26.06.2023

Томислав Дончев: ПП-ДБ са в изолация, а ни поставят допълнителни условия

Всяка парламентарна група има различни идеи за промени в Конституцията. Търсим допирни точки, ако успеем да внесем общ проект. Тази среща имаше за цел да очертае посоката. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред медии, след като двамата с зам.-председателя на партията Томислав Дончев разговаряха с ПП-ДБ.
"За нас голяма изненада беше състава на срещата, не видяхме представители на парламентарната група на ПП-ДБ, нито оторизирани лица, не случайно срещата продължи по- малко от двадесет минути. На срещата присъстваха лица, които нямат качеството на народни представители. За нас беше смущаващо, защото не могат да носят политическа отговорност". С тези думи Атанасова коментира формата на провелата се втора среща относно управленската програма на правителството. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС добави, че програмата, с която Министерски съвет действа е тази, която ПП "направиха в екселска таблица". Тя допълни, че за ГЕРБ-СДС стои въпроса за лидерска среща на първо място.
Десислава Атанасова подчерта, че новите назначения и взимането на решения не се съгласуват с ГЕРБ, макар с техните гласове да е избрано правителството. И припомни, че неслучайно няма номинации за областни управители и кандидати за заместник министри. „Съгласие не се постига. МС си взима решения, назначава някакви хора. Отговорност за тези номинации не следва да носим", подчерта Атанасова и обясни, че с Дончев са участвали на 2 срещи, на които са поставяни въпроси за обща координация по вземане на решения. Това не се е случило. Тя обяви, че по някои номинации има обструкции, а никой не я е питал съгласна ли е някой да е директор на агенция или приходна администрация.
 „Носим отговорност, че сме дали шанс на правителство да съществува. Носим отговорност и за външния министър. Каква отговорност може да носи Десислава Атанасова за действията на Асен Василев или Екатерина Захариева за Спецов?“, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. „Ако се окажат верни сигналите, които получаваме, че се планират употреби или злоупотреби на държавния апарат в помощ на една партия“, заяви Дончев и попита това наша отговорност ли ще бъде? „Нека да не вкарваме всичко в сюжети много бързо до садизма, мазохизма или самонараняванията. Ние какво сме - правителство на малцинството, което има или няма парламентарна подкрепа, или има мнозинство? Към момента на този въпрос не е отговорено. Не ми се иска правителството да се превръща в комитет за трудоустрояване, както изглежда на моменти. Единствената валута, с което това правителство може да си купи време, са резултати. Към момента резултати нямаме“, посочи зам-председателят на ГЕРБ.
Томислав Дончев настоя за коалиционно споразумение, "писан текст, с който всички да следят кой изпълнява ангажиментите си". Ако такова не бъде подписано, той смята, че правителството  ще има трудно съществуване". Дончев се възмути на 7-те условия, които ПП-ДБ вече поставиха. Те са в изолация, а ни поставят допълнителни условия, коментира той.

< Назад