31.03.2023

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС в София се срещнаха с български творци

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС в София се срещнаха с български творци от различни сфери на културата и изкуството в България.
По време на събитието бяха обсъдени наболели проблеми в сектор „Култура“, както и възможностите за по-добри условия за работа и изява на българските културни дейци.
Представителите на артистите у нас изразиха разочарованието си от отношението към тях през последните две години, в които управляват „Промяната“ и служебните правителства на Румен Радев. Те поставиха акцент върху недостига на средства, който е осезаем към днешна дата, и липсата на каквато и да е подкрепа от страна на държавата.
Тома Биков, водач на листата на ГЕРБ-СДС за 24 МИР София, представи основните приоритети в програмата на коалицията в сектор „Култура“, като начерта конкретните стъпки за развитието на българската култура и популяризирането й извън пределите на България.
„Две години имаше абсолютен запор за това някой да разбере какво се прави в Министерството на културата. Това, което започва да се чува по различни канали е изключително притеснително, да не кажа, че върви към трагедия“, посочи Тома Биков.
„Една от основните цели на Плана за възстановяване и устойчивост в сектор „Култура“, за да се върви напред, е реформирането на Национален фонд „Култура“ и увеличаването, и то чувствително, на административния му капацитет. Тази работа в момента е доникъде, на нулево ниво. Може да се окаже, че изобщо няма да бъдат усвоени никакви пари. Ако настоящото положение се запази, там няма хора, които да напишат един проект и да разпределят средствата приоритетно“, изрази възмущението си Биков.
Той поясни, че към личната му кауза - Планът за възстановяване в сектор „Култура“ да бъде спасен, се е присъединил и Томислав Дончев, като двамата ще направят всичко възможно това да се случи.
По думите му на този етап е важно бюджетът за култура поне да бъде запазен в сегашния си размер.
Биков коментира и скандалната сесия на Национален фонд „Култура“ и раздаването на пари без критерии и безцелно.
„Разхвърляха на посоки 30 млн. лева, които взеха от сценичните изкуства в момент, в който те бяха пред фалит заради високата цена на тока. Слава Богу оцеляха“, посочи Тома Биков.
„Надявам се, след изборите с редовно правителство и работеща Комисия по култура, която най-после да гласува и някой закон, да постигнем целите, които сме си поставили“, каза в заключение Биков.
„Първата задача на тези избори е да върнем реалността. Да спрем онези, които живеят и създават илюзии за всички ни, опасни илюзии, които ни пречат да влезем в Шенген, в Еврозоната, илюзии, които ни отдалечават от Европа“, заяви евродепутатът Ева Майдел.
„Втората ни задача е да върнем професионализма и опита в управлението на страната. Красивите обещания, когато не са подплатени с реални и ефективни действия, остават просто вреден популизъм“, категорична бе тя.
„Повечето от вас знаят, че през тези две години единствената стабилна власт в държавата беше местната“, заяви от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова.
Тя изтъкна, че дори по време на пандемията от коронавирус не е позволила бюджетът за култура в Столична община да бъде намален.
„Защото вярвам, че тези средства са инвестиция в образование, във възпитание и в духовност, и хората на изкуството трябва да бъдат подкрепяни“, категорична бе Йорданка Фандъкова.
„Ние, хората на изкуството, сме свикнали да се справяме поединично. Сега обаче е моментът да се обединим, за да се случат всички важни промени, свързани с реализацията на артистите в България и разцвета на българската култура“, заяви в края на срещата Йоанна Драгнева – певица и кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС за 24 МИР София.

< Назад