02.06.2023

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и народните представители от ПГ на ГЕРБ-СДС се преклониха пред подвига на Христо Ботев

Националният митинг-заря във Враца по повод 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета започна с тържествено приемане на строя на представителните части на 10-ти Механизиран батальон-Враца от председателя на Народното събрание Росен Желязков.
“Христо Ботев е герой, вписан в Пантеона на най-великите синове на България. Едва ли има човек, който да не съпреживява паметните мигове на неговата саможертва. Днес не е нужно да браним свободата с кръв, а с достойни дела. Нека бъдем добри, силни и горди! Дълбок поклон пред загиналите за свободата на България!”,  каза  Росен Желязков.
Кметът на Община Враца подчерта в словото си историческото значение на събитията.
„По време на Ботеви дни, Враца се превръща в патриотичната столица на България! Благодарение на саможертвата на нашите предци, днес можем да се наречем свободни. Въпреки свободата, сме оковани във веригите на апатията и разединението.
Пътят, по който вървим, не е този на Ботев и Левски, защото те мечтаеха да сме единни. Вярвам, че в името на нашата държава, ще съумеем да си простим грешките и да продължим напред. Нека бъдем по-мъдри и да дадем пример на децата ни. От нас зависи дали ще бъдем достойни наследници на личности като Ботев! Да живее България!“, каза в словото си кметът Калин Каменов.
За да се преклонят пред живота и делото на поета – революционер, на тържествените събития присъстваха още заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова и народните представители Красен Кръстев, Мартин Харизанов, Валери Лачовски, Димитър Иванов, Славена Точева, Бранимир Балачев, Ирена Димова, Галя Желязкова, Димитър Николов, Андрей Рунчев и Георг Георгиев, представителите на ръководството на ГЕРБ, общински съветници в Общински съвет – Враца, представители на общинското ръководството на ГЕРБ – Враца, жители и гости на града.
В знак на признателност пред героизма на Христо Ботев и загиналите за свободата на България, бяха поднесени венци от председателя  на НС, народните представители от Парламентарната група на ГЕРБ-СДС, народните представители Красен Кръстев и Мартин Харизанов, евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, кметовете на общини, както и от името на ГЕРБ-Враца и МГЕРБ-Враца.
По-рано през деня, народните представители се насладиха на концерта и великолепните изпълнения, посветени на историческите събития.
Тържественият митинг-заря е кулминацията в отбелязването на Ботеви дни 2023.

< Назад