07.06.2024

Проф. Костадин Ангелов, водач на листата на ГЕРБ-СДС: Да спрем с експериментите в политиката и да се погрижим за здравето на децата ни

Медия: Общинско радио – Велико Търново

- Проф. Ангелов, водещ приоритет в новата управленска програма на ГЕРБ-СДС е здравната система да бъде достъпна и всеобхватна. Как виждате постигането на тази достъпност най-вече в малките населени места?

 

- Въпросът е много хубав. Смисълът на една здравна система е да дава добавена стойност на хората по отношение продължителността на техния живот и на живота без болести. Това може да се постигне по два начина. Единият е чрез мобилни лекарски екипи в областните лечебни заведения, което е заложено в нашата програма, ако съставим правителство, а ние сме твърдо решени да го направим!

Вторият начин е с телемедицинатавече представяме този наш проект в няколко населени места край В. Търново, на хората се измерват 15 показатели, а чрез връзка с други лекари коментираме на момента тяхното здравословно състояние. Това е вторият начин да направим българската система достъпна и всеобхватна.

 

- Да продължим важната здравна тематика - предвиждате създаване на Национален център за скрининг и профилактика на социално значими заболявания с цел българите да са здрави, а не излекувани. Как от неговите услуги ще се ползват хората, които живеят извън столицата?

 

- Задължение на държавата, записано в Конституцията, е да опазва здравето на населението. Този Национален център ще има ролята да координира, създава и провежда национални програми за скрининг и профилактика на значими заболявания. Да кажа в цифри защо трябва да го направим – последно говорих с началника на НВУ „Васил Левски“ бриг. ген. Иван Маламов – 30% от кандидат-курсантите са болни и отпадат по медицински показания. 30% от децата в училище са с наднормено тегло – това води до високо кръвно налягане, до диабет, до очни проблеми, до гръбначни изкривявания и т.н. Хората с наднормено тегло имат 30% по-висок риск от злокачествени заболявания. Какво трябва да направим – този Център трябва да скринира младите хора, които са решили да създадат семейство, за да видим как тръгваме. След това бременната жена трябва да бъде следена през целия период на бременността. Когато се роди детето, всички видове изследвания трябва да са безплатни – дали ще се плащат през Националната здравно-осигурителна каса или през програма през този Център, ще е въпрос на техническо решение. В образователните структури – детски градини, основни, средни и висши училища, задължително трябва да има профилактични програми, тъй като нещата в държавата са сериозни. Ние сме на първите места по заболеваемост и смъртност в Европейския съюз.

Трябва да въведем петте програми за борба с раковите заболявания, които вече са разписани, за да ги хващаме в ранен стадий и да ги контролираме и лекуваме успешно. Друга цел е при децата да откриваме захарния диабет и аномалиите в кръвното налягане, за да не се стига до тежки усложнения.

 

- За да има, обаче, кой да профилактира и лекува болните българи, са нужни медици и то мотивирани такива. Защо се стигна до там, че увеличението на възнагражденията на медиците и здравните работници остана само на хартия в голяма част от болничните заведения?

 

- Защото в България повече се говори и по-малко се действа. Преди две години нашите колеги от ППДБ им обещаха, че ще им дадат много високи заплати, обаче това остана само на обещание. До момента само в 46 болници тези нива на заплати са постигнати, другите хора са излъгани. Защо се случи това – защото сметката се направи от хора, които не знаят как функционира системата. Сега трябва да седнем на масата с всички болнични, синдикални и съсловни сдружения, да видим какъв е проблемът болница по болница, да преценим недостига на сестри, санитари, лекари и да установим как той да бъде решен и тогава да увеличим заплатите, но не само на хартия.

 

- АМ Хемус трябваше да е завършена през настоящата година. Защо строителството и остана „на трупчета“ през последните години, при положение, че е от изключителна важност за развитието на Северна България, която значително изостава от Южна по икономически показатели?

 

- Така е, и Националната детска болница трябваше да е факт. АМ Хемус спря, защото през последните три години ни управляваха хора, които не могат да управляват, не могат да вземат решения и да изпълняват взетите такива. Те не знаят как функционира и работи държавата, защото управляваха държавата като частна фирма на принципа „стартъп“. И нещо много важно – те разпиляха парите, които бяха отпуснати за АМ Хемус и за водоснабдяването и канализацията във ВиК Холдинга – проблем, който е много важен за Великотърновски регион – над 40 села имат проблем с водоснабдяването. 

Аз имам чувството, че сега се събуждам от тригодишен сън и разговорът е същият – защо няма детска болница. Защото, какво направиха за три години – приказки! И обвинения и проверки, които нищо не доказаха, приказките се оказаха пълна лъжа, но детска болница няма. Това е реалността – все едно сме спали и тъпчем на едно място и не сме мръднали и сантиметър напред.

 

- Поемате ангажимент да съставите правителство с министър-председател, посочен от ГЕРБ. Готови ли сте отново за правителствена ротация или ще настоявате за управленска формула с ясно поети отговорности от коалиционните ви партньори?

 

- Крайно време е всички експерименти и всички глупости и извращения, които се случваха, да бъдат спрени. Ние не сме садисти или мазохисти на държавническо ниво, когато хората постъпват по демократичен начин. Във всички демократични общества, в които се провеждат избори, е съвсем логично партията, спечелила тези избори да посочи министър-председателя. Всички останали партии, които искат да управляват с нас, а това може да се случи след преговори, след изработване на управленска програма и подписване на ясно коалиционно споразумение. Така работи демокрацията, така се управлява държава, всичко останало са измишльотини, които водят до тъпчене на едно място.

 

 

Интервю за Общинско радио – Велико Търново

< Назад