28.03.2023

Томислав Дончев: Държавата трябва да си върне рефлекса да създава, който изгуби последните две години

Държавата трябва да си върне рефлекса да създава. За това трябва мъдрост и потъпкване на политическото его. В политиката се е настанил един много опасен вирус – да бъдеш срещу някой друг, да мразиш политическите опоненти, но това не стига. Може би стига за някой да се изкачи до Народното събрание, но не стига на правиш и постигаш за страната. Когато се излекуваме от това заболяване, ще и възможно сформирането на мнозинство.  Без стабилно мнозинство какви мерки би взел някой и в икономиката, и в образованието, и в здравеопазването. Това коментира в Габрово водачът на листата на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев пред представители на медии. 

Той беше категоричен, че когато ГЕРБ подготвя програмата си за управление не се фокусира върху това, което ще погали очите на хората, а след консултации с икономисти се планира това, което ще е правилно, за да има стабилност в страната. „Сред множеството послания и обещани, при своя избор гражданите трябва да направят преглед на качеството на управление на политическите сили, защото без една, всички са управлявали през последните години под една или друга форма. Едно е какво някой обещава, друго е какво може да произведе, когато носи отговорността за управлението“, каза още Томислав Дончев.

Той подчерта, че България трябва да продължи първите добри стъпки, които бяха започнати преди години за една нова индустриална политика, което включва и създаването индустриални зони, една от които на територията на област Габрово. „За да се разгърне индустрията, трябва целенасочена политика и в образованието, което да генерира качествени кадри“, каза още Томислав Дончев.

Той беше категоричен, че когато се говори за доходи на хората е важна не номиналната стойност, а покупателната способност, затова на първо място е важно овладяването на инфлацията. „Има добри мерки, които бяха взети от предишното Народно събрание, най-вече компенсация на цените на енергоносителите, но за съжаление безкрайно закъснели. Ако подобно решение беше взето месеци по-рано, когато го предлагахме ние, инфлацията би могла да е по-ниска и по-близка до средноевропейската“, обясни Дончев.

Той се срещна с жители на Трявна и Дряново. Доизграждането на питейния язовир "Нейковци" край Трявна е сред водещите приоритети в програмата на ГЕРБ. В последния мандат на ГЕРБ е изготвен инвестиционен проект, готов е Подробният устройствен план, извършени са процедурите по отчуждаването, остава да се реализира самото строителство, за което са необходими около 30 млн. лв. Важен приоритет е и цялостна рехабилитация на пътя Дряново-Севлиево, стана ясно от разговорите с жителите на населените места.

Томислав Дончев се срещна и с представители на животновъдите и зърнопроизводителите в габровска област, които обясниха, че секторите им са пред унищожаване. „Държавата има механизми и инструменти за регулация, но от 2 години няма държава“, обясниха те. „ Каквото зависи от нас, ще го направим, за да има стабилно правителство и управление“, категоричен беше Томислав Дончев.

 

 

< Назад