме успех на партиите, които вече преговарят за съставяне на редовно правителство и ги призоваваме да не пропускат възможността да търсят съгласие с опозицията по важните за обществото въпроси.

Призоваваме всички политически сили в 47-ото Народно събрание да концентрират усилията си в решаването на големите задачи за преодоляване на различните кризи и поне в следващите няколко месеца да не хабим енергията си в лични нападки и обиди, конфронтация и самоцелен реваншизъм.

От името на Парламентарната група на ГЕРБ – СДС мога да гарантирам, че ако бъде сформирано редовно правителство на страната, то ще получи необходимия толеранс и при желание може да разчита на нашата експертиза и опит при изготвянето на бюджета за следващата година, чието обсъждане настояваме да е през тази календарна.

Нашите основни приоритети и като опозиция ще бъдат: качествено образование, борба с кризите, инвестиции, ускорен растеж, увеличаване на доходите на българите,  подпомагането на бизнеса и гражданите за преодоляване на ценовата криза, която би могла да има тежки икономически последствия. В същото време ще настояваме, всяка стотинка държавен дълг да бъде обоснована и изразходвана разумно, така че българската финансова система да бъде пригодна за влизане в Еврозоната. Ще се противопоставим категорично на концепцията доходите на гражданите да бъдат увеличавани чрез взимането на заеми, които влошават устойчивостта на публичните финанси и ще обременят бъдещите поколения. Първият ни проект за решение ще е за налагане на мораториум за теглене на нов държавен дълг до избиране на редовно правителство. Още повече, че новото управляващо мнозинство уверяваше, че чрез спирането на корупцията в бюджета ще влизат по 8 млрд. лева на година. В този смисъл, след половингодишното управление на служебното правителство, очакваме още през 2022 година, тези пари да бъдат предвидени в бюджета и да бъдат разходвани за увеливане на стандарта на живот. Ако това не бъде предвидено в бюджета, то означава, че или тезата за 8 милиарда откраднати пари е била предизборна лъжа.

 

Уважаеми госпожи и господа,

 

През последните шест месеца, България загуби прекалено много политическо време. Голямата задача на 47-ото Народно събрание е да върне страната в нейния нормален ритъм на развитие и да възстанови мостовете между партиите, институциите и различните групи в обществото. Не бива да си поставяме цели, които не сме в състояние да постигнем, но сме длъжни да надскочим егото, злободневните теми и дори тяснопартийните интереси, в името на това да облекчим всички български граждани, които са изправени пред предизвикателствата на кризата. Убедени сме, че това е единственият път към връщането на доверието в парламента, в партиите и във възможностите на страната да защитава националния си интерес. От всички нас зависи да дадем увереност на българите, че могат да живеят в среда на сигурност и спокойствие и сме убедени, че ако го направим, те ще ни отговорят с доверие.

 

Благодаря Ви за вниманието и Бог да пази България!  

< Назад