25.01.2023

Ралица Тодорова: Структурите на ПП ГЕРБ - Шумен са в кондиция за предстоящите избори

„Структурите на ПП ГЕРБ са в кондиция за предстоящите избори, знаем, че няма да са лесни, но даваме заявка, че ще работим за възможността ГЕРБ да състави редовно правителство като запазим спечелените 2 мандата от шуменска област“. Toва каза пред журналисти Ралица Тодорова, областен координатор на ПП ГЕРБ - Шумен. В качеството си на народен представител тя, заедно с колегата си Красимир Вълчев от 27 МИР Стара Загора, обобщиха свършеното от настоящия парламент. „Добре щеше да бъде да излъчим правителство. От ГЕРБ предложихме единствено възможната формула – експертен кабинет. Но той не беше приет, поради голямото противопоставяне между партиите. В този парламент конфронтацията достигна връхната си точка. Това Народно събрание, въпреки че изглежда безплодно в невъзможността си да състави правителство, е далеч по-продуктивно по отношение на приетите актове, решения и най-вече закони“, коментира Красимир Вълчев, който беше водач на листата в Шумен на изборите за Народно събрание през октомври 2022 г.
ПП ГЕРБ успя да прекъсне голяма част от схемите на „Продължаваме промяната“, които са причина за високата инфлация, благодарение на тях България в момента живее назаем, защото дълговете, трупани през последните две години са съизмерими с тези на страната за 25 години назад.“, заяви Вълчев и допълни: „Ако не бяха прекратени посредническите схеми на „Продължаваме промяната“, основно с газа, днес стотици предприятия щяха да са затворили, щеше да има изтегляне на инвеститори от България. Ние получаваме такива сигнали с колегата Ралица Тодорова, още през лятото, в това число и за предприятия от шуменския регион. Това е половината от причината за инфлацията. Тя е два пъти по-висока от колкото в Европейския съюз. В основата й са високите цени на електроенергията. Благодарение на ГЕРБ в края на предходното народно събрание спасихме българската индустрия, като регламентирахме механизма за компенсация на индустрията. По времето на ГЕРБ бяха предприети и довършени най-много действия за газовите връзки.“, напомни Красимир Вълчев. С гласуването на закон в 48-то НС, с който свръхпечалбите на „Лукойл“ се централизират във фонд за сигурност на енергийната система се постигат две много важни неща – понижи се цената на горивата и се гарантират компенсации за хората, за което предстои правителството да изготви механизъм, насочен основно към нуждаещите се.
Същевременно случаите „Демкорп“ и „Nexo“ са олицетворение на цялостния подход на „Продължаваме промяната“ към политиката –престъпни намерения, лансиране на посреднически схеми и безпочвени обвинения за разкриване на случаи, включително и към българската прокуратура, като съмненията за обвързаността на ПП и ДБ с хората от  „Nexo“ не е разсеяна. „Продължаваме промяната регламентираха най-престъпните схеми от прехода. Те са причината сега да губим пари от Плана за възстановяване и устойчивост.“, категоричен бе Вълчев.
Положителното в областта на социалната политика коментира Ралица Тодорова. Приемането на необходимите промени в Закона за хората с увреждания и в Закона за лечебните заведения, са важни стъпки с дългосрочен ефект. „Законът за лечебните заведения, приет миналата седмици на второ четене, ще даде възможност на областните болници със смесено участие – държавно и общинско - да бъдат финансирани допълнително. Тези средства не са заложени в бюджета, тъй като поради липсата на редовно правителство не беше прие Закон за държавния бюджет за 2023-та година, но съществува правна възможност лечебните заведения да бъдат подпомогнати от здравното министерство. За МБАЛ – Шумен това подпомагане месечно може да бъде 199 000 лв, изчислено на леглова база. Положителното е, че тези средства могат да бъдат използвани и за финансиране на работни заплати, нещо , което към момента беше забранено и нямаше такава правна възможност.“, заяви Ралица Тодорова и коментира, че това е един от механизмите за привличане на кадри не само в шуменската болница, с което тя се е ангажирала още по време на предизборната кампания през септември месец миналата година. В отговор на редица сигнали, получени от народните представители за бавната работа на ТЕЛК-комисиите по отношение на преосвидетелстването. парламентарната групата на ГЕРБ-СДС внася социалната комисия на НС проектозакон за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания. Промените, приети през миналата седмица, дават възможност на лицата със забавени експертни решения да бъдат преосвидетелствани в рамките на 3 месеца. „През този период докато излезе новото експертно решение, те не губят правото да получават пенсиите и всички социални добавки и плащания, които са получавали по време на валидността на ТЕЛК-решението си. Ако след преосвидетелстване лицето получи по-малък процент намалена работоспособност, сме предвидили правото, то да не връща средства, тъй като забавянето не е по негова вина. Надяваме се по този начин да решим един голям социален проблем на лица, които остават за дълго време без никакви средства да посрещат своите ежедневни разходи.“, обясни пред журналисти Ралица Тодорова. Тя коментира, че общините ще бъдат изправени пред трудна ситуация през тази година: „…нямаме държавен бюджет за 2023-та година, което на практика прегражда възможността да приемат своите бюджети и ще работят в условия на ½ от предходния бюджет. По този начин се спира възможността за реализирането на инфраструктурни обекти.“

< Назад