20.03.2023

Проф. Костадин Ангелов: ГЕРБ-СДС с ангажимент пред фелдшерите за адекватни за професията им заплати

Поемаме ангажимент да бъдат увеличени средствата за фонд работна заплата към Центровете за социални услуги, за да бъде осигурено достойно заплащане на заетите в сферата на училищното здравеопазване. Необходимо е и професията на фелдшера да бъде изведена на отделен ред в единния класификатор, тъй като в момента тя е в един код с тази на парамедиците, които не диагностицират и не лекуват.
Това обяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС във Великотърновска област проф. Костадин Ангелов по време на среща с фелдшери от старата столица и региона. Те споделиха основните проблеми - един фелдшер, ако е в училище получава заплата колкото хигиенистката, макар да отговаря за стотици ученици, а ако е в Спешна помощ, то той взима едва 50 лева повече от медицинска сестра, въпреки че 70 процента от адресите се обслужват от фелдшери, а не от лекари. Всичко това прави професията непривлекателна за младите хора.
Срещата ни е много навременна, тъй като предстои приемането на държавния бюджет за тази година, каза проф. Костадин Ангелов. Пред него медиците поставиха и въпроса за нуждата от създаването на съсловна организация на фелдшерите, които са около 2500 в страната и изразиха надежда, че в 49-то Народно събрание ще бъде приет Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите.
Присъстващите на срещата споделиха и мнение, че е нужно да се промени Наредба 3 на здравното министерство от 2022 година, за да може училищните фелдшери да имат право реално да преглеждат и лекуват малките си пациенти, а не да са натоварени единствено с административна работа.
В края на разговора медиците благодариха на проф. Ангелов за усилията и професионализма за справяне с ковид-кризата у нас. „Няма друг министър, който да е правил за нас подобен жест, сега можем да Ви благодарим лично за вниманието“, казаха фелдшерите от Спешна помощ по повод подаръците, които получиха всички дежурни екипи, работили в празничната нощ на 2020-а срещу 2021 година.

< Назад