10.04.2024

След проверка на ГЕРБ-СДС: Огромни количества РДФ, произведен от завода за отпадъците на София, се заравят в депото ежедневно вместо да се изгарят в циментовите заводи

Новото ръководство на завода е намалило в пъти процента на отделените рециклируеми материали.

РДФ-гориво, произведено от завода за преработка на отпадъците на София, се заравя в депо „Садината“. Това е резултатът от 5-месечното управление на новото ръководство на общинското предприятие за третиране на отпадъците в лицето на Николай Савов, назначен лично от кмета Васил Терзиев за директор на 29 ноември миналата година. Заравянето на произведен РДФ, който трябва да бъде изгарян в циментовите заводи, беше документирано при проверка на място. Проверката беше инициирана от  общинските съветници от ГЕРБ-СДС Лорита Радева, Анна Стойкова, Георги Георгиев и Антон Хекимян.

На място присъстваха и представители на екипа на  Васил Терзиев - заместник-кметът по екология Надежда Бобчева и съветници от управляващата коалиция ПП-ДБ-Спаси София.

До края на днешния ден групата на ГЕРБ-СДС ще внесе сигнал за всички установени нередности в Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) с искане за незабавна проверка.

„С видео и снимки документирахме заравянето на произведен РДФ в клетка 4 на депо „Садината“. Шефът на завода изрично призна без притеснения в отговор на мой въпрос какво виждаме - заравят РДФ в депото. Така от една страна се харчат хиляди левове за производство на РДФ, който се заравя в земята, вместо да се изгаря, а от друга депото се запълва на много по-бързи обороти. Всички материали ще предадем на РИОСВ. Директорът на завода г-н Савов заяви, че депонират РДФ, за да наре се трупа. Отговор на въпроса ни защо за 4 месеца няма стартирала процедура за оползотворяване на РДФ в циментовите заводи, няма“, заяви Георги Георгиев зам.-председател на Столичен общински съвет от ГЕРБ-СДС.

 

При проверката се установи още, че сепарирането на рециклируеми материали от завода е намалено в пъти.

 

“В момента по 8 човека на две смени отделят рециклируемите материали от 1100 т отпадък, който постъпва за денонощие. Това означава, че 1 човек преработва 70 хил. т отпадък. Това освен безумие е и потенциална безстопанственост в особено големи размери. По този начин Столична община  губи десетки тонове хартия и пластмаса, които заравя, вместо да отделя и продава“, обясни Георги Георгиев.

"До миналата година ръчното сепариране на рециклируемите материали се е извършвало от поне 30-33 служители на смяна и общо 70 на денонощие", заяви Лорита Радева.

"Бункерите за приемане на битовите отпадъци са пълни на 70%, което никога досега не се е случвало. Това е причината и десетки сметоизвозващи камиони да стоят часове на опашки, за да могат да разтоварят", това коментира председателят на групата Антон Хекимян.

В сигнала до РИОСВ групата на ГЕРБ-СДС в Столичен общински съвет настоява да бъде установен реалният процент на депонирани отпадъци в последните 4 месеца и това дали той отговаря на издаденото комплексното разрешително.

В приложения видеоклип виждате как шефът на завода Николай Савов признава сам, че чистото РДФ-гориво се заравя в земята.

 

https://we.tl/t-FASriHdac9

< Назад