20.10.2023

Проф. Турманова: Здравето ни и опазването на околната среда са двете страни на една монета

„Химичните“ връзки между науката и творчеството бяха представени днес в Културен център „Морско казино“. Събитието премина под егидата на проф. Севдалина Турманова, а целта му бе да постави важни теми, засягащи опазването на околната среда и връзката човек-природа.

Под мотото “Не замърсявай, претворявай” млади таланти от Националната художествена академия – филиал Бургас, показаха как непотребни вещи могат да бъдат превърнати в произведение на изкуството.

Присъстващите видяха нагледно как “химията” може да спомогне за работната колаборация между студенти и да се превърне във вдъхновение за изработката на общ еко проект с послание.

В събитието взеха участие също докторанти и млади учени от университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Те представиха презентации на тема: “Полимерите като заплаха за водните екосистеми“ и „Рециклиране на полимери“, чрез които добавиха „научна стойност“ на инициативата.

Интересният паралел между творчеството и опазването на околната среда даде повод за поставянето на много важни въпроси. Част от тях засегнаха чистотата на въздуха, други бяха по отношение на пластмасата, намираща се в океаните и моретата. Притеснителен е фактът, че пластмасовите частици достигат до морските обитатели, те ги поглъщат, а след това ние ги приемаме чрез храната.

„Обща е отговорността в поддържането на една по-благоприятна среда на земята, а между здравето и опазването на околната среда има знак за равенство. Друг проблем е все още липсващата култура по отношение на разделното събиране на отпадъци“, заяви проф. Севдалина Турманова.

Тя заедно с младите таланти от НХА - Бургас ще предоставят творческите проекти на Зонта клуб Бургас.  Инициативите, които клубът подкрепя, са свързани с набиране на средства за подкрепа на стипендиантска програма за млади таланти и ученици от област Бургас. Така авторските творби ще могат да бъдат обявени на търг с благородна цел.

В продължение на темата за опазването на околната среда проф. Турманова инициира и изрисуването на стена в града, която да показва нагледно колко е важно да бъде чисто нашето море. Целта е да се привлече внимание върху темите, свързани с опазването на Черно море и на заобикалящия ни свят.

< Назад